Steven Kruijswijk zit langs de kant van de weg AFP
Tour de France

Steven Kruijswijk twijfelt of hij op tijd fit is om te starten in de Tour de France, eind augustus. De 33-jarige wielrenner ging zaterdag onderuit in de vierde etappe van het Critérium du Dauphiné en moest met een schouder uit de kom de wedstrijd verlaten.

"In de ambulance dacht ik meteen: wat nu? Wat betekent dit voor de komende weken? Dat is nu nog steeds een vraagteken", zegt Kruijswijk een dag na zijn valpartij.

Onderzoeken

"De komende dagen moeten uitwijzen hoe het ervoor staat", aldus Kruijswijk, die vorig jaar derde werd in de Tour. "We moeten kijken wat de specialisten zeggen. En hoe mijn gevoel op de fiets zal zijn. Komende week beslissen we of ik kan starten in de Tour."

Richard Plugge, teambaas van wielerformatie Jumbo-Visma die zondag pleitte voor professionele controle op de veiligheid bij wielerwedstrijden, vertelt dat er aankomende week meer duidelijkheid komt over Kruijswijk.

Plugge over Roglic en Kruijswijk: 'Over een paar dagen weten we meer'

"Kruijswijk heeft behalve zijn schouder uit de kom ook veel schaafwonden", aldus Plugge. "Het is gewoon pijnlijk om te zien, maar de komende dagen moeten uitwijzen hoe snel hij kan herstellen. Dan weten we meer."

Het is de bedoeling dat Kruijswijk zaterdag 29 augustus van start gaat in de Tour de France als een van de drie kopmannen van Jumbo-Visma, samen met Roglic en Tom Dumoulin. Ook Roglic kwam zaterdag ten val, maar hij haalde gehavend de finish. Toch besloot de klassementsleider om zondag niet meer van start te gaan in de slotrit van de Dauphiné.

Jumbo-Visma reageerde zaterdag al op de gevaarlijke afdaling waarbij Kruijswijk gewond raakte. Dumoulin was na afloop furieus. "Die afdaling was echt volslagen belachelijk."

Dumoulin: "Ik ben er superkwaad over. De eerste paar kilometer van die afdaling was levensgevaarlijk. Overal grind, overal diepe putten en gaten."

Dumoulin 'superkwaad': 'Afdaling was levensgevaarlijk, echt een schande'

STER reclame