NOS Voetbal

KNVB: 'In veronderstelling dat amateurclubs bekerduels mogen spelen'

KNVB: 'In veronderstelling dat amateurclubs in KNVB-beker mogen spelen'

De wedstrijden in het amateurvoetbal worden de komende vier weken stilgelegd om het aantal coronabesmettingen in te dammen, maar de KNVB gaat er vooralsnog wel van uit dat de duels van 26 amateurverenigingen (tegen profclubs) in het KNVB-bekertoernooi eind oktober doorgaan.

"Het is een betaaldvoetbaltoernooi, dus dan zou je mogen veronderstellen dat ook de amateurclubs mogen voetballen", vertelt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal bij de KNVB, in een eerste reactie op de nieuwe maatregelen van het kabinet.

Het gaat onder meer om de bekerwedstrijden DVS-Willem II, Staphorst-PEC Zwolle, TEC-FC Groningen en HHC-Vitesse.

"De vraag is wel of dat praktisch kan. Zijn ze fit genoeg om te spelen? Moeten ze getest worden?", zijn vragen die Van der Zee heeft. "Dat gaan we morgen navragen bij VWS en we gaan ons er ook intern op beraden."

Vrouwen Eredivisie

Premier Mark Rutte maakte in de persconferentie bekend dat de wedstrijden in de eredivisie en eerste divisie kunnen worden gespeeld. Wat niet duidelijk werd, is of ook de Vrouwen Eredivisie doorgang kan vinden.

"Rutte heeft gezegd dat de eredivisie en eerste divisie kunnen doorgaan. Wij hebben de mannen en de vrouwen gelijkgesteld, dus gaan ervan uit dat de Vrouwen Eredivisie ook doorgaat", aldus Van der Zee. "Ook daarover gaan we in overleg met VWS."

KNVB-directeur Van der Zee: 'Ga ervan uit dat Vrouwen Eredivisie doorgaat'

Bij de KNVB valt het vrouwenvoetbal in Nederland onder de amateurtak. Volgens Van der Zee maakt dat in dit geval niets uit. "Het is een professionele topsport. Clubs spelen op topsportaccommodaties. Hoe dat juridisch en technisch bij ons is geregeld, interesseert niemand iets."

Volgens Van der Zee gaan ook de interlands van het Nederlands vrouwenelftal tegen Estland en Kosovo vooralsnog door.

'Kost amateurvoetbal 4 miljoen per weekend'

In de voetballerij wordt de amateurtak het hardst geraakt door de nieuwe maatregelen. Drie weken geleden werd al besloten dat de sportkantines dicht moesten en dat ook publiek niet meer welkom was - regels die dinsdagavond werden verlengd - en nu is dus ook besloten amateurcompetities stil te leggen om het aantal reisbewegingen en sociale contacten te verminderen.

De KNVB-directeur zegt begrip te hebben voor het kabinetsbesluit, maar maakt zich op hetzelfde moment ernstige zorgen over de toekomst van vele verenigingen.

KNVB-directeur Van der Zee: 'Dit kost amateurvoetbal 4 miljoen per weekend'

"Per weekend kost dit het amateurvoetbal ongeveer 4 miljoen euro. Dat is tussen de 25 en 30 miljoen euro tot het einde van het jaar", aldus Van der Zee. "Dat zorgt voor liquiditeitsproblemen bij zo'n 60% van de clubs. Dat baart mij enorm veel zorgen."

Hij gaat uit van de woorden van Rutte op de persconferentie, die steun beloofde aan de sectoren die door de recente maatregelen getroffen worden.

De directeur is wel blij dat de jeugd (kinderen tot achttien jaar) in ieder geval in teamverband mag blijven trainen, want hij beseft ook dat andere sectoren hard worden geraakt.

"Als je kijkt naar de sectoren om ons heen, zoals de horeca die vier weken dicht moet, dan moet je soms bescheiden zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl