NOS WielrennenAangepast

Kragh Andersen bekroont ploegenspel Sunweb: 'Kippenvel dit!'

  • Søren Kragh Andersen rondt het ploegenspel van Sunweb af met een knappe solo in de vijftiende etappe. Lees hier het verslag van de etappe.
  • Primoz Roglic behoudt de gele trui. Er verandert niets in het algemeen klassement. De andere truien ook veranderen niet van eigenaar, hoewel Sagan wel wat dichter bij het groen van Bennett komt.
  • De Avondetappe begint om 22.30 uur op NPO 1. De gasten zijn Stef Clement, schrijver Frank Heinen en Nancy van der Burg, voedingsdeskundige van Jumbo-Visma.
  • Rond 22.45 bellen we in Langs de Lijn op NPO Radio 1 met ploegleider Michiel Elijzen, die dan waarschijnlijk aan een glaasje champagne zal zitten.
liveblog gesloten

À demain!

Ook de vijftiende rit is morgen natuurlijk weer van start tot finish te volgen via ons liveblog. Op NPO1 (en de livestream op NOS.nl of de NOS-app) zijn we er ook vanaf de start bij. En natuurlijk kun je vanaf 14.00 uur weer afstemmen op Radio Tour de France.

Voor nu: bedankt voor het volgen, een fijne avond en graag tot morgen!

Reuters
Søren Kragh Andersen zal ook wel lekker slapen vannacht

De dag van morgen

Nog even over morgen, want dan belooft het weer een prachtige dag te worden in Frankrijk. De vijftiende etappe start om 12.50 uur in Lyon en finisht 174,5 kilometer later bergop, op de Grand Colombier.

De klassementsrenners moeten met de billen bloot, want in totaal staan er drie zware beklimmingen op het programma waarvan de laatste, de Grand Colombier dus, de zwaarste is. Het geklauter begint na ongeveer 100 kilometer. Dan wacht de Formentel (11 km/8,1%). En na de afdaling van die berg volgt dan de Col de La Biche (7 km/8,9%). De finish wordt pas bereikt na 17,4 kilometer klimmen op de Grand Colombier. Die is gemiddeld 7% steil, met een venijnige slotkilometer.

Daarna kunnen de renners gaan genieten van een welverdiende rustdag.

NOS

Avondetappe om 22.30 uur

De Avondetappe begint vanavond om 22.30 uur op NPO 1. Stef Clement, sportschrijver Frank Heinen en Nancy van der Burg (renster bij Parkhotel Valkenburg en voedingsdeskundige bij Jumbo-Visma) schuiven aan bij Dione de Graaff. Herman van der Zandt verzorgt de bijdragen vanuit Frankrijk.

NOS
Dione de Graaff en Herman van der Zandt

De truien

De truien zijn inmiddels ook uitgereikt in Lyon.

Gele trui: Primoz Roglic

Groene trui: Sam Bennett (Sagan verkleinde het gat vandaag wel tot 43 punten)

Bollentrui: Benoit Cosnefroy

Witte trui: Tadej Pogacar

Van Avermaet prijst Sunweb: 'Redelijk straf'

Greg Van Avermaet behoorde vandaag tot een van de kanshebbers voor de ritzege, maar de Belg van CCC kwam in Lyon als 21ste over de streep. "Het was de bedoeling om het op de laatste klim te proberen. Ik was wel mee met de goeien, maar het was een hels tempo. Of ik teleurgesteld ben? Nee, als je niet beter kunt, dan kun je niet teleurgesteld zijn."

Van Avermaet was wel onder de indruk van de Sunweb-ploeg vandaag. "Ze hebben de breedte van de ploeg mee. Als Benoot het niet doet, dan doet Hirschi het. En anders Kragh Andersen. Redelijk straf, zou ik zeggen. Chapeau."

Bekijk hier het gesprek met Van Avermaet: nos.nl/collectie/13847/video/2347942

Van Avermaet prijst Sunweb: 'Chapeau, dit bewijst de scherpte van de ploeg'

Drie blije Sunweb-renners

Tourdebutant Joris Nieuwenhuis was een van de eersten die zijn ploeggenoot Kragh Andersen kon feliciteren met zijn zege. Als Nieuwenhuis bij de microfoon van Steven Dalebout aankomt, is hij nog steeds een beetje buiten adem van het juichen en het werken voor zijn ploeg. "Dit was echt perfect. Oh ja, kippenvel dit! F****** mooi", aldus Nieuwenhuis.

Bekijk hieronder de interviews met Sunweb-renners Joris Nieuwenhuis, Tiesj Benoot en Cees Bol:

Kippenvel voor Nieuwenhuis bij terugzien finale: 'Liep echt heel goed'
Benoot: 'Mooi dat we de concurrentie kunnen afmatten en het afmaken'
Bol na nieuwe zege: 'Verbaast me niet, de sfeer en de benen zijn supergoed'

Sunweb-ploegleider Reef: 'Als ploeg ongelofelijk goed'

Sunweb-ploegleider Marc Reef mag vanavond voor de tweede keer in deze Tour een glaasje champagne drinken dankzij de zege van Kragh Andersen.

De ploegleider is vooral trots op de prestatie van iedereen die een Sunweb-shirtje draagt. "Als ploeg waren we ongelofelijk goed. We hebben gewoon heel hard gewerkt. Er zijn zo veel mensen die hier een aandeel in hebben. Dat betaalt zich op dit moment uit."

Bekijk hier het gesprek met ploegleider Reef: nos.nl/collectie/13847/video/2347943

Reef: 'Als ploeg waren we ongelofelijk goed, hebben hier hard voor gewerkt'

Bernal probeerde het nog, Van Aert werkte voor Roglic

Wout van Aert kwam vandaag niet aan sprinten voor de ritzege. De winnaar van Milaan-Sanremo had als primaire taak om Primoz Roglic zonder kleerscheuren naar de finish te brengen.

In de finale probeerde Bernal ook nog wat tijd terug te pakken (zonder succes), dus het was maar goed dat Van Aert scherp was. "Het is een winnaar die probeert elke kans te grijpen. Je zou jezelf voor de kop slaan als je dan in twintigste positie zit", aldus de Belg van Jumbo-Visma.

In het algemeen klassement is na deze etappe niets veranderd. Primoz Roglic mag morgen weer de gele leiderstrui aantrekken.

Van Aert na aanval Bernal: 'Een winnaar die probeert elke kans te grijpen'

Finale in beeld

Bekijk hieronder de beelden van de finale van de veertiende Touretappe:

Kragh Andersen rijdt alle concurrenten eraf en soleert naar zege in Lyon

'We nailed it!'

Blijdschap bij de Sunweb-ploeg na de finish: "We nailed it!", oftewel: "We hebben het geflikt", klinkt het. De Sunweb-ploeg was heel actief in de finale: Benoot was de eerste die aanviel op de voorlaatste heuvel. Daarna probeerde Hirschi het, en Kragh Andersen plaatste vervolgens de beslissende aanval.

Rituitslag

De toptien in de veertiende etappe:
1. Kragh Andersen
2. Mezgec
3. Consonni
4. Sagan
5. C. Pedersen
6. Stuyven
7. Trentin
8. Naesen
9. Colbrelli
10. Hirschi

NOS
De uitslag van de veertiende etappe

FINISH - Kragh Andersen wint

Kragh Andersen redt het! De Deen wint de etappe in Lyon en bezorgt Sunweb de tweede ritzege in deze Tour.

1,5 km - Tweede zege Sunweb?

Wie rijdt het gat met Kragh Andersen dicht? Niemand? Het lijkt er wel op.

3 km - Kragh Andersen

Weer een aanval van een Sunweb-renner. Kragh Andersen rijdt nu wel. Wie komt er achter hem aan? Hij heeft nu 8 seconden te pakken.

4 km - Dumoulin voor Van Aert

Alaphilippe wordt teruggehaald door Peter Sagan. Hirschi is de volgende die het probeert, maar Tom Dumoulin rijd dat gat weer dicht. Voor Van Aert?

5 km - Alaphilippe valt aan

Het regent nu aanvallen: Kämna krijgt Thomas De Gendt achter zich aan. En snel daarna volgt er een aanval van Alaphilippe.

7 km - Benoot terug, Kämna is de volgende

Benoot is teruggehaald. De volgende aanvaller is Lennard Kämna, de man van Bora die we vandaag al hard hebben zien werken om Sam Bennett los te rijden.

8 km - Pech Porte

Pech voor Richie Porte. De klassementsrenner van Trek krijgt een fiets van een ploeggenoot en moet in de achtervolging.

9 km - Klein gaatje

Benoot krijgt Madouas (FDJ) achter zich aan. Benoot heeft nog maar een klein gaatje: 7 seconden.

11 km - Benoot rijdt weg

Daar is de voet van de Côte de la Duchère (1,4 km aan 5,6%). Tiesj Benoot (Sunweb) demarreert. Nog geen reactie uit het peloton.

13 km - Van Aert, Alaphilippe, Hirschi

Het positioneren is in volle gang voor de twee laatste klimmetjes: Van Aert, Alaphilippe en Hirschi zijn gesignaleerd vooraan. Ineos rijdt op kop.

14 km - 'Peloton op hol geslagen'

Het peloton rijdt nu hard richting de voet van de eerste van de twee pittige heuvels in de finale, de Côte de la Duchère (1,4 km aan 5,6%). De voet van die klim ligt op 11 kilometer van de finish.

18 km - Positioneren

Trek komt nu naar voren met wereldkampioen Pedersen, die werkt voor Stuyven. Ook de Sunweb-ploeg rijdt vooraan, met Hirschi, Roche en Kragh Andersen. Tony Martin rijdt op kop om Roglic veilig langs de obstakels te leiden.

33 km - Twee heuveltjes

Die twee heuveltjes helemaal rechts op het kaartje, daar gaat misschien wel iets gebeuren. Het peloton met Bora en CCC op kop (en daarachter Jumbo-Visma) zit nu in een afdaling en dan beginnen ze aan het afsluitende tweeluik:

Côte de la Duchère (1,4 km aan 5,6%) - op 11 kilometer van de meet
Côte de la Croix-Rousse (1,4 km aan 4,8%) - op 6 kilometer van de meet

NOS
Tour de France etappe 14

42 km - Kanshebbers?

De finale lijkt volgens de parcoursbouwer dus op die van Milaan-Sanremo. Even kijken welke Tourrenners het daar dit jaar goed deden? Van Aert (1e), Alaphilippe (2e), Sagan (4e), Van Avermaet (8e), Mohoric (10e), Pogacar (12e).

Ondertussen bij de finish in Lyon...

50 km - Wachten op vuurwerk

Er is even niet zo veel te melden vanuit de koers. Bora en CCC werken nog altijd op kop van het peloton, dat op weg is naar de finale met twee lastige klimmetjes.

Ondertussen in de Giro Rosa

Annemiek van Vleuten heeft na een bizar slot in de tweede etappe van de Giro Rosa de macht gegrepen. De wereldkampioen lag alleen op kop, kreeg mechanische problemen, moest in de achtervolging op Anna van der Breggen en kwam alsnog solo over de meet.

Lees hier het verslag van de veelbewogen rit: nos.nl/artikel/2347932

De Ronde van Italië voor vrouwen duurt tot en met zaterdag 19 september. Samenvattingen van de etappes en interviews met de hoofdrolspeelsters zijn elke dag te zien in de NOS-app en op NOS.nl en via tv in het Sportjournaal.

ANP
Annemiek van Vleuten viert haar zoveelste overwinning van het seizoen

59 km - Klimmen, maar niet echt

In het peloton is de rust terug nu Bora heeft doorgekregen dat Bennett definitief gelost is. De renners zijn de komende 19 kilometer nog bezig aan een niet gecategoriseerde klim. Na een afdaling volgt dan de finale, die volgens de parcoursbouwer een beetje lijkt op Milaan-Sanremo.

Hoe is het met Kruijswijk?

Hoe zou Steven Kruijswijk de afgelopen twee weken voor de televisie hebben gezeten? De renner van Jumbo-Visma moest voor de Tour geblesseerd afhaken als gevolg van een valpartij in de Dauphiné. Dat de ploeg het nu zo goed doet, maakt hem trots, maar het doet ook wel een beetje pijn.

Bekijk het gesprek dat commentatoren Joris van den Berg en Stef Clement zojuist met Kruijswijk hadden hieronder:

Kruijswijk kijkt met gemengde gevoelens naar Tour