Joe Biden (l) en Donald Trump
NOS Nieuws

Waarom Trump en Biden sommige staten belangrijker vinden dan andere

President Trump en zijn tegenstrever Joe Biden brachten de laatste weken in totaal maar liefst twintig bezoeken aan Pennsylvania, maar geen enkel aan Californië, Alabama of Washington. Kiezers in Georgia worden doodgegooid met tv-advertenties van Trump, terwijl die in New York helemaal niet te zien zijn. Wat maakt sommige staten belangrijker dan andere?

Over ruim twee weken kiezen de Amerikanen hun nieuwe president. De campagnes zijn zowel online als fysiek volop aan de gang. Maar daar merkt dus lang niet iedereen evenveel van.

Swing states

Van sommige staten, de zogeheten safe states, staat bij voorbaat al vast hoe ze zullen stemmen. Zo staat Alabama bekend als een Republikeins bolwerk en New York als een vaste waarde voor de Democraten. Het heeft voor de kandidaten dus weinig zin om daar campagne te gaan voeren.

Interessanter voor hen zijn de swing states, ook wel battleground states genoemd. Dat zijn staten waar niet bij voorbaat vaststaat hoe de inwoners zullen stemmen. Welke staten als swing state worden gezien, verschilt per verkiezing. Dit jaar zijn het deze staten:

In Maine (ME) in het noordoosten en Nebraska geldt niet het winner-takes-it-all-systeem; daarom is die staat niet geheel rood of blauw

De stemmen in safe states zijn voor een kandidaat nooit voldoende om het presidentschap te winnen. De resultaten in de swing states zijn dus van cruciaal belang voor de afloop van de verkiezingen.

Dat heeft deels te maken met het kiessysteem van de VS: niet de kandidaat met de meeste stemmen in totaal wint, maar de kandidaat die een meerderheid van de kiesmannen achter zijn naam krijgt.

Hoe dat systeem werkt, legt correspondent Arjen van der Horst uit in deze video:

Winner takes all: zo werken de Amerikaanse verkiezingen

Om een meerderheid van 270 kiesmannen te behalen, gaat het er dus om swing states te veroveren. Zo loopt 'het pad naar de 270', zoals Amerikaanse commentatoren dat noemen, heel vaak door staten als Florida en Pennsylvania.

Veel kiesmannen

Daarbij zijn zeker niet alle swing states even belangrijk. Biden en Trump richten vooral hun aandacht op staten met relatief veel inwoners, waar ook veel kiesmannen te winnen zijn. Florida geldt daarbij als heilige graal: wie die daar wint, krijgt in een klap 29 kiesmannen op zijn naam.

In welke swing states wordt de presidentiële verkiezingsstrijd dit jaar beslist? Om te bepalen welke staten de kandidaten zelf belangrijk vinden, kun je kijken naar waar ze hun tijd en geld besteden. Waar gaan ze op campagnebezoek? En waar geven ze veel geld uit aan reclame?

Zes staten het belangrijkst

De non-profitorganisatie Fairvote houdt bij waar de kandidaten op bezoek zijn geweest sinds begin augustus. Uit die lijst blijkt dat Trump en Biden vooral in Pennsylvania (20 bezoeken), Florida (16) en North Carolina (11) intensief campagne voeren. Minder belangrijke swing states als New Hampshire en Iowa kregen elk maar twee keer bezoek.

Het belang van Florida en Pennsylvania is ook te zien aan de hoeveelheid geld die de kandidaten er uitgeven aan tv-campagnes. Alleen al in Florida gaven Biden en Trump elk meer dan 80 miljoen dollar uit, becijferde de Amerikaanse publieke omroep NPR. In Pennsylvania was dat voor Biden zo'n 74 miljoen dollar, en voor Trump 50 miljoen dollar.

Maar er zijn meer staten die je in de gaten moet houden, als je afgaat op de reclame-uitgaven. Van de meer dan 700 miljoen dollar die de kandidaten in totaal hebben gespendeerd, ging meer dan 85 procent naar zes staten. Florida en Pennsylvania dus, maar ook North Carolina, Michigan, Wisconsin en Arizona.

Vanwege de felle strijd die daar nu woedt, beschouwen veel nieuwsorganisaties en commentatoren in de VS deze zes als de belangrijkste staten om begin november in de gaten te houden. De kans is immers groot dat daar beslist wordt wie zich vanaf volgend jaar president van de VS kan noemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl