NOS Voetbal

Flets Ajax spoelt kater weg en heeft nog twee zeges nodig voor 35ste titel

Ajax heeft zondag de kater die het had overgehouden aan het verloren Europa League-duel met AS Roma enigszins weggespoeld: op bezoek bij RKC Waalwijk won de club zonder al te goed te spelen met 1-0.

Ajax heeft nog twee zeges nodig om voor de 35ste keer landskampioen te worden.

Bekijk de samenvatting van RKC Waalwijk - Ajax

Onder de Amsterdamse lat stond opnieuw Kjell Scherpen. De doelman blunderde afgelopen donderdag tegen Roma, maar de aan zijn knie geblesseerde Maarten Stekelenburg was nog niet hersteld om in Waalwijk aan te treden.

"Hij straalde rust uit en als je geen tegengoals krijgt, dan doe je het als keeper goed", analyseerde Erik ten Hag na afloop het spel van Scherpen. "Wat hij moest doen, deed hij uitstekend. Prima prestatie."

'Zand in motor' na knappe goal

Minder tevreden was de trainer over het fletse spel van zijn ploeg als geheel. Na een kwartier opende Sébastien Haller met zijn achtste goal van dit eredivisieseizoen fraai de score. Acrobatisch stak hij zijn rechterbeen de lucht in en met de punt van zijn voet verzilverde hij de voorzet van Dusan Tadic, die zijn 21ste assist gaf (in alle competities).

"Maar daarna kwam er zand in de motor", aldus Ten Hag. "We creëerden veel te weinig en dan wordt zo'n wedstrijd moeilijk. Ik begrijp het wel, maar kan het niet accepteren. Je moet zo'n wedstrijd in het slot gooien."

Ten Hag 'begrijpt' wel dat Ajax minder speelde, maar 'accepteert' het niet

Even dacht Ten Hag zijn ploeg op een 2-0 voorsprong te zien komen, maar het doelpunt van Davy Klaassen werd afgekeurd wegens buitenspel.

De middenvelder omschreef het spel van Ajax als "niet goed genoeg". "Ik denk dat er wel wat goals bij hadden moeten komen. Als je ziet hoe slecht wij het uitspelen...", zei Klaassen. "Toeval moet je uitsluiten. Zo'n vrije trap hoeft maar één keer binnen te vallen."

Schot RKC spat uiteen

Daarmee doelde hij op de enige mogelijkheid die RKC kreeg, een ruim kwartier voor tijd. Cyril Ngonge lanceerde vanaf twintig meter een goed geschoten vrije trap, maar de bal spatte net als de stoute droom van RKC, dat nog niet veilig is, uiteen op de lat. "Helemaal zuur", aldus RKC-trainer Fred Grim.

Bekijk de reacties van RKC-trainer Fred Grim en Ajax-speler Davy Klaassen.

Het was het weinige beetje vuur dat dit duel kende. Maar omdat het 0-1 stond, bleef de thuisploeg loeren en hoop houden op die ene kans. "We kregen kleine mogelijkheden. Dan moet je iets nauwkeuriger zijn en een beetje geluk hebben", vertelde Grim, die vindt dat zijn ploeg wel goed presteerde.

"Je speelt tegen de beste ploeg van Nederland, dan hebben we het hartstikke goed gedaan. We vliegen elke wedstrijd aan om resultaat te boeken. Vandaag ook. Jammer genoeg is het niet gelukt."

Veel wissels bij Ajax

Voor die vrije trap had Ten Hag ondanks de minieme marge enkele spelers gewisseld met het oog op de return in de Europa League.

Mohammed Kudus kwam voor Klaassen, David Neres voor Antony en Sean Klaiber verving de geblesseerde Devyne Rensch, die tegen Roma geschorst is. Met die blessure valt het op het eerste oog mee, zei Ten Hag.

Na de zware opgave van donderdag - een 2-1 nederlaag moet worden goedgemaakt om de halve finales van de Europa League te halen - wacht Ajax drie dagen later Vitesse in de KNVB-bekerfinale. Op 22 april hervat de ploeg de jacht op de zeker lijkende landstitel.

RKC voelt de komende vijf speelrondes in de eredivisie nog de hete adem van drie clubs in de nek. Na de vierde nederlaag in de laatste vijf wedstrijden staat de ploeg van Fred Grim nog vier punten voor op de nummers 15 en 16, Willem II en VVV-Venlo, en vijf punten op FC Emmen, dat 17de staat en in goede vorm steekt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl