Victoria Azarenka AFP
Sport en corona

Voordat de Australian Open goed en wel beginnen, zijn er al negen positieve coronatesten ingeleverd in Melbourne. Dinsdag kwamen er nog eens drie gevallen bij.

Alle negen komen ze uit de entourage van de profs die afgelopen weekeinde in Zuid-Australië arriveerden.

Het is de zoveelste zorgelijke ontwikkeling rondom het eerste grandslamtoernooi van het nieuwe jaar, waarvan het hoofdtoernooi pas op 8 februari aanvangt. De verdeeldheid over het doorgaan van de Australian Open groeit met de dag.

'Prijzengeld'

De baas van het grandslamtoernooi, Craig Tiley, wendde zich voor het eerst tot de tennisgemeenschap en sprak met een groot deel van hen. "De grote meerderheid van de spelers toont begrip voor wat we doen en steunt ons", aldus Tiley tegen het Australische Nine Network.

"Zij weten dat ze dit ervoor over moeten hebben, om straks weer het voorrecht te genieten om te strijden voor tachtig miljoen dollar aan prijzengeld. De paar spelers die dit anders zien, nemen we voor lief."

Tiley: 'Het is een voorrecht dat ze straks weer voor 80 miljoen mogen spelen'

"En ja, het is een ongelijke strijd als we straks beginnen aan het toernooi, maar wij gaan ons best doen om de omstandigheden voor iedereen zoveel mogelijk gelijk te trekken."

Isolatie

Een aantal spelers besloot uit voorzorg al niet naar Australië af te reizen, terwijl een ander aantal klaagt over de verplichte quarantaine van twee weken na aankomst Down Under.

Daarbij moeten nu 72 tennissers verplicht twee weken op een hotelkamer bivakkeren, omdat ze naar Australië vlogen in een vliegtuig waarin positieve besmettingen werden geconstateerd. Onder hen is Botic van de Zandschulp, die zich in Melbourne opmaakt voor zijn grandslamdebuut, maar nu verplicht in isolatie zit.

Van de Zandschulp vanuit isolatie: 'Niet kunnen trainen is nog het ergste'

Ook Victoria Azarenka, voormalig nummer één van de wereld, is onder de 72 spelers die niets anders kunnen doen dan afwachten in hun hotelkamer. Juist zij roept in een open brief nu op tot begrip voor de autoriteiten.

"Ik begrijp alle frustraties en gevoelens van onrecht. Om twee weken in quarantaine te zitten is zwaar, aangezien iedereen heel hard heeft gewerkt om fit te zijn voor dit toernooi. Maar soms gebeuren dit soort zaken en moet je je aanpassen. Je moet het accepteren en gewoon doorgaan."

Rafael Nadal arriveert in Australië AFP

De spelers die niet op één van de besmette vluchten zaten, mogen slechts beperkt het hotel uit om te trainen. Dit in het kader van de aangescherpte maatregelen.

Dat leidde tot veel onvrede, omdat de faciliteiten en omstandigheden verre van ideaal zouden zijn. Slechte wifi, een gebrek aan frisse lucht (afgesloten ramen) en belabberde hygiëne.

De Kazachse Joelia Poetintseva deelde op social media een video waarop te zien is dat een muis door haar hotelkamer loopt.

Ook is er kritiek op de topspelers die ergens anders zijn ondergebracht en meer privileges genieten. Onder anderen Rafael Nadal, Novak Djokovic en Serena Williams bereiden zich rond een demonstratie-evenement in Adelaide voor op de Australian Open.

'Toon respect'

Azarenka riep de tenniswereld vooral op om respect te tonen. "Respect voor iedereen die zich een slag in de rondte werkt om ons leven makkelijker te maken", aldus de Wit-Russische.

Lees hieronder de open brief die Azarenka op haar social media postte

STER reclame