Sport en corona
ABN Amro-toernooi begin maart: 'Wachten op belletje kamp-Federer'

Het ABN Amro-toernooi begint drie weken later dan gepland en staat nu van 1 tot en met 7 maart op de kalender. Het tennistoernooi in Rotterdam is verplaatst vanwege het uitstel van de Australian Open. Daardoor was er een overlap ontstaan.

De Australian Open zou aanvankelijk op 18 januari beginnen, maar start nu op 8 februari (ook drie weken later).

"Ik ben blij dat er een definitieve kalender is en we zeker weten dat het 1 maart wordt", aldus toernooidirecteur Richard Krajicek in een eerste reactie.

Krajicek krijgt z'n zin

"Onze voorkeur was 1 maart of 8 maart, omdat je anders te dicht op de Australian Open of Miami Open zit, en dat hebben we gekregen."

"Het enige dat nog roet in het eten kan gooien is de overheid die zegt: het mag helemaal niet vanwege de coronamaatregelen", vervolgt Krajicek. "Of een internationaal reisverbod. Dan is het echt overmacht."

De volledige kalender van de eerste drie maanden van 2020. Op 27 en 28 februari wordt het kwalificatietoernooi in Rotterdam afgewerkt:

ATP Tour

Over de komst van topspelers naar Rotterdam kon Krajicek nog weinig zeggen. Tot nu toe zegden Daniil Medvedev en Jannik Sinner hun deelname toe. "Het is een beetje afwachten. We... ja, geen idee."

Krajicek: "We werken met andere budgetten, want we zullen geen uitverkochte stadions hebben. Ik denk wel dat spelers heel graag willen, maar dat moet blijken."

Roger Federer?

Of publiekslieveling Roger Federer van de partij is, betwijfelt Krajicek. "Hij weet nu al zeker dat hij over 5 of 6 weken niet kan spelen. Waarom zou hij over 8 weken wel kunnen spelen, hoewel het best-of-three is?"

"Ik heb nog geen belletje van zijn manager gehad. Bij Federer moet je altijd even afwachten."

Gaël Monfils is de titelhouder in Rotterdam, dankzij een zege op Félix Auger-Aliassime in de finale in februari van dit jaar:

Monfils zegeviert voor tweede jaar op rij bij ABN Amro-toernooi Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De ATP, de bond voor mannelijke proftennissers, heeft de eerste drie maanden van de speelkalender overhoop gegooid en veel toernooien opgeschoven, zodat de spelers zonder (logistieke) problemen in actie kunnen komen op het grandslamtoernooi in Melbourne.

Australische quarantaineregels

Vanwege de verplaatsing krijgen de tennissers de kans om aan de Australische quarantaineregels te voldoen, ze hebben daarnaast ook voldoende tijd om zich voor te bereiden op het grandslamtoernooi.

De organisatie van de Australian Open doet er alles aan om het risico op een coronabesmetting zo laag mogelijk houden. Zo wordt het kwalificatietoernooi voor mannen in Doha en dat voor vrouwen in Dubai gehouden.

De verschuivingen op de tenniskalender zijn mede mogelijk omdat het belangrijke masterstoernooi van Indian Wells, dat normaal gesproken begin maart wordt gespeeld, wordt uitgesteld.

STER reclame