Waar de eerste vaccinatie in Nederland op 8 januari 2021 gezet kan worden, is het Verenigd Koninkrijk vorige week al begonnen met het vaccinatieprogramma.
Margareth Keenan, deze week 91 jaar geworden, was de eerste vrouw die geïnjecteerd werd met het BioNtech/Pfizer vaccin. Sindsdien zijn er ongeveer 140.000 vaccins verstrekt, wat neerkomt op dagelijks 20.000 vaccins per dag.
Maar verloopt het vaccinatieproces ook soepel? "Het is maar net aan wie je het vraagt", zegt correspondent Tim de Wit. "Het gaat relatief goed, de regering zegt trots te zijn op de vaccinaties, maar er zijn wel een paar problemen."
De Britse zender Sky News meldt dat het vaccinatieprogramma mogelijk vertraging oploopt, omdat huisartsen niet zien wie al een vaccinatie heeft gekregen en wie niet. Er zouden ict-problemen zijn met het registratiesysteem.
Pen en papier
De artsen houden dit nu handmatig bij, op pen en papier. "En dat kan lastig zijn, omdat mensen twee prikjes moeten krijgen toegediend van dit vaccin", zegt De Wit. Huisartsen zijn bang dat sommigen door het falende systeem worden overgeslagen, of juist te vaak een injectie krijgen. De klachten waarover Sky News bericht, worden overigens door overheidsorgaan National Health Service, medeverantwoordelijk voor het vaccinatieprogramma, ontkend.
Logistiek verloopt het vaccinatieprogramma wel gesmeerd, vertelt De Wit. Het transport en ook het leveren van het beperkt houdbare vaccin aan ziekenhuizen gaat goed: "Er wordt nu in 50 ziekenhuizen ingeënt. Het vaccin moet ook bij min 70 graden worden bewaard. En als je het ontdooit, dan is het maar een paar dagen houdbaar, dus dit kan ook niet ergens in een sporthal."
'Ze zijn gewoon begonnen'
Waar in Duitsland het vaccinatieprogramma is uitgestippeld tot eind november 2021 en alle vaccinatiestraten al klaar zijn, zoals correspondent Wouter Zwart woensdag vertelde in het tv-programma Nieuwsuur, en er in Nederland op 8 januari gestart kan worden, hadden de Britten bij aanvang niet een compleet uitgewerkt plan klaarliggen. De Wit: "Ze zijn gewoon begonnen."
Margaret Keenan was de eerste in Groot-Brittannië die gevaccineerd werd tegen covid-19. Ze vindt het een grote eer:
Volgens zorgbestuurder Marcel Levi is er in het Verenigd Koninkrijk niet iets overhaast gedaan, maar past de aanpak wel in de typisch Britse Can Do-mentaliteit. "Levi zei: dit is typisch voor Engelsen: we kunnen ons druk maken over hoe we gaan vaccineren, of we beginnen gewoon", vertelt De Wit.
Ook in het Verenigd Koninkrijk wordt gewacht op het Oxford-vaccin, want alleen het BioNtech/Pfizer vaccin is niet voldoende. "Als ze in dit tempo zouden doorgaan, dan duurt inenten een paar jaar. Met 20.000 inentingen per dag, kom je uit op zo'n 7,3 miljoen vaccins per jaar. Met 60 miljoen inwoners duurt dat dus wel even."