Publiek mocht al niet meer langs de sportvelden staan, nu mogen de amateursporten nog maar tot 17.00 uur doorgaan
NOS SportAangepast

Sportbonden balen: komende drie weken na 17.00 uur geen sport in clubverband

De amateursport in Nederland gaat voor een flink deel weer op slot. Het demissionaire kabinet heeft besloten dat in de strijd tegen het coronavirus sportaccommodaties (binnen en buiten) tot en met 18 december van 17.00 tot 05.00 uur gesloten zijn. Dat geldt voor wedstrijden en voor trainingen. De maatregel gaat zondag 28 november in.

Ook de oude maatregelen blijven gelden. Bij trainingen en wedstrijden mogen geen toeschouwers aanwezig zijn. Die maatregel zou op 3 december aflopen, maar blijft nu van kracht. Demissionair premier Mark Rutte liet weten dat professionele sportwedstrijden na 17.00 uur wel kunnen doorgaan.

Grote gevolgen

Directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee is teleurgesteld in het besluit. "Dit heeft grote gevolgen voor de amateurvoetballers, een tak met 1,2 miljoen voetballers. De meeste trainingen van de elftallen zijn doorgaans na 17.00 uur. Ik denk dat alleen de jongste pupillen nog kunnen trainen en wedstrijden spelen."

Wat betreft de eerste elftallen van de clubs (de A-categorie) denkt Van der Zee dat het lastig wordt om de competitie door te laten gaan. "Er kan niet getraind worden. We hebben, met het oog op blessures, advies gevraagd aan de bondsartsen. Vraag is in hoeverre je de clubs moet laten spelen als er vooraf niet getraind kan worden. We gaan in overleg en komende week per categorie meer duidelijkheid scheppen."

Begrip

"Ik snap dat er iets moet gebeuren gezien de verontrustende coronacijfers en dat we een bijdrage moeten leveren, maar naast de geestelijke gezondheid staat ook de fysieke gezondheid op het spel. Kinderen moeten kunnen blijven sporten, vinden wij. Dat wordt op deze manier wel heel lastig", aldus Van der Zee, die zich nog tot de partijen in de Tweede Kamer gaat wenden of ze het kabinet niet enkele kritische vragen kunnen stellen over het grotendeels sluiten van de sport.

Duidelijk is wel dat de competities in het zaalvoetbal na het weekeinde komen stil te liggen. Die competitie vinden plaats in de avonduren. De eredivisie zaalvoetbal (mannen en vrouwen) kan wel doorgaan, omdat de topcompetities wel zijn toegestaan.

Mark Rutte tijdens de persconferentie over coronamaatregelen

Erik Gerritsen, algemeen directeur van de KNHB, zegt begrip te hebben voor de afgekondigde maatregelen. Hij benadrukt dat de hockeybond alles op alles zal zetten om er zorg voor te dragen dat alle competitiewedstrijden voor 17.00 uur gespeeld zijn. "Maar het werd mij wel meteen duidelijk dat dit niet is bedacht door mensen die de sport kennen. Deze maatregelen zijn heel moeilijk uit te voeren."

Het competitieschema speelt de KNHB wel in de kaart. Na dit weekeinde ligt de reguliere veldcompetitie stil en duiken de hockeyers de zaal in.

"Negentig procent van de spelers die indoor spelen, bestaat uit jeugd tot 18 jaar. En van de zaalwedstrijden die tot op heden gepland staan, is 85% voor vijf uur 's middag klaar. We zullen al het mogelijke aangrijpen om iedereen te laten spelen. De KNHB huldigt niet voor niets het standpunt dat sport een wezenlijk onderdeel is van de oplossing van het coronaprobleem."

Binnensporten

Voor de binnensporten is het besluit een fikse tegenvaller, erkent algemeen directeur Guido Davio van volleybalbond Nevobo.

"Dat tijdstip van 17.00 uur fietst dwars door alles heen, met name bij de competitiewedstrijden. Daar kan je precies niets mee. Het trainen bij de senioren wordt ook een lastig verhaal. Bij ons ligt het zwaartepunt op de zaterdag, dus dit weekeinde kunnen de meeste wedstrijden wel doorgaan. We gaan een inventarisatie maken wat de gevolgen van het besluit zijn en begin volgende week de clubs informeren hoe we het gaan oplossen."

Routekaart

"Het is jammer dat het kabinet geen gebruik heeft gemaakt van de met de sportsector eerder afgesproken routekaart, met voor iedereen logische stappen", zegt algemeen directeur Marc van de Tweel van sportkoepel NOC*NSF. "Over het wel de competitie openhouden en niet het daarvoor kunnen trainen bijvoorbeeld, zouden we graag tevoren gesproken hebben."

Van den Tweel: "We gaan er vanuit dat we na deze avondsluiting van een paar weken met de sport weer volwaardig open kunnen. Blijven sporten en bewegen is cruciaal voor de gezondheid en weerbaarheid van onze samenleving."

Advertentie via Ster.nl