Bennett zet kers op taart in Parijs, Pogacar wint historische Tour de France
- Sam Bennett wint in het groen de slotrit van de 107de Tour de France op de Champs-Élysées. Lees het wedstrijdverslag.
- Tadej Pogacar is eindwinnaar, voor Primoz Roglic en Richie Porte.
- Pogacar wint ook de bergtrui en het jongerenklassement, Bennett de puntentrui, Movistar het ploegenklassement.
- Openhartige Tom Dumoulin (7de): 'In april stond stoppen me nader dan doorgaan'
- Joop Zoetemelk in ziekenhuis met meerdere botbreuken na aanrijding.
Tot volgend jaar...euh, volgende week!
Hiermee besluiten we het liveblog van de 107de editie van de Tour de France. Over negen maanden zijn we alweer terug voor de 108ste editie, tenminste als de coronapandemie het toelaat.
Dat geldt ook voor de komende weken, waarin er nog veel meer prachtige wielersport op ons te wachten staat. Denk aan de Giro d'Italia, de Vuelta á España, de Amstel Gold Race, Luik-Bastenaken-Luik, Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen.
Maar we beginnen met de WK in Imola, van donderdag tot en met zondag. Graag tot dan!
Ploegenklassement
Voor de volledigheid vermelden we hierbij ook nog even de winnaar van het ploegenklassement. Natuurlijk is dat Movistar, de ploeg die er elk jaar een doel van maakt om dit klassement te winnen. De Spaanse formatie slaagde alweer voor de vijfde keer in de laatste zes edities.
De Nederlanders
Van de zeven gestarte Nederlanders hebben zes renners Parijs gehaald. Alleen Bauke Mollema moest opgeven na een gecompliceerde breuk aan zijn pols en onderarm.
Zo zijn de zes geëindigd in het eindklassement:
7. Tom Dumoulin (Jumbo-Visma) +7.48
42. Robert Gesink (Jumbo-Visma) +2.30.35
59. Dylan van Baarle (Ineos) +3.07.42
103. Joris Nieuwenhuis (Sunweb) +4.38.50
110. Wout Poels (Bahrain-McLaren) +4.47.23
140. Cees Bol (Sunweb) +5.38.16
Eindklassement
Het eindklassement van de Tour van 2020. Tadej Pogacar deed 87 uur, 20 minuten en 5 seconden over de 3480 kilometer. Primoz Roglic was 0.59 langzamer, Richie Porte werd derde met een achterstand van 3.30.
De Duitser Roger Kluge van Lotto-Soudal is de rodelantaarndrager van dit jaar. Zijn achterstand bedroeg 6 uur, 7 minuten en 2 seconden. Dat is het grootste verschil sinds de Tweede Wereldoorlog.
Pogacar spreekt (maar zegt weinig)
"Ongelooflijk", zei Tadej Pogacar op het podium van de Tour de France. "Het was een avontuur van drie weken. Ik bedank iedereen die me geholpen heeft. Ik kan niet omschrijven hoe ik me nu voel."
Het podium
Het Sloveense volkslied klinkt voor het podium van de Tour van 2020. Een podium dat ook de kenmerken van de coronapandemie draagt: de renners dragen zelf hun trofee, Roglic draagt bovendien zijn zoontje op de arm.
De laatste, de mooiste!
Een dag reed Tadej Pogacar in de gele trui. Maar dat was wel de enige dag die er echt om doet. Hij is de jongste Tourwinnaar sinds Henri Cornet in 1904. En die stond nooit op een podium, want Cornet kreeg de eindzege vier maanden later toegewezen nadat de eerste vier uit de uitslag waren geschrapt.
Pogacar is trouwens 21 jaar en 365 dagen. 365? Jazeker, want het is immers een schrikkeljaar.
Ruim baan voor Pogacar
Nu is het ruim baan voor Tadej Pogacar. De witte trui en de bolletjestrui zijn voor hem.
Hirschi krijgt prijs voor de superstrijdlust
Marc Hirschi keert niet alleen met een ritzege terug naar Zwitserland. Met zijn aanvalslust heeft hij ook de harten van veel wielerliefhebbers gestolen. Hirschi krijgt de prijs van de superstrijdlust.
Bennett op het podium
Het is tijd voor de huldigingen. Als eerste is Sam Bennett aan de beurt. Voor de dagzege en daarna ook voor het groen. De Ier onttroont Peter Sagan en is de eerste Ier in het groen sinds zijn dorpsgenoot Sean Kelly.
Dumoulin: 'In april stond stoppen me nader dan doorgaan'
Tom Dumoulin voltooide zijn eerste grote ronde sinds de Giro van 2019 als zevende. En dat is knap. "Ik kan het ploeggevoel niet wegnemen", omschrijft Dumoulin zijn gevoel bij NOS-verslaggever Han Kock. "We hebben geweldig gestreden, maar het eindigt heel zuur."
"En persoonlijk ben ik ook heel trots dat ik zevende ben geworden. Als je me dat in april had gezegd had ik je niet geloofd. Eerst knieproblemen, daarna darmproblemen en dan die corona. Stoppen stond me nader dan doorgaan."
Eerst gaat Dumoulin even thuis uitrusten en dan rijdt hij normaal gesproken vrijdag in Imola de tijdrit van het WK. Daarna staat ook de Vuelta nog op het programma. "Het is nog niet het gevoel dat ik zoek en daarom ben ik ontzettend trots dat ik weer meedoe.
In de klimtijdrit van zaterdag let hij zien dat hij weer helemaal terug is aan de wereldtop. "Mijn waarden waren wereldkampioenwaardig. Daarom was ik ook zo verbaasd dat Pogacar nog 1.21 sneller reed. Want ik kan je vertellen, die waarden ga ik nooit, nooit, nooit halen."
Slotfase: bekijk de sprint van Sam Bennett
Met een oppermachtige eindsprint onderstreept Sam Bennett dat hij de terechte opvolger is van Peter Sagan. Bekijk de slotfase op de Champs-Élysées.
Tadej Pogacar schrijft geschiedenis
Alle klassementsrenners zijn veilig over de streep gekomen en dat betekent dat Tadej Pogacar de 107de editie Tour de France heeft gewonnen. De 21-jarige (morgen wordt hij 22) Sloveen heeft geschiedenis geschreven, op meerdere vlakken.
Bennett weet het zeker
FINISH - SAM BENNETT WINT IN PARIJS!
UITSLAG:
1. Sam Bennett
2. Mads Pedersen
3. Peter Sagan
4. Alexander Kristoff
5. Elia Viviani
6. Wout van Aert
7. Caleb Ewan
8. Hugo Hofstetter
9. Bryan Coquard
10. Max Walscheid
Cees Bol werd 18de.
1 km
Bennett zit goed. Ook Bol is niet ver weg. Wereldkampioen Pedersen heeft ook plannen.
2 km
Sunweb trekt de laatste kilometers aan met Kragh Andersen. Maar nu is het weer de trein van Bennett op kop.
5 km
Weer gaat Kwiatkowski, maar Gesink rijdt simpel het gat dicht. Schachmann heeft zich een beetje losgemaakt van zijn twee medekoplopers.
6 km LAATSTE RONDE
Voor Swift gaat het te hard. Hij lost bij de koplopers en zakt terug in het peloton. Daar gaat het nu snoeihard, maar Van Avermaet, Périchon en Schachmann stampen ook door.
8 km - Jumbo's op kop voor Van Aert
We zien nu alle Jumbo-Visma-renners in de voorste linie inclusief Primoz Roglic. Het lijkt erop dat ze met Wout van Aert de bittere pil van gisteren willen wegspoelen!
11 km - Niet omkijken!
Dertien seconden is het verschil en de koplopers zien de meute al achter zich. Niet achterom kijken, mannen!
2017: Groenewegen! Hoe dan?
2018: Kristoff slaat toe
2019: Ewan verslaat Groenewegen
Laten we eens kijken naar de majestueuze sprint in de afgelopen edities. Nu het nog kan.
15 km - Status quo
Status quo. De voorsprong van de vier koplopers loopt seconde na seconde terug. Nu nog 0.13. In de groep draaien de sprinters warm. En dan komt pech voor Casper Pedersen, de sprintaantrekker van Bol, niet al te best uit.
20 km - Nog drie
Nog drie rondjes op de Champs-Élysées en het beeld is ongewijzigd. De vier hebben nog altijd 0.16 voorsprong op het peloton, waar Edward Theuns zelfs weer is aangesloten.
27 km - Valpartij Theuns
Wat een pech voor Edward Theuns. De sprinter van Trek gaat hard onderuit en kan een ereplaats vandaag vergeten. Nog vier ronden!
28 km - Voorsprong loopt terug
De voorsprong van Van Avermaet, Schachmann, Swift en Périchon schommelt rond de 20 seconden. Aan kop van het peloton zijn Thomas De Gendt, Pierre Rolland, Tim Declercq en Marc Hirschi hard aan het rijden. Dat doen ze voor Caleb Ewan, Bryan Coquard, Sam Bennett en Cees Bol.
Bennett zeker van het groen
Het gaat snel nu. Zo snel, dat de regie de doorkomst van de tussensprint helemaal heeft gemist. Maar de uitslag is binnen: achter de vier koplopers is Sam Bennett als vijfde over de streep gekomen. En dat betekent dat hij mathematisch zeker is van de puntentrui.
Nu alleen nog binnen komen, maar dat zal wel lukken.
36 km - Pech Tony Martin
Nu is het Tony Martin, die pech heeft. Dat zou een fijne locomotief voor Alaphilippe zijn, als die tenminste nog niet terug is.
Theo Bos blikt vooruit op massasprint: 'Bol en Ewan favoriet'
Theo Bos, zelf een topsprinter op de baan en op de weg, blikt vooruit op de waarschijnlijke massasprint op de Champs-Élysées in Parijs.
Bekijk de analyse van Bos: nos.nl/video/2349186
41 km - Vier markante figuren
Weer zijn er vier renners op avontuur. We herkennen de gouden helm van Van Avermaet, het waggelende hoofd van Schachmann, de stoppelbaard van Périchon en de brede rug van Connor Swift. Zij hebben wel een gaatje.
Waar is Groenewegen?
In 2017 won hij in Parijs zijn eerste etappe in de Tour de France. Maar nu is Dylan Groenewegen ergens anders. Namelijk in de Johan Cruijff Arena bij Ajax-RKC Waalwijk.
De sprinter van Jumbo-Visma is aan het opkrabbelen na het traumatische sprintongeluk met Fabio Jakobsen.
44 km - Kwiato terug
Kwiatkowski heeft gezelschap gekregen van onder anderen ploeggenoot Amador, Schär en Tony Martin. Maar ook zij mogen niet vertrekken.
50 km - Kwiato wil wel
Keukeleire en zijn vrienden komen niet weg, maar het is duidelijk: dit gaat niet meer stilvallen. Het peloton is een groot lint en voor de grote groep één renner: Michal Kwiatkowski!
55 km - Ooooh, Champs-Élysées
Ooooh Champs-Élysées! De renners passeren voor het eerst de streep in hartje Parijs. Nog acht rondjes voor we gaan sprinten. En dat is voor Jens Keukeleire het sein om in de aanval te gaan. Connor Swift en Kasper Asgreen hebben er ook wel zin in!
65 km - Paris, Paris!
Geëscorteerd door zijn ploeg draait Tadej Pogacar op kop de Quai d'Issey langs de Seine op. En dat betekent dat de renners zo de plaatselijke ronde in Parijs betreden. Die ronde rijden ze trouwens acht keer.
Van Poppel wint!
In 1988 zegevierde Jean-Paul van Poppel op de Champs-Élysées. Vandaag wint zijn zoon Danny.
Nou ja, Danny van Poppel sloeg niet toe in de Tour de France maar in de Vlaamse koers Gooikse Pijl. Voor Danny van Poppel is het de eerste zege sinds Memorial Frank Vandenbroucke (Binche-Chimay-Binche) in 2018.
Bol heeft vertrouwen, 'maar het gaat lastig worden'
Cees Bol moest de Tour vorig jaar in de derde week verlaten van zijn ploeg Sunweb, ze wilden de jonge sprinter rustig laten wennen aan het hoogste podium. Dit jaar heeft Bol Parijs wel kunnen en mogen halen, op de Champs-Élysées jaagt hij op de ritzege.
"Ik voel me nog relatief goed, maar het is moeilijk om echt te zeggen hoe de sprintersbenen zijn. Dat hebben we niet veel gedaan de laatste dagen. De ploeg voelt zich ook nog wel fris. Ik heb er wel vertrouwen in, maar het gaat lastig worden."
Bekijk het interview met Cees Bol voor de slotrit: nos.nl/video/2349171
82 km - Versailles
We hebben niet veel aandacht besteed dit jaar aan het kastelenboek. Maar nu maken we toch een uitzondering, want we rijden namelijk langs het paleis van Versailles. Die plek kennen we van dé Zonnekoning, van hét Verdrag en als geboorteplaats van renner Kévin Réza.
Gesink: 'Natuurlijk zak je door de grond'
Weinig renners hebben zo veel kilometer op kop van het peloton gereden als Robert Gesink. In dient van Roglic koerste de ervaren meesterknecht vooraan het peloton door de bergen. De eindzege voor Jumbo-Visma levert het alleen niet op na Roglic' nederlaag in de tijdrit.
"Pogacar reed de tijdrit van de eeuw en Primoz had niet genoeg om hem van zich af te houden. We hebben er heel hard voor gewerkt en, denk ik, geen fouten gemaakt. Primoz heeft zich wellicht wat opgeblazen na het horen van de tussentijden, maar Pogacar was gewoon veel beter. Natuurlijk zak je door de grond."
Bekijk het interview met Robert Gesink voor de slotrit: nos.nl/video/2349173
87 km - 33 kilometer per uur
De renners rijden rond met een gemiddelde snelheid van 33,7 kilometer per uur. Dat is nog aardig rap voor een recreatieve fietser, maar een slakkengang in deze Tour.
Ploegleider De Jongh voorspelde Tourwinst Pogacar en derde plaats Porte
Tijdens de Tour vader worden, in koers blijven en op de beslissende tijdrit de sprong naar het podium maken. De Tour van Richie Porte is er een om niet snel te vergeten voor Trek-Segafredo. "Zonder overwinning is het toch geslaagd", zegt ploegleider Steven de Jongh.
De Jongh kan na de slotetappe meteen door naar het casino, een week geleden vermoedde hij al dat Pogacar Roglic voorbij zou gaan. "Op 13 september stuurde ik naar een vriend dat ik dacht dat hij de Tour zou winnen en dat Richie derde zou worden. Ik was er niet gerust op dat Roglic zomaar naar Parijs zou rijden."
Bekijk het interview met Steven de Jongh: nos.nl/video/2349174
Porte lost eindelijk belofte in met podiumplek
Het duurt nog ruim 35 kilometer rijden voor de renners Parijs binnenrijden en dus hebben we tijd om nog wat bijzondere prestaties uit te lichten. Een onderbelichte, maar zeer bijzondere prestatie is natuurlijk de podiumplek van Richie Porte.
De 35-jarige Tasmaniër, die lang bekend stond als brekebeen en pechvogel pur sang, sluit deze Tour af met een dikverdiende derde plaats. En dat is extra bijzonder als je bedenkt dat hij de geboorte van zijn tweede kind hiervoor liet schieten.
Eloise Porte werd geboren op 5 september, de dag van de waaierrit waarin Porte 1.21 minuten verloor. Volgens Porte kreeg hij de zegen van zijn vrouw Gemma, op een voorwaarde: "Als ik de tv aanzet en jou achterin het peloton zie rijden, ben ik wel een beetje pissig."
Voor Porte was het waarschijnlijk de laatste kans, want Porte heeft getekend voor Ineos waar hij zijn loopbaan zal afsluiten in dienst van anderen. Knap gedaan, Richie!
108 km - Laatste bergpuntje voor...wie?
Voor de meeschrijvers: het laatste bergpuntje van deze Tour de France gaat naar Clément Russo van Arkéa-Samsic. Wie, zegt u? Nou, Russo is een 25-jarige helper van Nairo Quintana en bezig aan zijn eerste grote ronde. Hebben we hem ook even in beeld gezien deze Tour.
Ploegleider Peiper wist na ziekte niet eens of hij de Tour zou volhouden: 'Dit is het ultieme'
Ploegleider Allan Peiper van Tadej Pogacar beleefde een buitengewoon emotionele zaterdagavond. De verrassende coup van Tadej Pogacar liet de Australiër niet ongeroerd, zeker niet omdat hij vorig jaar een behandeltraject tegen kanker onderging.
"Het is de grootste dag van mijn wielercarrière, het is nog groter omdat ik die behandeling had en niet wist of ik kon terugkeren in de sport. Zou ik de Tour wel aankunnen? Ik had mijn twijfels of ik met mijn energie 21 dagen aan zou kunnen. Om dan hier te staan met de hele ploeg, maar het nog groter."
Bekijk het ontroerende interview met Allan Peiper voor de start van de slotrit: nos.nl/video/2349169
Ploegbaas Plugge slikt teleurstelling weg
Wat een feestavond had moeten worden, werd een avond vol lange gezichten. Richard Plugge, manager van Jumbo-Visma, zag dat iedereen bij de ploeg 'hevig teleurgesteld en verbluft' was. "Dit hadden we zo niet verwacht. Dan is het een enorme deceptie als je denkt dat de voorsprong genoeg is."
De vraag is of Plugge al weet waar Roglic, of de ploeg als geheel, het heeft laten liggen. "Ik denk, zoals ik ernaar kijk, eigenlijk nergens", zegt hij. "We beginnen met 57 seconden voorsprong en Primoz rijdt een prima tijdrit totdat hij doorkrijgt: dit wordt 'm niet. Dan wordt het een mindgame."
"Nu is het enorm balen en moeten we dat moment met elkaar delen. We waren zo dichtbij, maar het is wel een trede hoger dan vorig jaar. Ik denk dat we alles goed hebben gedaan, totdat we tegen Pogacar aangelopen zijn in de tijdrit."
Bekijk het uitgebreide interview met Plugge: nos.nl/video/2349164
117 km - Waar is de olijke Oostenrijker?
Wereldkampioen Mads Pedersen, Michael Valgren, Elia Viviani, Aleksej Loetsenko... iedereen komt even op audiëntie bij de glunderende gele trui. Op de echte grappen en grollen moeten we nog even wachten.
Toch jammer dat Lukas Poestlberger eerder deze week door een bij in zijn mond werd gestoken. De olijke Oostenrijker ligt nog altijd in het ziekenhuis vanwege een allergische reactie, maar het gaat goed met hem.
121 km - Sam Bennett laat zich zien
Nu mag groenetruidrager Sam Bennett zich even laten zien met zijn ploeg. Helemaal zeker is hij nog niet, maar wel als hij bij de tussensprint voor Peter Sagan eindigt. En natuurlijk aast Bennett op de massasprint op de Champs-Élysées.
Départ réel
Voor de laatste keer deze Tour zwaait Christian Prudhomme met de vlag. Op kop zien we Tadej Pogacar en Alexander Kristoff, de eerste en de laatste geletruidrager deze Tour. Het gaat - uiteraard - op z'n dooie akkertje.
Fotomomentjes
Iedereen die met Pogacar op de foto wil, krijgt de kans in deze neutralisatie lijkt het. Zo heeft Pogacar zich al laten vereeuwigen met zijn vijf overgebleven ploeggenoten. En speciaal voor thuis: een foto van alle Sloveense deelnemers deze Tour.
NEUTRALISATIE
Zo te zien is de grootste teleurstelling weggespoeld. Zojuist zagen we Primoz Roglic in innige omhelzing met Tadej Pogacar.
Tijdritcoach Heijboer: 'Roglic niet zo goed, Pogacar super'
Oud-renner en performance manager Matthieu Heijboer is het brein achter de tijdritten binnen Jumbo-Visma. Thuis in Rotterdam zag Heijboer zijn pupillen tweede, vierde en vijfde worden op La Planche des Belles Filles, maar toch als verliezers van de berg afkomen.
Heijboer heeft inmiddels de wattages van Roglic van gisteren bekeken. "Tot de klim was hij qua vermogen goed bezig", vertelt hij op NPO Radio 1. "De klim had beter gekund en gemoeten. Maar het is ook de vraag hoe hij er mentaal aan toe was. Hij wist al dat hij aan het verliezen was."
Ook was er veel te doen over het materiaal. Zo zou het feit dat Roglic niet in het speciaal ontwikkelde tijdritpak van de ploeg kon starten hem veel tijd hebben gekost. Als geletruidrager droeg Roglic een pak van de organisatie, net als Tadej Pogacar overigens. "Dat het pak anders zou zijn, wisten we. Dat had Pogacar ook. Maar we hebben het nu over details. En details hebben deze tijdrit niet beslist. Roglic was niet zo goed als hij kon zijn. Pogacar was super."
Roglic kwam uiteindelijk over de streep met zijn helm ver op zijn hoofd, niet profwaardig. Het was voor het eerst dat de hel werd gebruikt in wedstrijdverband. "De helm is gewoon goed. Heij is getest in de windtunnel en bij de hoogtestage in Tignes heeft Roglic hem ook veel gedragen. En op het vlakke deel, wat het grootste deel van de tijdrit was, was de houding gewoon goed."
De harde cijfers voor de slotrit
Als er geen ongelukken gebeuren mag Tadej Pogacar vanavond op de Champs-Élysées drie truien in ontvangst nemen. Hij is leider in het jongerenklassement, het bergklassement en natuurlijk het algemeen klassement.
En hij is niet de enige
De meeste renners hebben voor de start van de slotrit de boodschap tegen racisme op hun mondkapje geschreven.
Ook dit is de Tour: sterk statement Réza
Het is wellicht wat ondergesneeuwd in het sportieve geweld en alle zorgen vanwege de coronapandemie, maar er zijn nog meer belangrijke kwesties die aandacht verdienen. De Franse renner Kévin Réza maakt dat zo duidelijk voor de slotrit van de Tour.
President Macron kon zijn ogen niet geloven
Woensdag boog president Emmanuel Macron eerbiedig voor Primoz Roglic toen die zijn gele trui op de top van de Col de la Loze met 17 seconden verstevigde. Ook Macron kon zijn ogen niet geloven hoe het uiteindelijk afliep.
Oud zeer: de gele fiets van 2007
In 2007 maakten de renners van Rabobank zich op voor een groot feest in Parijs, tot leider Michael Rasmussen door de ploegleiding uit de Tour werd gehaald. De Deen had - al dan niet met medeweten van betrokkenen - gelogen over zijn voorbereiding.
Rasmussen, dit jaar in de Tour als analist voor Deense media, is het niet vergeten.
De Tour van Jumbo-Visma in 12 minuten
Jumbo-Visma leek drie weken lang alle touwtjes in handen te hebben. Wout van Aert hield huis in de sprint, de waaiers en zelfs bergop. Robert Gesink deed beulswerk op kop en ontnam daarmee de concurrentie alle aanvalslust. Tom Dumoulin twijfelde over zijn eigen vorm, maar bleek weer terug in de internatonale top en goud waard voor zijn kopman. En als het echt steil werd, was daar altijd nog Sepp Kuss.
Niets kon de zeker ogende Primoz Roglic nog overkomen op de voorlaatste dag. Maar toen was daar zijn vliegende landgenoot.
De hoogte- en dieptepunten van Jumbo-Visma in de Tour van 2020 in twaalf minuten: nos.nl/video/2349149
Collectors item
Deze gele Bianchi van Primoz Roglic zal in ieder geval een jaar in de schuur blijven.
En een gele rotonde?
Vlakbij Komenda, de geboorteplaats van Pogacar, hebben ze zelfs een rotonde geel geverfd.
Gele fiets
Bij de gele trui in Parijs hoort een gele fiets. Dus ook bij het karretje van Tadej Pogacar.
De tijdrit van Pogacar vanuit zijn ploegleidersauto
Allan Peiper, de Australische ploegleider van Tadej Pogacar, zag vanuit de ploegleidersauto het wonder zich voltrekken. Zo beleefde hij de tijdrit.
Sloveens koningsdrama (in het Sloveens)
Voor het eerst in de historie eren we vanavond een Sloveense eindwinnaar in Parijs. En dat is niet Primoz Roglic, maar Tadej Pogacar. Het 21-jarige megatalent, die morgen zijn 22ste verjaardag viert, ontfutselde landgenoot Roglic zaterdag het geel na een weergaloze tijdrit naar La Planche des Belles Filles.
Bekijk hier hoe de Sloveense televisie reageerde op het historische koningsdrama: nos.nl/video/2349139
Oooooooooh Champs Élysées
De slotrit begint om 16.00 uur in Mantes-la-Jolie en eindigt rond 19.00 uur uiteraard op de Champ-Élysées in Parijs. Herman van der Zandt dook in de veelkleurige historie van het overbekende deuntje.
Bekijk de vooruitblik van Herman van der Zandt op de slotrit: nos.nl/video/2349071
Waarheen leidt de weg?
Cees Bol, Sam Bennett en Caleb Ewan. Ze hebben er de Alpen en een klimtijdrit in de Vogezen voor moeten overleven, maar staan op de slotdag van de Ronde van Frankrijk weer in de schijnwerpers.
Natuurlijk zijn ook alle ogen gericht op aanstaand Tourwinnaar Tadej Pogacar. Maar de Tour van 2020, een editie waarin door de coronacrisis zo veel dingen anders gingen dan normaal, zal gewoon eindigen op de Champs-Élysées. En dus komt het hoogstwaarschijnlijk tot een massasprint.
Zoetemelk in Parijs ziekenhuis na aanrijding
We beginnen het blog met vervelend nieuws vanuit Frankrijk. Joop Zoetemelk, in 1980 de laatste Nederlandse Tourwinnaar, is vanochtend aangereden door een auto terwijl hij aan het fietsen was in Frankrijk.
De 73-jarige oud-Tourwinnaar is met meerdere botbreuken (beide armen en een been) per helikopter afgevoerd naar het ziekenhuis in Parijs. Volgens zijn familie is Zoetemelk wel bij bewustzijn.
Lees verder en bekijk de video waarin Dione de Graaff het nieuws bekend maakt: nos.nl/video/2349136
Welkom!
Welkom bij het liveblog van de 21ste en laatste etappe in de 107de editie van de Tour de France. De slotrit begint om 16.00 uur in Mantes-la-Jolie en eindigt rond 19.00 uur uiteraard op de Champ-Élysées in Parijs.