NOS NieuwsAangepast

Media VS roepen Biden uit tot winnaar verkiezingen, maar Trump wil verlies niet nemen

Volgens persbureau AP en andere grote Amerikaanse media heeft Joe Biden de Amerikaanse presidentsverkiezingen gewonnen. De Democraat heeft de staat Pennsylvania gewonnen, zeggen de media op basis van het aantal getelde stemmen.

Daarmee heeft hij het aantal van 270 benodigde kiesmannen bereikt (hij stond tot vandaag op 264). Nieuwszender CNN kwam als eerste met het bericht, spoedig gevolgd door andere grote networks.

Ook de staten Wisconsin en Michigan gaan naar Biden. Alle drie deze staten vielen bij de vorige verkiezingen in 2016 toe aan president Trump. AP en nieuwszender Fox News roepen Biden ook tot winnaar uit in Arizona, maar andere media doen dat (nog) niet.

Amerikaanse media roepen Biden uit tot winnaar: 'Hier hebben we lang op gewacht"

Het verschil tussen Biden en Trump in Pennsylvania zou ruim 34.000 stemmen zijn, een fractie meer dan 0,5 procentpunt. En dat zou betekenen dat er geen hertelling komt in de staat. Er zijn twintig kiesmannen in Pennsylvania.

Als Biden inderdaad de verkiezingen wint is het voor het eerst sinds 1992 dat de zittende president niet wordt herkozen.

Joe Biden zegt in een eerste reactie dat hij "vereerd en nederig" is en roept het land op zich weer te verenigen. Hij wil, zoals hij al eerder heeft gezegd, "president voor alle Amerikanen" zijn.

Om 02.00 uur Nederlandse tijd houdt hij in zijn woonplaats Wilmington in de staat Delaware een toespraak, waarin hij de verkiezingsoverwinning zal opeisen. Het is dan aan de Amerikaanse oostkust 20.00 uur, prime time voor de tv-zenders.

Maar president Trump stelt in een verklaring dat "deze verkiezingen nog lang niet voorbij zijn" en dat Biden "ten onrechte poseert als winnaar". Hij kondigt aan dat zijn team maandag naar de rechter stapt om de uitkomst aan te vechten.

Persbureau AP schrijft de overwinning aan Biden toe, omdat het aantal stemmen dat nog geteld moet worden in Pennsylvania te klein is om de eindstand nog te veranderen. De zege in die staat levert Biden twintig kiesmannen op, waarmee zijn totaal op 284 komt.

Doordat een groot deel van de Amerikanen vanwege de coronapandemie per post heeft gestemd duurde het dagen voor de verkiezingsuitslag duidelijk werd. Het tellen van poststemmen kost veel tijd en is nog niet overal klaar. De Republikeinen hebben in sommige staten, zoals Wisconsin, gevraagd om een hertelling.

Joe Biden is al bijna een halve eeuw actief in de Amerikaanse politiek. Hij werd in 1972 verkozen tot senator voor Delaware, een functie die hij bekleedde tot hij in 2009 als vicepresident naast president Obama aantrad. Binnen de Democratische Partij staat hij bekend als moderate, een gematigd politicus.

In deze video laten we zien waar Biden voor staat:

Dit is Joe Biden, de winnaar van de presidentsverkiezingen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl