Tour de France
Samenvatting etappe 3: Ewan klopt Sam Bennett op de streep Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Caleb Ewan heeft de derde etappe van de Tour de France gewonnen. De Australiër was in Sisteron de snelste in de massasprint. De Nederlander Cees Bol kwam als zevende over de finish. De gele trui blijft om de schouders van Julian Alaphilippe.

De overwinning van Ewan komt voor de geplaagde Lotto Soudal-ploeg als geroepen. De Belgische formatie stond in de tweede etappe al met twee man minder aan de start, omdat John Degenkolb de tijdlimiet had overschreden en Philippe Gilbert een gebroken knieschijf had opgelopen door een valpartij.

"Eergisteren was een grote pechdag", aldus Lotto-Soudal-renner Thomas De Gendt. "We hebben wel even het hoofd laten hangen, maar na deze overwinning zitten we weer in een betere flow. Hopelijk is de druk er nu een beetje vanaf voor de ploeg."

Etappewinnaar Ewan loofde zijn ploeggenoten direct na de finish. "De laatste dagen waren niet al te best voor ons, maar we zijn wel gemotiveerd gebleven. Iedereen gaf vandaag 110 procent om het gemis van Gilbert en Degenkolb op te vangen."

De vlucht van de dag was al snel gevormd. Net als gisteren zaten daar Benoît Cosnefroy (AG2R) en Anthony Perez (Cofidis) in. Zij kregen Jérôme Cousin (Total-Direct Énergie) en Oliver Naesen (AG2R) mee.

Naesen liet zich even later alweer terugzakken, nadat hij zijn taak had volbracht ploeggenoot en leider in het bergklassement Cosnefroy naar voren te rijden. Dat de Belg in de kopgroep zat was al opmerkelijk. Hij heeft zelf een rappe sprint in de benen en gold als outsider voor de ritzege.

Cosnefroy en Perez was het vooral om de bergpunten te doen die onderweg te behalen waren. Op de Col du Pilon (derde categorie) kwam het zelfs tot een surplace. Uiteindelijk sprokkelde Perez de meeste bergpunten bij elkaar onderweg en nam de leiding over in het bergklassement. Hij moest echter halverwege de etappe opgeven na een val, waardoor Cosnefroy ook morgen weer in de bolletjestrui mag starten.

Anthony Perez komt ten val en moet opgeven Reuters

Cousin was het gebakkelei van zijn twee landgenoten zat en ging er met nog 127 kilometer te gaan in zijn eentje vandoor, op weg naar een finishplaats die hij goed kent. In 2018 boekte hij namelijk zijn grootste zege in zijn loopbaan door de vijfde rit in Parijs-Nice te winnen. Dat was - toevallig - een rit met aankomst in Sisteron. Hij bleef het jagende peloton toen nipt voor.

Nu kreeg 31-jarige renner van Total-Direct Énergie maximaal vier minuten voorsprong van het peloton. Deceuninck-QuickStep, de ploeg van geletruidrager Alaphilippe, voerde het tempo op en zorgde ervoor dat de voorsprong van Cousin snel slonk.

Met nog ruim zestien kilometer te gaan werd de eenzame vluchter opgeslokt door het peloton. In de resterende kilometers voerden de sprintersploegen het peloton aan en werden er geen ontsnappingspogingen meer gedaan.

Spannend tot de streep

Sam Bennett, een van de favorieten voor de ritzege, leek op de overwinning af te koersen, maar werd op de streep geklopt door Ewan. Vorig jaar was de 26-jarige Ewan met drie etappezeges de succesvolste sprinter in de Tour. Hij won onder meer de slotetappe op de Champs-Elysées.

Bol, in de eerste etappe nog derde, raakte in de laatste meters van de sprint ingesloten. De 25-jarige Nederlander finishte als zevende. Sunweb-ploeggenoot Joris Nieuwenhuis was na de finish niet ontevreden over de prestatie van zijn ploeg. "Het was hectisch. We hadden wel echt een goede trein en kwamen met nog een kilometer te gaan op kop. Daarna kwamen ze van alle kanten en heb ik geen idee meer hoe het ging."

Uitslag etappe 3

STER reclame