Feyenoordfans reageren op oproep Koevermans: 'Alsof hij begrafenis aankondigt'
Het was een melodramatische boodschap met een wanhopige ondertoon waarmee Feyenoords algemeen directeur Mark Koevermans zich vrijdag tot de supporters van zijn club wendde. Omdat het water de Rotterdammers inmiddels tot aan de lippen staat, werd de seizoenkaarthouders van Het Legioen via sociale media gevraagd af te zien van restitutie omdat ze dit seizoen geen toegang tot het stadion hebben gehad.
Het terugvorderen van deze kosten zou de club vijftien miljoen euro kosten, zo meldde Koevermans. "Een bedrag dat de club niet in kas heeft. Wij verzoeken u de club niet alleen moreel, maar ook financieel te steunen."
Bekijk de oproep van Koevermans in onderstaande tweet:
Bij RTV Rijnmond legde Koevermans de financiële situatie van de club uit. "De situatie is ernstig, zorgelijk en dat komt voor 99 procent door de coronasituatie."
Glimlachen
Bij supporters van Feyenoord is de oproep met de nodige scepsis ontvangen. "Ik moest glimlachen toen ik die beelden zag", aldus Maarten Noppen (69), die al sinds zijn twaalfde in De Kuip komt en sinds 2002 dankzij zijn seizoenkaart al bijna twee decennia plaats neemt op hetzelfde stoeltje. "Het is alsof hij een begrafenis aankondigt. En in feite is dat natuurlijk ook het geval."
De club schreef de voorbije tien jaar zwarte cijfers en had dat volgens Koevermans deze jaargang normaliter ook gedaan. "Bij aanvang van seizoen 2020-2021 hadden we een eigen vermogen van 18 miljoen en 12 miljoen op de bank", zo luidde zijn boodschap. "Ondanks de steun van de supporters, zakelijke en sponsorrelaties staan we een jaar later in het rood. Door corona leiden we een omzetverlies van 900.000 euro per thuiswedstrijd."
Noppen viel vooral over de toon waarop hem gevraagd wordt af te zien van teruggave van de 540 euro, het bedrag dat hij ieder seizoen neertelt om zijn club te zien spelen. Vooralsnog is Noppen niet van zins aan het verzoek te voldoen.
Wel of geen nieuwe seizoenkaart
Remco Ravenhorst, voorzitter van supportersvereniging FSV De Feijenoorder, geeft wel gehoor aan Koevermans' verzoek. "Omwille van mijn club strijk ik mijn hand over het hart. Uiteindelijk wil ik Feyenoord volgend seizoen ook zien voetballen. En dan natuurlijk liefst om de prijzen in plaats van een plek in de middenmoot."
Waar Ravenhorst ook voor komend seizoen 310 euro neerlegt om (hopelijk) wedstrijden van zijn club te bezoeken, twijfelt Noppen of hij een nieuwe seizoenkaart gaat kopen. "Doe ik dat wel, dan ga ik wellicht voor een kleine 1100 euro het schip in. Want ik zie niet gebeuren dat ik na de zomer wel iedere twee weken naar het stadion kan gaan."
"In het gunstigste geval is De Kuip het volgend seizoen voor een-derde gevuld bij thuiswedstrijden en moet je iedere wedstrijd maar afwachten of je tot de gelukkigen behoort die naar het stadion mogen."
Loonoffer spelers
Koevermans' boodschap dat iedereen, van receptionist tot speler tot lid van de technische staf, minder salaris ontvangt, wordt door Noppen ter kennisgeving aangenomen. "Feyenoord roept iedereen op een offer te brengen. Dat wil ik best doen, maar dan vraag ik als tegenprestatie wel dat er openheid van zaken wordt gegeven. Hoe groot zijn de loonoffers die de spelers brengen?"
"Ik hoorde geluiden dat het om tien procent zou gaan. Maar ik vernam in de wandelgangen ook al dat niet alle spelers daarmee akkoord zijn gegaan. Kijk, als een voetballer die jaarlijks zes ton verdient tien procent salaris inlevert, houdt hij nog altijd 540.000 euro over. Die besparing van 60.000 euro zet pas zoden aan de dijk. Van zo'n salaris kan een speler volgens mij best rondkomen."
Ook in mei kondigde Koevermans al aan dat spelers, trainers, staf en directie salaris moesten inleveren:
"Ik waardeer het dat er open kaart wordt gespeeld", zegt Ravenhorst. "Het ligt niet alleen aan corona, ook aan het beleid dat de afgelopen jaren gevoerd is en het daaruit voortvloeiende gebrekkige rendement op de transfermarkt."
Het tragische van de hele situatie, zo besluit Noppen, is misschien wel de constatering dat Feyenoord de huidige financiële malaise aan zichzelf te wijten heeft. "Ik ben geneigd om heel cynisch te zeggen: had de laatste jaren beter gepresteerd in Europa, dan had je iets meer geld op de bank gehad. De campagne van Ajax in de Europa League heeft dit seizoen 43 miljoen euro heeft opgeleverd. Dat zijn bedragen waar ze bij Feyenoord steil van achterover slaan. We zitten in een vicieuze cirkel en daar komen we maar niet uit. Het enige dat we doen is onze hoop vestigen op rijke Rotterdamse havenbaronnen en Amerikaanse investeerders. Maar daar hoor ik de laatste tijd ook al niets meer van."