NOS WielrennenAangepast

Derde Tourweek lijkt Sloveense tweestrijd te worden, droom Bernal in duigen

  • Tadej Pogacar wint de loodzware bergrit van Lyon naar de top van de Grand Colombier (174,5 km) voor Primoz Roglic.
  • Egan Bernal verliest 7.20, Nairo Quintana 3.50. Tom Dumoulin keert terug in de toptien van het klassement.
  • Lees hier het wedstrijdverslag en bekijk de samenvatting.
  • In de Avondetappe (NPO 1, 22.24 uur) zijn vanavond te gast Danny Nelissen. Michael Boogerd en Nils Eekhoff.
liveblog gesloten

À mardi!

Met het geel om de schouders begint Primoz Roglic aan de laatste Tourweek. Maar eerst is het rustdag, de dag waarop alle renners - voor zover ze nog niet getest zijn - weer een wattenstaafje in hun neus zullen krijgen.

De uitslagen zullen dinsdagochtend weer bekend worden voorafgaand aan de zestiende etappe. En dat is een heuvelrit van 164 kilometer La-Tour-du-Pin naar Villard-de-Lans.

Bedankt voor het volgen van dit liveblog en graag tot dinsdag!

Primoz Roglic gaat met de gele trui om de schouders de rustdag in

Jungels biedt excuses aan voor 'neerhalen' Higuita

Het lijkt al een eeuwigheid geleden. Maar de pechvogel van de dag is toch echt Sergio Higuita. De Colombiaanse kampioen kwam aan het begin van de etappe ten val door een onhandige manoeuvre van Bob Jungels. De Luxemburger leeft mee met Higuita en heeft via Twitter zijn excuses aangeboden.

Er werd trouwens gevreesd voor een gebroken hand, maar volgens Jonathan Vaughters (ploegbaas van EF Education First) valt de schade mee.

Truien en klassementen

Na deze zege kruipen Tadej Pogacar en Primoz Roglic ook heel dicht naar de leider in het bergklassement, Benoît Cosnefroy. De Fransman, die vandaag op 37.26 in de bus finishte. De achterstand van Pogacar is nog maar twee punten (34 om 36). Roglic heeft maar drie puntjes minder.

Gaan de gele, de witte en de bolletjestrui straks mee naar Slovenië? Het zou zomaar kunnen.

De Avondetappe

Vanavond om 22.24 uur op NPO 1 zal er nog veel nagepraat worden over deze bijzondere etappe. Dione de Graaff ontvangt Danny Nelissen. Michael Boogerd en Sunweb-renner Nils Eekhoff.

Dione de Graaff en Herman van der Zandt

Jarige Kuss schuldbewust: 'Mislopen ritzege was mijn fout'

Sepp Kuss vierde zijn 26ste verjaardag vandaag op de flanken van de Grand Colombier. "De beste verjaardagen lijken misschien iets meer op een feestje, maar dit is ook wel mooi", lachte de Amerikaanse helper van Primoz Roglic.

Kuss zat de hele dag achter de rug van zij kopman. Om te kunnen helpen als die in problemen kwam. Maar ook om op de top van de slotklim de sprint aan te trekken. "Ik was de laatste wagon in de trein van Jumbo", lachte Kuss. "We gingen voor de ritzege. Ik denk dat het mijn fout was. Na Tom (Dumoulin, red.) had ik meteen het tempo omhoog moeten gooien. Ik had niet verwacht dat Primoz (Roglic, red.) al zou versnellen. Het is maar een klein detail, maar gelukkig was het geen groot verlies."

Bekijk de reactie van Sepp Kuss na de vijftiende etappe van de Tour de France: nos.nl/video/2348109

Jarige Kuss schuldbewust: 'Mislopen ritzege was mijn fout'

Samenvatting

Een enerverende dag die zeker het terugkijken waard is. Nou dat kan met deze uitgebreide samenvatting: nos.nl/video/2348122

Samenvatting etappe 15: Jumbo-Visma domineert, Pogacar wint het sprintje

Van Aert kraakte Bernal: 'Je zag dat hij niet kon afzien, zijn ogen stonden diep'

Wie had op voorhand gedacht dat Wout van Aert de winnaar van de vorige Tour bergop zou kraken? Niemand waarschijnlijk. Toch was dat precies wat er gebeurde op 13 kilometer van de top van de Grand Colombier. "Op het moment dat je door de radio hoort dat Quintana en Bernal moeten lossen, dan kun je natuurlijk nog wat meer afzien."

Toen zijn werk erop zat, zakte Van Aert terug en kwam terecht in het groepje met uitgerekend Bernal. "Je zag aan hem dat hij niet kon afzien. Zijn ogen stonden diep en hij maande zijn ploegmaat constant om rustiger te gaan. Dit was zeker geen normale dag."

Bekijk de reactie van Wout van Aert na de vijftiende etappe van de Tour de France: nos.nl/video/2348124

Van Aert: 'Je zag aan Bernal dat hij niet kon afzien, zijn ogen stonden diep'

Vos boekt 26ste (!) zege in Giro Rosa

Tevreden gezichten bij Jumbo-Visma vandaag. Ook in Italië was er vandaag Nederlands succes: Mathieu van der Poel won de zevende etappe van Tirreno-Adriatico. En de derde rit in de Giro Rosa werd een prooi voor Marianne Vos.

In Asissi won ze de sprint bergop en bracht het aantal ritzeges in de Giro voor vrouwen op het duizelingwekkende aantal van 26.

Vos houdt paar meter over na loodzware eindsprint in derde rit Giro Rosa

Ploegleider Niermann trots: 'Laten zien dat wij de sterkste ploeg zijn'

"We hebben een geweldige dag gehad en een geweldige ploeg gezien", aldus Grischa Niermann, ploegleider van Jumbo-Visma, na afloop. "Het voelt een klein beetje als een nederlaag als we tweede worden. Maar ik denk dat we heel trots mogen zijn."

Op voorhand wilden we niet voor de etappe gaan. Maar toen de kopgroep weg was en Primoz zich heel geod voelde hebben we in de auto bedacht: waarom niet? Het plan was sowieso om met zes over de bergen te gaan Nagenoeg perfect, maar jammer dat Primoz het niet af kon maken."

Egan Bernal zal zijn titel niet verdedigen, maar met Tadej Pogacar is wel een nieuwe grote bedreiging opgestaan. "Pogacar staat op veertig seconden en hij is zeker een hele taaie. Hij hoeft alleen Primoz maar te volgen. We hebben nog steeds veertig seconden voorsprong, maar het gaat nog heel spannend worden. De winnaar moet ook een heel sterke ploeg hebben en wij hebben vandaag laten zien dat wij de sterkste ploeg zijn."

Bekijk de reactie van Grischa Niermann na de vijftiende etappe in de Tour de France: nos.nl/collectie/13847/video/2348105

Niermann trots op ploegenspel Jumbo-Visma: 'Het was nagenoeg perfect'

Dumoulin wil niet van smetje spreken: 'Roglic ging zelf op 500 meter, had hij niet moeten doen'

Tom Dumoulin reed heel sterk in de loodzware rit op de Grand Colombier. "Primoz voelde zich heel goed en wilde gaan voor de etappewinst. We waren collectief supersterk en dat is mooi om te zien. Alleen jammer dat we de etappewinst mislopen."

Van een smetje wil hij niet spreken. "Smetje, smetje...het is bet moeilijk een etappe te winnen. Hij ging zelf op 500 meter, dat had hij misschien achteraf niet moeten doen."

Dat Egan Bernal zo door het ijs zou zakken, had hij niet verwacht. "We hoorden dat hij het op de top van de eerste klim al moeilijk had. Dat Kwaitkowski zelfs naar de dokter is gegaan om pijnstillers te halen. Misschien had hij weer last van zijn rug, maar het kon ook een spel zijn natuurlijk. Ik weet het niet.

Zeker van de Tourzege met Roglic is hij niet. "Vandag voelt hij zich supersterk en dan gaat Pogacar toch met de zege lopen. We moeten op onze hoede blijven."

Bekijk hier de reactie van Tom Dumoulin na de vijftiende rit in de Tour de France: nos.nl/video/2348105

Dumoulin trots op ploegenspel, maar blijft op zijn hoede voor Pogacar

Roglic neemt hoed af voor ploeggenoten

Primoz Roglic beleefde een bijna perfecte dag. Bijna. Want zijn ploeg deed alles goed, maar in het sprintje bergop verloor hij van zijn landgenoot Tadej Pogacar.

"Natuurlijk was het beter geweest om vier seconden te winnen, maar ik kwam een klein beetje tekort. Maar ik ben tevreden. De ploeg deed het fantastisch. Ze vlogen echt, petje af voor iedereen."

Bekijk de reactie van Primoz Roglic na de vijftiende etappe in de Tour de France: nos.nl/video/2348106

Roglic neemt hoed af voor ploeggenoten: 'Tot nu toe doen we het geweldig'

Pogacar: 'Jumbo was goed voorbereid, het had geen zin om aan te vallen'

Tadej Pogacar was misschien wel de grote winnaar van vandaag. De jonge Sloveen profiteerde optimaal van het werk van Jumbo-Visma en sloeg toe in de eindsprint. "Het was een heel zware dag vandaag. Jumbo zorgde de hele dag voor een enorm hoog tempo, samen met de hitte maakte dat het heel erg zwaar. Het had geen zin om eerder aan te vallen."

Behalve zijn tweede ritzege kwam hij ook vier seconde dichter bij het geel van Primoz Roglic. "Op dit moment lijkt Roglic niet te stoppen. Vandaag brak Bernal, misschien zak ik de volgende keer wel door het ijs. Of Roglic. Er zijn nog steeds kansen."

Bekijk de reactie van Tadej Pogacar na de vijftiende etappe: nos.nl/video/2348108

Pogacar: 'Jumbo was goed voorbereid, het had geen zin om aan te vallen'

FINISH - Groene trui binnen

Daar zijn groenetruidrager Sam Bennett en Caleb Ewan. Op 39 minuten van de winnaar, maar dat is nog (redelijk) ruim binnen de tijdslimiet. No worries, mate!

FINISH - Bus binnen

De grote bus met onder anderen Tony Martin, Cees Bol en Julian Alaphilippe komt op ruim 37 minuten van de winnaar over de streep. Dat is 6.30 binnen de tijdslimiet. Een groepje met Sam Bennett en Caleb Ewan moet nog een stukje, maar zullen het ook wel redden.

Slotfase

Bekijk hier de slotfase van de vijftiende etappe in de Tour de France: nos.nl/video/2348097

Pogacar pakt op Grand Colombier tweede ritzege, vlak voor Roglic

KLASSEMENT

Egan Bernal is verdwenen uit de toptien, Tom Dumoulin is terug.

De toptien van het algemeen klassement in de Tour na de vijftiende etappe

FINISH

De lijdensweg van Egan Bernal is voorbij. Hij verliest 7.20 op Pogacar en Roglic. Wout van Aert, de man die hem deed lossen, zit stoïcijns in het wiel.

Ook Nairo Quintana hoeft niet meer te dromen van een Tourzege. Hij verliest vandaag 3.50 op Roglic en Pogacar.

Egan Bernal verliest 7.24 in de rit naar de Grand Colombier

Toptien

De toptien van de vijftiende etappe. Tom Dumoulin wordt 12de op 34 seconden en komt de toptien weer van het algemeen klassement binnen.

De toptien van de vijftiende etappe in de Tour de France

FINISH - Dumoulin 12de

Pogacar loopt vier bonificatieseconden in op Roglic en lijkt met een achterstand van 0.40 de enige uitdager van Roglic in het restant van de Tour. Dumoulin wordt 12de op 0.34.

FINISH - POGACAR WINT

Tadej Pogacar wint de sprint op de Grand Colombier. Roglic wordt tweede, Porte derde en Lopéz vierde.

1 km -

Dumoulin geeft alles. Roglic loert in zijn wiel, maar ook Pogacar zit klaar voor het sprintje bergop. En kan Valverde het nog?

2 km - Stilte voor de storm

Dumoulin voert nog steeds het tempo aan als we naar de laatste slotkilometers gaan. Gaat Roglic ook nog de ritzege pakken? De anderen zijn ook zeker niet kansloos.

Guillaume Martin (+2.11), Quintana (+2.42) en Bernal (+4.32) wel.

3 km - Bernal al op 4.00

Arme Bernal. In het wiel van ploegmaat Kwiatkowski zit de winnaar van 2019 te sterven. Zijn achterstand is al 4.00. En dan zit Van Aert ook nog in zijn wiel. Pijnlijk.

Het moment waarop Bernal en Quintana lossen

Het moment waarop Bernal en Quintana moeten lossen op de Grand Colombier. https://nos.nl/video/2348090

Bernal en Quintana lossen op Grand Colombier

5 km - Dumoulin rekent Yates in

Tom Dumoulin brengt de groep met favorieten terug bij Adam Yates. De namen bij die favorieten (13): Dumoulin, Roglic, Kuss, Pogacar, Landa, Porte, Mas, Valverde, Caruso, Lopéz, Urán, Yates en Bilbao.

7 km - Aanval Adam Yates

Aanval Adam Yates! De Engelsman staat op 1.42 van Roglic en dus laat Jumbo-Visma hem even begaan. Maar de voorsprong is niet groot. Tom Dumoulin is nu de locomotief van de gele trein, Bennett laat lopen.

7 km - Achterstand Bernal en Quintana groeit

De achterstand van Bernal is inmiddels al 1.55. Quintana zit in het wiel van Barguil op 1.32.

8 km - Van Aert is klaar

Het beulswerk van Van Aert zit erop. Hij zwaait af en geeft de kop over aan George Bennett. Dumoulin volgt, met Roglic in het wiel. Kuss sluit de gele rij.

10 km - 18 renners

We zitten even op een iets makkelijker stukje van de klim. Er zijn nog 18 renners over in de voorste groep, waarvan vijf van Jumbo-Visma. Welke favorieten zijn er nog meer: Pogacar, Landa, Urán, Porte, Yates, Lopéz.

11 km - Bernal breekt

De vijf van Jumbo-Visma lijken nog fris op kop van de groep met favorieten. Egan Bernal stort helemaal in en heeft nu al 0.56 achterstand. Pierre Rolland is intussen ook ingerekend, dus het gaat ook om de ritzege.

13 km - BERNAL EN QUINTANA LOSSEN

De winnaar van vorig jaar, Egan Bernal, moet eraf, terwijl Wout van Aert op kop rijdt. En ook Nairo Quintana moet eraf.

Egan Bernal breekt op de Grand Colombier

14 km - Kusje van Gogl

Een voor een moeten de knechten nu lossen. Dat geldt voor Jan Polanc (Pogacar) en voor Warren Barguil (Quintana). De Colombiaanse kopman, betrokken bij de valpartij van Mollema vrijdag, lijkt er nu zelf ook doorheen te zakken.

Guillaume Martin knokt zich terug,voormalig koploper Michael Gogl is ingerekend. De Oostenrijker geeft nog snel een handkusje.

15 km - Martin terug en er weer af

Guillaume Martin keert terug dankzij het werk van Herrada. Dat is toch knap. Martin hangt wel meteen aan het elastiek, want Wout van Aert heeft er flink de sokken in. En dan heeft Roglic ook Kuss, Bennett en Dumoulin nog.

16,4 km - Gesinks werk zit erop

We zijn begonnen! Het werk van Robert Gesink zit erop. Hij geeft zijn bidon nog even aan Primoz Roglic en laat het werk over aan Wout van Aert. Achteraan heeft Guillaume Martin materiaalpech. Jesus Herrada, nota bene net nog koploper, moet hem terugbrengen.

17,4 km - Gogl en Rolland aan het klimmen

Michael Gogl en Pierre Rolland zijn begonnen aan de Grand Colombier. De groep met favorieten met nog altijd Robert Gesink op kop heeft 1.45 achterstand.

19 km - De Grand Colombier

De twee koplopers zijn bijna aan de voet van de Grand Colombier. De zeer onregelmatige slotklim is 17,4 km lang met een stijgingspercentage van 7,1 procent. En dat is geen kattenpis.

Het profiel van de Grand Colombier

Herman rijdt de slotklim

Vanochtend vroeg bedwong Herman van der Zandt zelf de slotklim naar de top van de Grand Colombier. Hoe dat ging? nos.nl/video/2348083

Van der Zandt verkent de Grand Colombier: 'Het wordt vuurwerk'

28 km - Oversteken naar voet Grand Colombier

Ook de groep met favorieten, met nog altijd Gesink op kop, is beneden. Nu is het nog tien kilometer vals plat richting de voet van de Grand Colombier.

32 km - Gogl slaat weer een gaatje in afdaling

Net als in de vorige afdaling heeft Michael Gogl afstand genomen van medevluchters Rolland en Herrada. De voorsprong op de groep met favorieten is minder dan 2.00. Het ziet ernaar uit dat de klassementsmannen ook gaan strijden de ritzege.

TOP - Gesink leidt peloton

Gesink, Gesink wat rijd je hard! Hij blijft beuken op kop van de groep die nog uit een man of dertig bestaat. Aanvallen van de toppers zijn uitgebleven. Nu gaan we nog een klein stukje doorklimmen en dan de lange afdaling naar Culoz en daarna de voet van de slotklim.

Van der Poel wint in Tirreno-Adriatico

Mathieu van der Poel heeft de voorlaatste etappe van Tirreno-Adriatico gewonnen! Het is de tweede dagzege op rij voor zijn ploeg, zaterdag was Tim Merlier de snelste in de sprint. Voor Van der Poel is het zijn eerste World Tour-zege sinds de coronabreak.

47 km - Rolland bij Gogl

Met nog twee kilometer te klimmen is Pierre Rolland weer bij Michael Gogl gekomen. De groep met favorieten rijdt er 2.16 achter. Gesink en Van Aert doen het werk, Kuss, Bennett, Dumoulin en Roglic volgen makkelijk. Esteban Chaves niet, hij moet eraf.

Zigzaggen of zwalken: het werkt voor Gogl

Bij het WK in Innsbruck zigzagde Tom Dumoulin diep in de finale ooit naar de kopgroep toe. Oostenrijker Gogl kent die techniek om tempo te houden als het heel steil is. En nu rijdt hij op kop.

Bekijk de beelden van de zwalkende Gogl: https://nos.nl/video/2348078

Gogl zwalkend omhoog op 'zwaarste klimkilometers van Frankrijk'

49 km - Rolland op weg naar Gogl

Bij de koplopers is Rolland in de tegenaanval gegaan op Michael Gogl. Voor Simon Geschke gaat het te snel. Jesus Herrada hangt ertussen en gaat weer even aan het elastiek hangen.

50 km - Guillaume Martin in problemen

Oei. Guillaume Martin lijkt het heel zwaar te hebben. De Fransman kreeg al een tik op weg naar Puy Mary, zakte van drie naar elf en ook vandaag hangt hij aan het elastiek. Gesink beukt intussen door.

51 km - Gesink op kop

Gesink sleurt weer op kop van het zeer sterk ogende treintje van Jumbo-Visma. Bernal heeft toch nog drie ploeggenoten bij zich als ze beginnen aan de Colde la Biche. Intussen heeft Gogl aan het begin van de klim zijn voorsprong uitgebouwd naar 0.53. Ook dat is knap.

52 km - Kwiatkowski bij de dokter

We zien Michal Kwiatkowski bij de auto van de dokter. Dat zou helemaal slecht nieuws zijn voor Bernal, die al niet te veel steun meer heeft.

54 km - Gogl daalt het beste

Zojuist zwalkte hij naar boven, maar in de afdaling blijkt Gogl de beste van de vier koplopers. Hij slaat een klein gaatje en begint zo als eerste aan de Col de la Biche (6,9 km à 8,9 procent).

Tour de France etappe 15

TOP - Jumbo nog met zes in elitegroep

Ook de groep met favorieten is over de top van de eerste klim. Gele trui Roglic zit op zijn gemak met Van Aert, Kuss, Bennett, Dumoulin en ook Gesink nog bij zich. Bernal heeft alleen Kwiatkowski nog bij zich. Ze rijden 3.10 achter de vier koplopers.

61 km - Van Aert op kop

In het peloton zijn het Wout van Aert en Jan Polanc (Sloveense ploeggenoot van Pogacar), die het tempo bepalen. Egan Bernal is de meeste van zijn helpers al kwijt. Ook de eerder gevallen Carapaz.

TOP - Herrada pakt punten

De strijd om het bergklassement ligt nog helemaal open en dat is reden voor Herrada om er een sprintje uit te persen. Hij pakt de 10 punten op de Montée de la Selle de Fromentel. Rolland wilde ook wel, maar komt tekort.

Herrada staat nu op negentien punten in het bergklassement en kan een mooie slag slaan in de strijd om de bollen.

63 km - Gogl terug aan kop

De zwalker slaagt in zijn opzet! Michael Gogl sluit zowaar aan bij de drie koplopers. Knap!

65 km - Geschke gaat weer

De voorsprong van Geschke, Herrada en Rolland op het peloton schommelt al een tijdje rond de 4.00. Voor Geschke gaat het nog niet snel genoeg en Herrada moet een gaatje laten. Maar dat hebben we al veel vaker gezien.

67 km - Geschke gaat, Rolland mee

Vlak voor de steilste kilometers van de klim zit het werk van Matteo Trentin erop. En ja hoor, ploeggenoot Simon Geschke springt ervandoor. Hij krijgt Pierre Rolland met zich mee. De col zou trouwens afgesloten zijn voor publiek, maar daar is hier niets van te merken.

Simon Geschke en Pierre Rolland tussen het publiek op de Montée de la Selle de Fromentel

70 km - Ene sprinter is de andere niet

Een gek beeld. Matteo Trentin voert het tempo aan in de kopgroep en ook het peloton wordt geleid door sterke, rappe mannen als Colbrelli, Pedersen en Grondahl Jansen. Voor collega-sprinters Bennett, Ewan, Bol en Kristoff gaat het te snel. Zij gaan een bus vormen.

70 km - Ook toppers op eerste klim

Ook de toppers beginnen aan de 'zwaarste klimkilometers van Frankrijk'. Dat denkt parcoursbouwer Thierry Gouvenou tenminste. En dan gaat het vooral om de laatste drie kilometer met gemiddelde stijgingspercentages 11,5, 14,5 en 12,5. En dan is er ook nog een piek van 22%.

Het profiel van de eerste twee klimmen in de vijftiende etappe van de Tour de France

73 km - Ook toppers begonnen aan klim

Ook de toppers beginnen aan de 'zwaarste klimkilometers van Frankrijk'. Dat denkt parcoursbouwer Thierry Gouvenou tenminste. En dan gaat het vooral om de laatste drie kilometer met gemiddelde stijgingspercentages 11,5, 14,5 en 12,5. En dan is er ook nog een piek van 22%.

76 km - Kopgroep begint aan eerste beklimming

De kopgroep is in Artemare en dat betekent dat ze gaan beginnen aan de eerste beklimming van de Grand Colombier, via de route die Montée de la Selle de Fromentel genoemd wordt. En dat is geen misselijke klim.

Urán voorspelt nationaliteit winnaar: 'Colombia natuurlijk!'

De Grand Colombier is voor het eerst de slotklim van een etappe in de Tour de France.

In 2012 zat de berg voor het eerst in het parcours, met Thomas Voeckler als kleine grote man. De Franse showman kwam als eerste boven op de reus van de Jura. legde daar de basis voor de winst in het bergklassement en klopte later Michele Scarponi en Jens Voigt in de sprint voor de ritzege.

In 2016 ging de zege naar Jarlinson Pantano, toen nog ploeggenoot van NOS-commentator Stef Clement bij IAM. Vorig jaar werd Pantano betrapt op het gebruik van epo en voor vier jaar geschorst. De Colombiaan was toen al gestopt.

En dan de editie van 2017. Warren Barguil ging juichend over de streep, maar die vreugde sloeg snel om in verdriet. Rigoberto Urán bleek zijn wiel net iets eerder over de streek geduwd te hebben. De Colombiaan van EF Education eindigde die editie trouwens als tweede achter Chris Froome. En ook in de editie van dit jaar heeft Urán nog weinig steken laten liggen.

Mengt de nummer vier van het klassement (op 1.10 van Roglic) zich vandaag n de strijd tussen Colombia en Slovenië? En wie gaat dat winnen? Urán: "Colombia, natuurlijk!"

Bekijk het interview met Rigoberto Urán voor de start: nos.nl/video/394024

Urán blikt vooruit op bergrit: 'De zwaarste dag'

92 km - Tuut, tuut Martin

Met Tony Martin als locomotief houdt de gele armada van Jumbo-Visma de voorsprong van de acht koplopers beperkt: 4.23 lijkt veel maar met drie monsterklimmen voor de boeg is het ook heel weinig...

Pogacar krijgt beladen vraag voor de start: 'Gebruik jij doping?'

Nog meer dan Bernal zal vandaag gelet worden op Tadej Pogacar. De jonge Sloveen was de sterkste bergop in de Pyreneeën en zal ook vandaag zijn benen willen laten spreken.

Nu is het zo dat woensdag het proces tegen de Erfurtse dopingarts Mark Schmidt, de spil in Operatie Aderlass waarbij ook Sloveense renners betrokken zijn, begint. Reden voor de Duitse zender ARD om Pogacar dé vraag der vragen te stellen: "Gebruik jij doping?"

Pogacar laat zich niet uit de tent lokken: "Iedereen gaat hier hetzelfde op antwoorden. Ik was vroeger altijd het braafste jongetje van de klas. Van mezelf weet ik dat ik een schone lei heb.Er wordt veel gecontroleerd, zo heb ik vanochtend om 6.30 uur nog een controle gehad. Dus ja, ik vind dat het nu beter gaat."

Bekijk hier het interview voor de start met Tadej Pogacar: nos.nl/video/2348059

Pogacar: 'Doping? Ik ben altijd braafste jongen van de klas geweest'

Dumoulin verwacht oorlog op eerste klim: 'Zou ik wel doen'

Tom Dumoulin zag Egan Bernal, concurrent voor de gele trui van Primoz Roglic, gisteren diep in de finale aanvallen. "Dat hadden we niet verwacht. Maar hij is wel een koersdier, natuurlijk. Een aanval om zijn moraal op te vijzelen, ik ken dat gevoel wel."

Gisteren zou de Tour niet beslist worden, maar vandaag verwacht Dumoulin wel oorlog. "Ik denk vanaf de eerste klim wel. In de Tour de l'Ain gingen ze volle bak op de eerste klim en ik verwacht dat ze dat nu ook doen. Ze moeten niet wachten tot de laatste klim. Dat zou ik niet doen in ieder geval."

Bekijk hier het interview met Tom Dumoulin voor de start: nos.nl/video/2348049

Dumoulin: 'Ik verwacht aanvallen op de eerste klim, dat zou ik wel doen'

De beelden: valpartij Carapaz

Richard Carapaz is weer terug in het peloton na zijn valpartij. Zo ging dat in zijn werk: nos.nl/video/2348061

Carapaz gaat onderuit in de vlakke aanloop richting Grand Colombier

113 km - Bennett loopt uit

Ook het peloton is bij de tussensprint: Sam Bennett wint het sprintje en pakt zeven punten voor ploegmaat Morkov en Sagan. De Ier loopt dus weer twee puntje uit op de Slowaak.

Bekijk de uitslag van de tussensprint en de gevolgen voor het klassement van de groene trui op Teletekst.

117 km - Trentin wint tussensprint

De mannen van Jumbo-Visma hebben de rust teruggebracht in de koers. De acht koplopers hebben al 3.00 voorsprong en zojuist wint Trentin de tussensprint. Hij moest er nog wel voor sprinten, want Bonifazio had ook wel zin.

Door merg en been: huilende Higuita

Sergio Higuita had zulke stoute plannen voor vandaag, maar na veertig kilometer zit zijn Tour erop. De Colombiaan stapt ontroostbaar in de ploegleidersauto.

Huilende Higuita stapt af in Tour de France

123 km - Val Carapaz

Weer een valpartij. En dit keer ligt Richard Carapaz, de nummer twee van Team Ineos erbij. De Giro-winnaar - 13de in het klassement - kan verder.

134 km ABANDON HIGUITA

De Colombiaans kampioen staat huilend langs de kant van de weg en stapt in de auto. En dat allemaal door die knullige actie van Jungels in het begin. Pech!

Sergio Higuita stapt in de pleogleidersauto

136 km - Niet zeven, maar acht koplopers

Goede tellers hebben natuurlijk al opgemerkt dat we niet zeven, maar acht koplopers hebben. De namen: Trentin, Geschke (CCC), Bonifazio (Total), Marcato (UAE), Rolland (B&B), Gogl (NTTT), Herrada (Cofidis) en Ledanois (Arkéa). Ze hebben 0.33 op het nog altijd onrustige peloton.

140 km - Jungels in chasse patate

Jungels probeert de oversteek te maken, maar dat lijkt niet te lukken. Nans Peters, winnaar van de eerste Pyreneeënrit probeerde het ook, maar is inmiddels weer opgeslokt.

Kopgroep (8): Trentin, Geschke (CCC), Bonifazio (Total), Marcato (UAE), Rolland (B&B), Gogl (NTTT), Herrada (Cofidis) en Ledanois (Arkéa)

144 km - Zeven koplopers

Nu is er toch een kopgroepje van zeven: Trentin, Geschke (CCC), Bonifazio (Total), Marcato (UAE), Rolland (B&B), Gogl (NTTT), Herrada (Cofidis) en Ledanois. Ze hebben een gaatje van 16 seconden.

De val van Higuita

Sergio Higuita is voorlopig de pechvogel van de dag. Bekijk hier zijn botsing met Bob Jungels: nos.nl/video/2348055

Chaos in openingsfase: Jungels rijdt Higuita onderuit

149 km - Niemand komt weg

Het blijft heel onrustig. Net zagen we weer Trentin met Viviani, nu is het Van Avermaet die wat probeert met landgenoot Van Asbroeck. Maar niemand komt weg. De arme Higuita rijdt inmiddels 1.20 achter het peloton.

Dumoulin verwacht aanvallen op eerste klim

Eerder zagen we al een strijdlustige Egan Bernal. Tom Dumoulin begrijpt de Colombiaan. "Ik denk dat hij gisteren aanviel om zijn eigen moraal op te vijzelen en dat begrijp ik wel.

154 km - Rolland!

En daar gaat Pierre Rolland weer. De Franse klimmer won al twee etappes in de Tour en de witte trui, maar de laatste ritzege is al wel acht jaar geleden. Drie jaar geleden sloeg hij toe in de Giro en ook vandaag ziet hij wel brood in de aanval.

155 km - Pechvogel Higuita

De koersradio meldt dat Sergio Higuita opnieuw gevallen zou zijn. We zien hem in ieder geval met een verbonden arm bij auto van de Tourdokter.

158 km - Kolderiek: Sagan en Bennett samen weg

En nu zijn groene trui Sam Bennett en Peter Sagan opeens samen weg. En dat vindt de rest wel grappig, want er valt meteen een gaatje. Maar natuurlijk laten de twee concurrenten voor het groen zich weer terugzakken.

166 km - Jungels rijdt Higuita onderuit

Ai, wat een nare valpartij van Sergio Higuita. De Colombiaans kampioen zit met bijna 60 kilometer per uur in het wiel van Bob Jungels. Die stuurt van kop en rijdt zo het voorwiel van Higuita onderuit.

58 kilometer per uur!

De start van deze loodzware etappe gaat in een moordend tempo! In een poging om in de vlucht van de dag te komen rijden de renners met 58 kilometer per uur.

166 km - Nu al oorlog

Wereldkampioen Mads Pedersen heeft er zin in. Hij sleurt aan kop van het peloton, met Alaphilippe in zijn wiel. Maar die heeft de rest van het peloton achter zich. Het is nu al oorlog: en dat alleen al voor de vroege vlucht.

168 km - Alaphilippe!

Daar gaat Julian Alaphilippe! En dan weet je dat het serieus is. De Franse held rijdt hard weg, maar gaat dan zitten omkijken wie er met hem mee wil. Voorlopig niemand.

170 km - Gezelschap

Er zijn nog veel meer renners die mee willen glippen in de vroege vlucht. We zien zelfs Sam Bennett en Peter Sagan voorin. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de tussensprint na 58 kilometer.

171 km - Gezelschap

Cousin en Rolland hebben gezelschap gekregen van MAtteo Trentin, Daryl Impey en Rudy Molard. Maar de voorsprong is nog heel klein.

Départ réel

De 157 renners zijn begonnen aan de loodzware bergrit naar de Grand Colombier. En de eerste aanval is van Jerome Cousin. Hij krijgt een renner van B&B mee. En dat is Pierre Rolland.

Thomas De Gendt zet zijn benen te koop

De camera zoomt in op Thomas De Gendt. De Belg, die in het verleden garant stond voor straffe staaltjes in etappes als vandaag, probeerde het gisteren in de finale. Maar de benen van vorig jaar heeft hij niet. En dus hoopt hij op een creatieve wijze nog wat te verdienen.

Publiek bij de start, niet op de klim

In de eerste kilometers van deze etappe zijn de wielerfans in Lyon toch samengestroomd om de renners te zien.

Publiek bij de start van de vijftiende etappe in de Tour

Bernal strijdlustig: 'ik wil van deze race genieten en als het kan val ik aan'

Als er vandaag aangevallen wordt, dan wordt al snel gekeken naar Egan Bernal. De Tourwinnaar van vorig jaar is strijdlustig en verraste gisteren met een late aanval in de starten van Lyon. "Ik viel aan omdat ik voelde dat het moet. Uiteindelijk win je de Tour niet met een etappe als gisteren. Maar ik wil van deze race genieten en als het kan val ik aan."

Bekijk het interview met Egan Bernal: nos.nl/video/2348050

Bernal voor bergetappe: 'Ik val niet aan voor de show'

Départ fictif

De renners zijn bij Stade de Gerland, het oude voetbalstadion van Olympique Lyonnais, begonnen aan de geneutraliseerde kilometers van etappe 15. Over ruim 180 kilometer komen ze ongetwijfeld uitgewrongen aan op de Grand Colombier.

Geen publiek op alle drie de beklimmingen

Op last van de overheid van het departement Ain wordt er vandaag geen publiek toegestaan op alle drie de beklimmingen. Dat is ook niet zo gek, want eigenlijk gaat het telkens om de Grand Colombier van verschillende kanten.

Gisteren stuurde de Franse gendarme wielertoeristen al van de berg: nos.nl/video/2347990

Franse politie stuurt geïrriteerde wielerfans weg van de Grand Colombier

De Ronde van de Ain: hoe liep dat af?

De derde etappe in de Ronde van de Ain met dezelfde beklimmingen als vandaag liep uit op een demonstratie van Jumbo-Visma. De winnaar: Primoz Roglic.

Dubbelslag Roglic in Ronde van de Ain

Zelfde rit als in de Ronde van de Ain

De etappe van vandaag volgt vrijwel hetzelfde parcours als in de Ronde van de Ain een paar weken geleden. Die rit was zelfs nog iets langer.

Vanaf 13.00 uur live op NPO 1 en NOS.nl

De etappe van vandaag is (bijna) vanaf de start te zien op NPO 1, NOS.nl en in de NOS-app met commentaar van Joris van den Berg, Stef Clement en Maarten Ducrot. Om 13.00 uur kun je inschakelen.

Om 14.00 uur klinkt op NPO Radio 1 de openingstune van Radio Tour de France.

Tour 2019: op stap met de piemelpoetsers

Vorig jaar ging Lagerberg een dagje op stap met de kunstenaars, die op last van de organisatie de geslachtsdelen op het asfalt onder handen namen. Dat leverde schitterende beelden op.

Hoe verander je een 'Tourpiemel' op het asfalt in een vlinder of een uil?

Tourpiemel terug in koers

Ook verslaggever Tom Lagerberg bevindt zich op de flanken van de beroemde berg in de Franse Jura. Hij zag daar een oude bekende: de Tourpiemel!

Medewerkers van de Tour hebben een geschilderde Tourpiemel omgetoverd in een uiltje

Herman is boven!

Als je je afvroeg of Herman van der Zandt ook boven is gekomen? Jazeker!

De laatste honderden meters van de slotklim op de Grand Colombier

Terug naar gisteren

Coronatest of niet, de sfeer bij Sunweb is uitstekend nadat Søren Kragh Andersen zaterdag het ploegenspel in Lyon op prachtige wijze afrondde. Voor de Duits-Nederlandse ploeg is het al de tweede ritzege deze Tour.

Bekijk de samenvatting: nos.nl/collectie/13847/video/2347964

Samenvatting etappe 14: Kragh Andersen rondt ploegenspel Sunweb perfect af

Coronatesten

Voor sommige renners begon de dag met de verplichte coronatesten. Morgen, tijdens de rustdag, zullen alle renners en begeleiding opnieuw gecontroleerd worden. En nog altijd geldt: twee positieve testen en de hele ploeg moet naar huis.

Sunweb-ploegleider Matt Winston was, na de euforie van de ritzege gisteren, vanochtend al aan de beurt.

Sunweb-ploegleider Matt Winston deelt een foto van de coronatesten in Lyon op Instagram

Herman verkent de slotklim

Herman van der Zandt stapte in alle vroegte op de fiets om de Grand Colombier te verkennen. De berg was leeg. En dat zal hij waarschijnlijk ook blijven.

Herman van der Zandt beklimt de Grand Colombier

'Zwaarste klimkilometers van Frankrijk'

Het aanwijzen van de koninginnenrit in de Tour de France is geen eenvoudige opgave. Harde criteria zijn er niet en je kunt de profielen van verschillende bergetappes nog zo lang bestuderen met een groep specialisten of liefhebbers, verschil van mening zal er altijd zijn.

De vijftiende etappe dingt hoe dan ook mee naar de titel 'koninginnenrit van de 107de Tour'. In de laatste 76 kilometer staan de renners twee beklimmingen van de eerste categorie te wachten, gevolgd door een slotklim van de buitencategorie, de Grand Colombier.

Hoewel het meeste spektakel op de slotklim wordt verwacht, vraagt parcoursbouwer Thierry Gouvenou ook aandacht voor de eerste klim. In de laatste kilometers van de Montée de la Selle de Fromentel (eerste categorie) komen de renners een strook met een hellingspercentage van 22 tegen. Gouvenou spreekt van 'misschien wel de zwaarste klimkilometers in heel Frankrijk'. En dat is dan pas het begin.

Na ruim elf kilometer klimmen volgt een afdaling van een kilometer of tien voordat de volgende klim begint, de Col de la Biche (eerste categorie) van een kleine zeven kilometer. De laatste col, de Grand Colombier is 17,4 kilometer lang en kent een stijgingspercentage van 7,1.

Tour de France etappe 15

Welkom!

Welkom bij het liveblog van de vijftiende etappe in de Tour de France.

Wielerfans proberen een glimp op te vangen van de renners bij de voor publiek afgesloten aankomst in Lyon