Guillaume Martin nadert de finish in de dertiende etappe AFP
Tour de France

Bij de finish van de komende etappes van de Ronde van Frankrijk mag geen publiek aanwezig zijn. Dat heeft organisator ASO besloten nu de Tour komend weekeinde door gebieden rijdt die door de Franse regering 'code rood' hebben gekregen vanwege het coronavirus.

Of er in de hele derde week van de Tour geen publiek aan de aankomst mag staan, is onduidelijk. De Alpen zijn namelijk geen 'code rood', maar Parijs is dat weer wel.

300 meter van de finish

De ASO neemt hiermee dezelfde maatregel als eerder dit jaar in Parijs-Nice, de laatste grote koers die werd gereden voordat de coronapandemie de sportwereld stillegde. In de voorjaarskoers werden toeschouwers geweerd op driehonderd meter van de aankomst en honderd meter van het startpodium.

Zaterdag rijdt de Tourkaravaan naar Lyon. Door de Nederlandse overheid is dat gebied als 'code oranje' aangemerkt, vergelijkbaar met de 'code rood' van de Franse autoriteiten.

Bergen zondag dicht

Voor zondag hebben de lokale autoriteiten ook al maatregelen aangekondigd. Zij hebben twee bergen uit de etappe tot verboden gebied verklaard voor de fans. Het gaat om de Col de la Biche, een beklimming van de eerste categorie op zo'n 45 kilometer van de finish, en de Grand Colombier, waar ook de finish ligt.

"De toegang tot de bergen zal vanaf zaterdagmiddag tot zondagavond verboden zijn", zo meldde het regiobestuur van de Ain, het gebied waar het aantal coronabesmettingen is toegenomen de afgelopen dagen.

Mondkapjes

De Tour de France in coronatijd is al vanaf de start in Nice een andere Tour dan de afgelopen jaren. Renners, ploegleiders en journalisten dragen allemaal mondkapjes en houden zo veel mogelijk afstand van elkaar.

Achter de mondkapjes: Adam Yates in gesprek met Sam Bennett Reuters

Aan de anderhalvemeterregel zoals we die in Nederland kennen is uiteraard niet altijd te voldoen, maar geen enkele renner werd na een week koersen positief getest. Dat gold wel voor in totaal vier medewerkers van vier ploegen en nota bene Tourdirecteur Christian Prudhomme, die veel meer contact heeft met mensen die niet tot de 'Tourbubbel' behoren dan de renners.

Ook een aanzienlijk deel van het publiek langs de route juicht de renners van achter een mondkapje toe. Toch viel de drukte in de Pyreneeën wel op afgelopen weekeinde, onder meer op de Col de Peyresourde.

Tourpeloton fietst bergop door horde schreeuwende fans: 'Onbegrijpelijk'

STER reclame