NOS Nieuws

Tv-zenders VS schakelden weg bij Trump, 'vrezen grote gevolgen van wat hij zegt'

Wegschakelen bij een verklaring van president Trump over de presidentsverkiezingen: het gebeurde gisteravond laat op meerdere Amerikaanse nieuwszenders tegelijk.

Onder meer MSNBC, CBS, ABC en CNBC stopten met het uitzenden van een media-optreden van Trump, die opnieuw beweerde dat wordt gefraudeerd met de verkiezingsuitslag. Daarvoor is geen enkel bewijs; de presentatoren kwamen daarom vanuit de studio meteen met disclaimers:

Nieuwszenders onderbreken toespraak Trump vanwege onwaarheden

CNN en Fox News zonden de persverklaring wel helemaal uit, maar kwamen na afloop eveneens met waarschuwende woorden. CNN-presentator Jake Tapper sprak van een slechte dag voor de democratie, met "leugen na leugen, zonder enkel bewijs".

Amerika-deskundige Victor Vlam noemt het wegschakelen van de zenders opmerkelijk, vooral op dit "gespannen moment voor het land". "Ze vrezen dat de gevolgen van wat Trump zegt enorm kunnen zijn", zegt Vlam. "Verhalen over fraude kunnen reden zijn voor mensen om de straat op te gaan en kunnen leiden tot onrust en zelfs rellen."

Uitspraken van Trump worden geregeld gecheckt op de Amerikaanse networks, maar wegschakelen door meerdere zenders tegelijk is niet eerder gebeurd. "Dit kan leiden tot maatschappelijke onrust, dat is het verschil."

Ook correspondent Marieke de Vries noemde het in het NOS Radio 1 Journaal ongekend dat nieuwszenders een verklaring van de president onderbreken om te wijzen op desinformatie. Verder labelen sociale media als Twitter en Facebook veel berichten van Trump. Twitter gebruikt daarbij nadrukkelijk ook het woord misleidend. De platforms lijken nu veel meer te doen tegen de verspreiding van nepnieuws dan bij eerdere verkiezingen.

'Paardenmiddel'

Toch zal het besluit van de tv-zenders om weg te schakelen bij Trump niet van harte zijn genomen, denkt Vlam. Hij spreekt van een lastig dilemma. "Je wil niet de president censureren. Dit zal veel van Trumps aanhangers een verkeerd beeld geven."

Hij verwacht dan ook niet dat media vaker zullen besluiten om Trumps speeches niet volledig uit te zenden. "Voor hen bestaat het gevaar dat mensen zich van ze afkeren en denken dat er gecensureerd wordt. Ik denk dat ze het zelf ook zien als een paardenmiddel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl