Verwoesting na de ontploffing in de haven van Beiroet
NOS NieuwsAangepast

Explosie Beiroet door ontplofte voorraad ammoniumnitraat

De explosie in Beiroet was zo groot doordat zo'n 2750 ton ammoniumnitraat is ontploft. Hoe die stof vlam heeft gevat is nog onduidelijk. De voorraad lag al zes jaar opgeslagen in de haven van de Libanese hoofdstad, twitterde de Libanese president Aoun gisteravond, een paar uur na de ontploffing waarbij zeker honderd mensen om het leven kwamen en meer dan 4000 anderen gewond raakten.

Aoun zei dat de verantwoordelijken voor de ramp hoe dan ook zullen worden gestraft. Ammoniumnitraat zit onder meer in bepaalde soorten kunstmest en kan onder bepaalde omstandigheden ontploffen. De chemische stof wordt ook vaak gebruikt voor het maken van explosieven. In 2015 eiste een soortgelijke ramp met ammoniumnitraat in de haven van de Chinese stad Tianjin 173 levens.

Er is niet bekendgemaakt waardoor de brand uitbrak die tot de ontploffing leidde. Er wordt onder andere door lokale media gespeculeerd dat de explosie veroorzaakt is door laswerkzaamheden of een nabijgelegen magazijn waar vuurwerk ligt opgeslagen.

Dit zijn beelden van vanochtend; de hele haven is verwoest:

Beiroet vanochtend: ravage en rook in de haven

Explosieven-expert Ad van Riel sprak vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal van een enorme hoeveelheid die in Beiroet lag opgeslagen. "2700 ton is enorm." Hij wijst erop dat soortgelijke incidenten vaker zijn voorgekomen bij kunstmestfabrieken, maar daar lag veel minder opgeslagen.

Van ammoniumnitraat is al lang bekend dat het een explosieve stof is. ''In het verleden maakte de IRA er veel gebruik van, net als Anders Breivik en Timothy McVeigh.'' Laatstgenoemde gebruikte ruim 2000 kilo nitraat om in 1995 de gevel van een regeringsgebouw in Oklahoma in de Verenigde Staten op te blazen, met 168 doden en ruim 680 gewonden tot gevolg. De explosieve stof hoort goed en droog opgesloten te worden bewaard, zodat er geen vuur bij kan, zegt Van Riel.

De explosie in Beiroet was te voelen en te horen tot op Cyprus, dat op 200 kilometer van Libanon ligt:

Beelden van enorme explosie Beiroet, gewonden vertellen wat er gebeurde

Meerdere landen hebben Libanon inmiddels humanitaire hulp aangeboden. Minister Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) zei namens Nederland te kunnen helpen met zoek- en reddingsoperaties.

De Amerikaanse president Trump sloot gisteravond niet uit dat de explosie een aanval was. Hij sprak met generaals die volgens hem twijfels hadden bij het voorval. "Het leek op een soort bom", zei Trump in een persconferentie.

Slachtoffers onder puin

Vermoedelijk loopt het aantal slachtoffers verder op: er liggen nog mensen bedolven onder het puin. Op een Instagram-account dat is opgezet om mensen te helpen bij het zoeken naar vermiste naasten werden binnen een paar uur bijna honderd foto's van vermisten geplaatst.

De explosie vond plaats in de haven van Beiroet.

Kort na de ontploffing stroomden ziekenhuizen in Beiroet vol met gewonden. Sommigen moesten verplaatst worden naar ziekenhuizen buiten de stad. Het Rode Kruis in Libanon heeft een dringende oproep gedaan om bloed te doneren.

Onder de gewonden zijn vijf Nederlanders die betrokken zijn bij de ambassade in Beiroet, die hemelsbreed op zo'n 800 meter van de rampplek ligt. Het gaat om twee ambassademedewerkers en drie partners, meldde een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Een van hen is zwaargewond.

Het ministerie adviseert Nederlanders die in Beiroet zijn contact op te nemen met familie of vrienden.

Zo zag het er kort na de explosie uit in de stad:

Kort na de explosie: chaos en ravage op straat in Beiroet

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl