NOS Sport

Corona teistert handballers: 'Voelt een beetje als een campingelftal'

Twaalf coronabesmettingen, geen trainingen en geen gezamenlijke teambesprekingen. De voorbereiding van de Nederlandse handballers op hun EK-wedstrijd tegen wereldkampioen Denemarken, vandaag om 18.00 uur, bestond uit niet meer dan een wandelingetje met een klein groepje door Boedapest.

Baijens: 'Dat het lastig wordt tegen de wereldkampioen, is een understatement'

"Het voelt een beetje als een campingelftal, alsof we zonder voorbereiding een wedstrijd gaan spelen en dan maar zien hoe het gaat", lacht speler Dani Baijens. "Dat het lastig gaat worden tegen de wereldkampioen, is een understatement."

Gelukkig was er maandag nog wel positief nieuws: het aantal coronabesmettingen binnen het team is niet verder opgelopen. De teller blijft daardoor staan op negen spelers, onder wie topscorer Kay Smits, en drie stafleden, onder wie bondscoach Erlingur Richardsson.

Sterspeler Smits uitte zondag vanuit zijn hotelkamer de nodige kritiek op de organisatie van het EK. "De eerste week waren er in ons hotel ook nog andere gasten, aan hetzelfde ontbijtbuffet, zonder mondkapje. En bij het testen stond je in een kleine kamer, met wel twintig man op elkaar, te wachten op je beurt. Als daar één positieve bij zit, kan het heel snel gaan."

Positieve Smits hekelt EK-organisatie: 'De bubbel, ze doen er niet alles aan'

De Nederlandse handballers lagen aanvankelijk ook met zijn tweeën op één kamer, maar inmiddels zit iedereen alleen. En er zijn meer maatregelen genomen, vertelt Baijens.

"Er wordt niet meer getraind, we doen geen teammeeting meer met het hele team samen. Dat wordt allemaal individueel gedaan. We komen alleen nog samen als we gaan eten, met zijn tweeën op afstand aan een tafel. We willen meer besmettingen voorkomen, op een gegeven moment houdt het ook een beetje op met nieuwe spelers oproepen."

Nederland is niet het enige team op het EK waar het coronavirus heeft toegeslagen. In totaal zijn er onder de 24 deelnemende landen al meer dan honderd spelers met corona besmet.

Toch vertrouwen in duel met wereldkampioen

Ondanks alle tegenslag leven de overgebleven handballers met vertrouwen toe naar het duel met de Denen. "Voordeel is een dat we al een maand samen zijn. Alle vastigheden zijn er wel ingeslepen, dus we weten wat we kunnen doen. Maar het wordt wel lastig. De Denen hebben geen coronagevallen en treden op volle oorlogssterkte aan."

Bovendien mist Oranje uitblinker Smits, met 45 doelpunten de topscorer van het toernooi. "Er zullen andere jongens moeten opstaan", vertelt Baijens. "We hebben nog genoeg linkshanders over. Tom Jansen en Bobby Schagen spelen bij hun club ook in de opbouw en kunnen op die positie uit de voeten. Maar we zullen de kwaliteiten van Kay in de opbouw zeker missen."

Smits zelf zal het duel van zijn teamgenoten vanuit zijn hotelkamer moeten volgen. "Voor mij persoonlijk eindigt het EK met een zure nasmaak. Maar we hebben tot nu toe een fantastisch toernooi gespeeld. Daar moeten we op focussen en kunnen we trots op terugkijken."

De stand in groep I (nummers 1 en 2 naar halve finales)

1. Denemarken 3-6
2. IJsland 3-4
3. Frankrijk 3-4
4. Nederland 3-2
5. Montenegro 3-2
6. Kroatië 3-0

Woensdag spelen de handballers hun laatste wedstrijd in de hoofdronde van het EK. Tegenstander is dan Kroatië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl