Trump tijdens de bijeenkomst op Arlington National Cemetery AFP
Van Trump naar Biden

President Trump heeft zich voor het eerst sinds het bekend worden van de verkiezingsuitslag in het openbaar laten zien. Op de nationale begraafplaats in Arlington, net buiten Washington, was hij bij de jaarlijkse presidentiële herdenking op Veteranendag.

Trump werd vergezeld door vicepresident Mike Pence. De twee zeiden niets tegen de aanwezige pers.

In de regen salueerde Trump bij een krans bij het graf van de onbekende soldaat:

Eerste openbare optreden Trump na verlies presidentsverkiezingen

Afgezien van bezoekjes aan zijn eigen golfbaan was Trump tot vandaag niet buiten het Witte Huis geweest. Zes dagen geleden hield hij zijn laatste toespraak, in de persruimte van het Witte Huis.

Trump weigert zijn verlies bij de presidentsverkiezingen te erkennen en heeft de afgelopen dagen in tweets herhaaldelijk gesproken over verkiezingsfraude, zonder bewijs daarvoor te noemen.

De president heeft in meerdere staten rechtszaken aangespannen, maar de belangrijkste heeft hij tot nu toe verloren. Bewijs van fraude konden zijn advocaten niet overleggen.

Vanavond werd wel bekend dat de staat Georgia alle uitgebrachte stemmen handmatig gaat hertellen. Dat heeft te maken met de te kleine marge tussen Trump en Biden in die staat. De verkiezingsuitslag in Georgia zal niet van invloed zijn op de einduitslag van de verkiezingen.

Biden in Pennsylvania

Aankomend president Joe Biden bezocht een herdenking in Pennsylvania. Hij sprak daar met bezoekers en ging samen met zijn vrouw met hen op de foto, maar ook hij stond de pers niet te woord.

Biden zei gisteren dat hij het beschamend vindt dat Trump zijn verlies weigert toe te geven. "Ik denk dat het de nalatenschap van de president niet ten goede komt."

Doordat Trump vooralsnog niet meewerkt aan de machtsoverdracht die op 20 januari plaatsvindt, lopen de processen achter de schermen ondertussen vast. Biden wordt in eigen land en internationaal als verkiezingswinnaar gezien, maar officieel is hij dat nog niet. Daardoor komt het geld dat gereserveerd is voor de machtsoverdracht niet vrij en kan Bidens team nog niet alle voorbereidingen voor het naderende presidentschap treffen.

STER reclame