NOS
Tour de France

Na een zware bergetappe is het vandaag in de Tour de France weer de beurt aan de sprinters. In de overwegend vlakke derde rit trekt het peloton van Nice naar Sisteron.

De renners komen wel over vier gecategoriseerde klimmetjes. De eerste drie cols zijn van de derde categorie en de laatste beklimming heeft de vierde categorie meegekregen. De top daarvan wordt bereikt op ruim 45 kilometer van de finish.

Met de laatste bocht op twee kilometer voor de streep is de rode loper uitgerold voor de snelle mannen van het peloton. Kan Cees Bol, na zijn derde plek in de eerste etappe, ook nu een rol van betekenis spelen?

De Nederlandse sprinter had zondag een zware dag en kwam bijna een halfuur na winnaar Julian Alaphilippe als een van de laatsten over de finish.

Bekijk hier een video waarin Herman van der Zandt tips geeft voor een succesvolle massasprint.

Herman blikt vooruit: vijf tips voor een succesvolle massasprint Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Sisteron was nog nooit een finishplaats in de Tour de France. Wel was de streep hier vaak getrokken voor een etappe van Parijs-Nice. Hoewel de laatste kilometers ideaal zijn voor een massasprint, bewees Jérôme Cousin in 2018 dat je in de straten van Sisteron ook prima een jagend peloton voor kan blijven.

Einde hegemonie Merckx

Er is al wel vaker een Touretappe van start gegaan in Nice. Alleen in deze Tour heeft het startschot al twee keer geklonken in de Zuid-Franse stad.

Een van de bekendste etappes die vertrok uit Nice was die in 1975 naar Pra Loup. Daar kwam de Tourhegemonie van Eddy Merckx ten einde. De Belg leek op de klim naar Pra Loup naar zijn zesde Tourzege te fietsen, maar kwam zichzelf hard tegen en verloor definitief de gele trui aan Bernard Thévenet.

Eddy Merckx en Bernard Thévent op weg van Nice naar Pra Loup in 1975 AFP

Merckx was in de jaren daarvoor oppermachtig in de Ronde van Frankrijk. 'De Kannibaal' bracht in 1969, 1970, 1971, 1972 en 1974 de gele trui naar Parijs. In 1973 deed de Belg niet mee. Dat jaar reed hij de Ronde van Spanje en de Ronde van Italië.

Merckx hing zijn racefiets in 1978 aan de wilgen.

STER reclame