Een Japanner maakt een selfie bij de vijf olympische ringen ANP
Sport en corona

Atleten die tijdens de Olympische Spelen van Tokio de coronamaatregelen overtreden lopen de kans hun recht op deelname te verspelen en Japan te worden uitgezet.

Dat is de meest ingrijpende maatregel die te vinden is in de derde en definitieve versie van het handboek voor olympische sporters, dat dinsdag is gepubliceerd. De regel gaat op 1 juli in.

Een Japanse vrouw loopt door Tokio ANP

Het zogeheten 'Athlete's Playbook' is opgesteld in samenspraak met vertegenwoordigers van de wereldgezondheidsorganisatie WHO. In het manifest wordt nogmaals benadrukt dat sporters dagelijks een coronatest ondergaan.

In Tokio verzamelen zich komende maand 15.000 atleten uit 206 landen. Het aantal officials dat naar Japan komt is als gevolg van de veiligheidsmaatregelen teruggebracht van 180.000 naar 78.000.

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, maakte het Japanse organisatiecomité eerder al bekend dat buitenlandse toeschouwers niet welkom zijn. Of de eigen bevolking wel op de tribunes plaats mag nemen, wordt later deze maand bekend gemaakt.

Helft tribunes bezet

Als de huidige noodtoestand ten tijde van de Spelen niet meer van kracht is, zijn in de stadions mogelijk vijftig procent van de tribunes bezet met een maximum van 10.000 toeschouwers.

Voor het National Stadium, waar zowel de openings- als sluitingsceremonie plaats vindt, wordt een uitzondering gemaakt. Daar geldt wellicht dat 34.000 van de in totaal 68.000 stoeltjes bezet mogen worden.

Dat heeft de Japanse regering voorgesteld. Het voorstel van de overheid leidt bij voorbaat tot veel kritiek in politieke kringen.

STER reclame