De tafel van Studio Voetbal voor 11 april NOS
Sport en corona

In Studio Voetbal neemt presentator Sjoerd van Ramshorst dit keer met Ibrahim Afellay, Leonne Stentler, Pierre van Hooijdonk en Arno Vermeulen het afgelopen voetbalweekend door. Bekijk hier de hele uitzending terug.

Wout Weghorst maakt dit seizoen indruk in de Bundesliga met reeds achttien goals, maar de spits van VfL Wolfsburg is momenteel vooral veelbesproken vanwege uitspraken over het coronavirus en vaccinaties. In december zette hij op sociale media vraagtekens bij de ernst van het virus.

Vanwege de ophef daarover verwijderde hij die berichten. Zaterdagavond werd de zienswijze van Weghorst weer actueel door een interview bij de ZDF, waarin hij weigerde excuses te maken voor die verwijderde berichten.

Vermeulen denkt dat alle ophef de kansen van Weghorst op een plek bij het Nederlands elftal er niet beter op maken. "Het helpt niet."

"Hij mag ervoor kiezen om zichzelf en zijn kinderen niet te vaccineren, dat recht heeft hij helemaal. Maar het geeft toch gedoe", aldus Vermeulen. En op gedoe zit Oranje volgens Vermeulen nou net niet te wachten tijdens het komende EK.

Bekijk hieronder het gesprek van Weghorst bij de ZDF en de reactie van Arno Vermeulen daarop.

"Als je straks bij het Nederlands elftal zou zijn, kan daar ook gedoe over ontstaan. Hij heeft een rare positie ingenomen over het virus, dat het niet zo dodelijk is. Ga morgen even naar een intensive care in Nederland, die liggen stampvol."

De afgelopen interlandperiode zat Weghorst niet bij de selectie van Oranje. Luuk de Jong kreeg - tot onbegrip van veel voetbalvolgers - de voorkeur.

'Standbeeld voor Emmen-trainer Lukkien'

Waar alle gasten wel heel enthousiast van werden is de opmerkelijk opmars van FC Emmen. De ploeg leek na twee succesvolle seizoenen in de eredivisie (de eersten in de clubgeschiedenis) lange tijd af te stevenen op degradatie.

In de laatste zeven wedstrijden pakte de ploeg echter dertien punten. De Drentse club deed de laatste plaats over aan ADO Den Haag en is VVV-Venlo en Willem II tot op een punt genaderd. Lijfsbehoud is opeens weer heel aannemelijk.

Afellay had er afgelopen winter al vertrouwen in dat het goed zou komen met Emmen. Dat baseerde hij toen al op het voetbal dat de ploeg speelde. "En dat overwint uiteindelijk. Ze zijn niet afgeweken van hun visie", prijst Afellay de club en trainer. "Als Emmen erin blijft moeten ze echt een standbeeld voor trainer Dick Lukkien neerzetten daar."

Bekijk in de videocarrousel hieronder de visie van Ibrahim Afellay en columnist Marcel van Roosmalen op FC Emmen.

"Emmen heeft voortgeborduurd op de speelwijze die ze ook naar de eredivisie heeft gebracht", beaamt Van Hooijdonk. Vermeulen prijst ook de fans die altijd achter de ploeg en trainer zijn blijven staan.

Aan de andere kant van de ranglijst is Ajax nog maar twee overwinningen verwijderd van de welhaast zekere titel. Komende week wacht de Amsterdammers een veel lastigere taak. Donderdag moet geprobeerd worden om de thuisnederlaag tegen AS Roma in de kwartfinales van de Europa League ongedaan te maken.

"Er liggen kansen om Roma te verslaan", denkt Stentler. "Er ligt veel ruimte voor de buitenspelers van Ajax." Het probleem is alleen dat juist buitenspelers Antony en David Neres de laatste weken niet bepaald uitblinken.

Studio Voetbal over kansen van Ajax tegen Roma: 'Veel ruimte voor buitenspelers'

Ook tegen RKC Waalwijk (krappe 0-1 overwinning) vielen de twee tegen. "Het was slecht, slordig, gemakzuchtig bijna."

Afellay zou daarom kiezen voor Dusan Tadic als linksvoor en Brian Brobbey in de spits. "Dan is het om het even voor wie je kiest op rechts, Antony of Neres." Voor Stentler is de keuze eenvoudig: "Dan gaat Neres eruit, hij was de zwakste van de twee."

Kijk hieronder naar de vaste rubrieken in Studio Voetbal: het Eindsignaal over Jan Mulder (door Frank Heinen) en het Eredivisieweekend in vogelvlucht.

STER reclame