Reuters
NOS NieuwsAangepast

Ook Xi Jinping feliciteert Joe Biden met verkiezingsoverwinning

Bijna drie weken nadat Joe Biden tot winnaar van de Amerikaanse presidentsverkiezingen werd uitgeroepen, heeft ook de Chinese president Xi Jinping zijn felicitaties overgebracht. Xi sprak zijn hoop uit dat de twee landen de banden zullen versterken.

De Chinese vicepresident wenste ook Bidens running mate Kamala Harris geluk.

"Xi laat duidelijk blijken dat hij hoopt een frisse start te maken in de relatie russen China en de VS", zegt China-correspondent Sjoerd den Daas. "Ik denk niet dat hij denkt dat de problemen tussen de VS en China nu verleden tijd zijn, wel dat hij zal proberen een goede band op te bouwen met Biden."

Eerdere felicitaties

Eerder kreeg Biden al de felicitaties van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook die bleven aanvankelijk uit. Den Daas denkt dat het ministerie daar mogelijk mee wilde wachten tot Trump zijn nederlaag zou erkennen of tot het kiescollege de nieuwe president formeel zou hebben gekozen.

Maar Trump meldde maandag dat hij groen licht heeft gegeven voor een machtsoverdracht en het lijkt er dus op dat Xi heeft gewacht tot Trump die stap zou zetten. Den Daas denkt niet dat Xi ontevreden is over het vertrek van Trump. "Xi zal blij zijn met iemand die voorspelbaarder is dan Trump."

"Aan de andere kant kon China internationaal in het gat springen dat de VS achterliet. Waar Trump het liet afweten, bijvoorbeeld op het gebied van klimaat, greep Xi zijn kans", zegt de correspondent.

"Met Biden als president zal Amerika vermoedelijk beter in staat zijn banden met oude bondgenoten nieuw leven in te blazen, en bijvoorbeeld samen met de Europese Unie optrekken in China-vraagstukken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl