NOS VoetbalAangepast

Amateurvoetbal en nationale sportcompetities gaan gewoon door

De grootste sportbonden van het land zijn van plan om de competities de komende weken voort te zetten, ook nu de komende drie weken geen publiek is toegestaan langs de lijn en de sportkantines dicht moeten blijven. Dat hebben de nationale bonden van tennis, basketbal, volleybal en hockey laten weten. Ook het amateurvoetbal gaat gewoon door, aldus de KNVB.

Na de persconferentie van maandag werd even gesproken over het mogelijk stilleggen van de amateurcompetities gedurende drie weken, maar dinsdag besloten de meeste bonden dat alle competities doorgaan.

"We gaan ervan uit dat als iedereen zich aan de nieuwe maatregelen houdt, de sportparken en kantines over drie weken weer veilig open kunnen gaan voor publiek", zegt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal bij de KNVB.

Woensdag hopen de clubs en verenigingen meer duidelijkheid te krijgen over wat dit precies betekent. De overheid heeft al laten weten dat de rijdende ouders van kinderen tot en met 17 jaar bij uitwedstrijden wél het terrein van de tegenstander op mogen, de ouders van het thuisspelende jeugdteam niet. De maatregelen gelden vooralsnog tot en met dinsdag 20 oktober.

KNVB campus in Zeist

De maatregelen om de sportkantines te sluiten heeft uiteraard ook financiële gevolgen voor de clubs en verenigingen. De baromzet is voor veel clubs de belangrijkste bron van inkomsten.

"De clubs geven de prioriteit aan het spelen van wedstrijden, waarmee we een sterk signaal afgeven aan sponsors", reageert Ramses Braakman, voorzitter van de Dutch Basketball League. "Als je nu uitstelt heb je te maken met doorlopende kosten en problemen met de kalender, want niet alle accommodaties zijn eigendom van de club.

Compensatie

De KNVB en sportkoepel NOC*NSF hopen dat de overheid met financiële compensatie of een extra steunpakket komt voor de sportverenigingen. Onder bepaalde voorwaarden kunnen amateurclubs en -verenigingen nu al een tegemoetkoming aanvragen bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Directeur Gerard Dielessen van sportkoepel NOC*NSF windt er geen doekjes om na de bekendmaking van premier Mark Rutte dat de sportwereld de komende drie weken geen publiek mag toelaten en de kantines dicht moeten blijven.

NOC*NSF: 'Voor de verenigingen breken moeilijke tijden aan'

Advertentie via Ster.nl