1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Sport

Na week tussen hoop en vrees begint kogelstootster Schilder vrijdag 'gewoon' aan Spelen

Als atlete Jessica Schilder vrijdag in de kwalificaties van het kogelstoten haar eerste poging achter de rug heeft, zal ze opgelucht ademhalen. Het betekent het einde van een week vol onzekerheid in aanloop naar het olympisch toernooi.

Bij aankomst in Japan, dan precies een week geleden, testte een Ecuadoraanse sporter op het vliegveld positief op corona. Omdat Schilder bij hem in de buurt had gezeten in het vliegtuig, werden zij en haar coach Gert Damkat al op de luchthaven door grondpersoneel in plastic kleding afgezonderd van de andere passagiers.

Eten op de kamer en eigen vervoer

De 22-jarige Schilder, debutante op de Spelen, mocht doorreizen naar Chiba, de stad waar ook de rest van de atletiekploeg zich voorbereidt op de Spelen. Wel moest ze daar twee dagen in quarantaine en bleef ze op afstand van de andere atleten.

"Normaal eet je in de eetzaal, zij moest op haar kamer eten", vertelt Ad Roskam, de technisch directeur van de Atletiekunie. "En in plaats van met de bus ging ze met een aparte auto naar de training."

Ze zegt: ik ben hier voor de wedstrijd, ik laat me niet afleiden door de dingen eromheen.

Ad Roskam over de situatie van Schilder

Volgens Roskam bleef Schilder ontspannen onder de situatie. "Op sommige momenten, rond het testen, was het wel even spannend. Maar het valt reuze mee. Ze zegt: ik ben hier voor de wedstrijd, ik laat me niet afleiden door de dingen eromheen."

Voor de Volendamse is het al de tweede aanvaring met het coronavirus. In maart testte ze zelf positief na de Europese Indoorkampioenschappen in het Poolse Torún, het toernooi waarop ze zich verzekerde van het startbewijs voor Tokio.

ANP
Jessica Schilder

Door die besmetting en de virusresten die in haar lichaam zijn achtergebleven, is er continu kans op een positieve testuitslag. Ook als ze niet besmettelijk is. Het leidde ertoe dat ze later dan gepland naar Tokio kon afreizen.

Polsstokhoogspringer Rutger Koppelaar verkeerde in eenzelfde soort situatie. Hij testte voor de reis naar Japan positief en moest daardoor een streep zetten door de Spelen.

Elke dag een PCR-test

Schilder bleef in Nederland negatief en ook de PCR-testen die ze sinds haar aankomst in Tokio dagelijks moest ondergaan, brachten steevast goed nieuws. Daardoor kon de Nederlands kampioene blijven trainen en hield ze zicht op deelname aan het atletiektoernooi.

Donderdag verhuist Schilder van Chiba, enkele tientallen kilometers van Tokio, naar het olympisch dorp. Vrijdagmiddag om 12.25 uur begint voor haar het kogelstoottoernooi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl