Demonstranten voor het parlementsgebouw in Beiroet
NOS NieuwsAangepast

Eerste arrestaties in onderzoek naar explosie Beiroet, rellen bij parlement

De Libanese autoriteiten hebben zestien mensen gearresteerd in het onderzoek naar de explosie in de haven van Beiroet, schrijft het staatspersbureau.

In totaal zijn achttien mensen ondervraagd over de ontplofte loods waarin een grote hoeveelheid ammoniumnitraat lag opgeslagen. Volgens een woordvoerder van de militaire rechtbank gaat het om douanebeambten, havenmedewerkers en onderhoudsmedewerkers. Onder de arrestanten zou ook de topman van de haven, Hassan Koraytem, zijn.

Ook gaat aandacht uit naar voormalig minister van publieke werken Ghazi Aridi, die in functie was toen een schip uit Georgië in 2013 met de lading ammoniumnitraat strandde in Beiroet.

Koraytem zei tegen The New York Times dat havenfunctionarissen meerdere malen verzoeken hebben ingediend bij justitie om de stoffen te verplaatsen. "Maar er gebeurde niets." Ze kregen volgens havenbaas de boodschap dat de lading geveild zou worden. "Maar dat is er nooit van gekomen en justitie deed niets."

De bankrekeningen van Koraytem en van het hoofd van de douane en zijn voorganger zijn door de centrale bank van Libanon bevroren, meldt een anonieme bron aan persbureau AP. Ook heeft een onbekend aantal ambtenaren huisarrest.

Rellen

Het was gisteravond korte tijd onrustig in Beiroet. In de buurt van het parlementsgebouw in het centrum van de stad gooiden anti-regeringsdemonstranten met stenen. Ook staken ze voorwerpen in brand.

Libanese veiligheidstroepen vuurden traangas af om de tientallen betogers uit elkaar te drijven:

Protesten in Beiroet

Sommige demonstranten zouden daarbij gewond zijn geraakt.De betogers zijn boos over de enorme explosie die dinsdag een groot deel van de hoofdstad verwoestte.

Ze zien de ramp als het gevolg van falend beleid van de regering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl