Trump en Biden
NOS Nieuws

Tellen nog in volle gang, maar Trump claimt overwinning en Biden vraagt om geduld

Een opmerkelijke toespraak waarin wordt voorgesorteerd op een overwinning en een oproep om vooral nog even te wachten tot alle stemmen geteld zijn. Ook in de reacties van de twee presidentskandidaten tijdens de verkiezingsnacht klinkt de enorme verdeeldheid in de Verenigde Staten door.

Gejuich klinkt in de zaal van het Witte Huis waar Trump reageert op de laatste standen. Hij beklimt het katheder en bedankt zijn miljoenen stemmers. "We zouden deze verkiezingen winnen, en eerlijk gezegd hebben we ze ook gewonnen", klinkt zijn reactie als het feestgedruis in de zaal is verstomd, ruim voordat alle stemmen geteld zijn en een overwinning is zekergesteld.

De toespraak wekt grote verbazing, niet alleen omdat er nog volop wordt geteld in meerdere swing states, maar vooral ook omdat Trump openlijk speculeert over verkiezingsfraude: "een schande voor ons land". Die verbazing is ook te horen bij het doorgaans Trump-vriendelijke tv-netwerk Fox News: "Trump gooit een lucifer op een lichtontvlambare situatie", vindt Fox-journalist Chris Wallace.

Trump claimt overwinning en kondigt juridische strijd tegen Democraten aan

In zijn toespraak plaatste Trump twijfels bij de manier waarop de uitslagen bekend worden en repte hij over verkiezingsfraude. "We gaan naar het Hooggerechtshof. We willen dat het stemmen stopt. Ze mogen geen extra stembiljetten meer vinden", zei Trump. Het leek de aankondiging van een juridische strijd over de verkiezingsuitslag.

Democratische politici en stemmers reageren geschokt en woedend. Het campagneteam van Biden antwoordde snel op de mogelijke juridische stappen van Trump. "Als de president inderdaad naar de rechter stapt om het tellen van de stemmen te beletten, dan hebben we teams met juristen klaarstaan om daartegen te vechten", aldus campagnemanager O'Malley Dillon.

Ze noemde het voornemen verder een "schandelijke poging om de democratische rechten van Amerikaanse burgers te ontnemen", iets wat volgens haar nog nooit op deze manier is gedaan door een president. "Het tellen zal niet stoppen. Het gaat door totdat iedere juist uitgebrachte stem is geteld. Dat is vereist volgens onze wetten, die het grondrecht van alle Amerikanen om te stemmen beschermen."

Biden: we staan er goed voor, heb geduld

Trumps reactie staat in schril contrast met die van zijn Democratische tegenstrever Biden, die uren voor de toespraak in het Witte Huis opriep tot geduld. "We hebben een goed gevoel over waar we staan, echt waar", aldus Biden. "Maar het is pas voorbij wanneer iedere stem, elk biljet, is geteld." De oud-vicepresident zei er rekening mee te houden dat de uitslagen nog een dag of langer op zich laten wachten.

'Ik heb een goed gevoel, maar het kan nog even duren'

"Zoals ik al vaker heb gezegd: het is niet aan mij of aan Donald Trump om de winnaar van de verkiezingen uit te roepen. Die beslissing is aan het Amerikaanse volk", zei Biden, nog voor Trumps speech in het Witte Huis. Biden en veel van zijn kiezers benadrukten dat ze er vertrouwen in hebben, al moesten ze erkennen dat het een stuk spannender is dan ze hadden verwacht.

Teleurstelling bij Biden-stemmers na lange verkiezingsavond

Direct na Bidens toespraak haalde Trump overigens al hard uit naar de Democraten, en gaf hij aan dat stemmen wat hem betreft niet meer geteld mogen worden nadat de stembussen zijn gesloten. Op Twitter schreef Trump dat de partij de verkiezingen probeert te stelen. Dat bericht wordt door Twitter inmiddels aangemerkt als "mogelijk misleidend".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl