NOS Voetbal

Directeur De Jong van Eredivisie CV: 'Frustratie en ongeloof bij clubs'

Directeur De Jong van Eredivisie CV: 'Het is zuur'

De KNVB verwacht van het kabinet de helpende hand nu de clubs in het betaald voetbal drie weken zonder publiek moeten spelen.

"Het moeten spelen zonder publiek maakt natuurlijk wel dat de roep om steun uit Den Haag nog harder en luider wordt. Dat zal het kabinet begrijpen. Zoals ze dat eerder ook al deden", luidt een verklaring, die namens het Nederlandse betaald voetbal is ondertekend door KNVB-directeur Eric Gudde, Jan de Jong (Eredivisie CV) en Marc Boele (Keuken Kampioen Divisie).

In de verklaring stellen de organisaties dat de voetbalwereld er alles aan gedaan heeft en fors geïnvesteerd heeft om een veilige situatie in de stadions te creëren. "We menen dat dit goed gelukt is en onderzoek wijst dit ook uit. Desalniettemin kiest Den Haag nu voor deze maatregelen", schrijven de drie partijen in hun verklaring.

'Wetenschappelijk geen bewijs'

Directeur Jan de Jong van de Eredivisie CV noemt het kabinetsbesluit "zuur voor het voetbal". Vooral omdat het voetbal zulke forse investeringen heeft gedaan om maar met publiek te kunnen voetballen. "Wetenschappelijk is er geen bewijs dat er door voetballen met publiek meer corona-gevallen komen", zegt hij.

De Jong weet dat het kabinet het aantal reisbewegingen fors wil verminderen om de forse toename van besmettingen te stoppen. "Daar hoort dan bij dat het publiek niet naar het voetbal kan."

Een paar weken terug verwachtte De Jong nog dat de clubs in het betaald voetbal op korte termijn zouden kunnen experimenteren met meer publiek in het stadion. "We zijn ook overladen met complimenten dat de voetbalwereld het zo goed voor elkaar heeft. Er is ook wel frustratie en ongeloof bij clubs."

"Er zouden regionale maatregelen komen. Bij de clubs in de regio's die minder hard getroffen zijn door corona is veel ongeloof over dit besluit."

De burgemeesters van de speelsteden maken de voetbalwereld ook grote complimenten voor de geleverde inspanningen. "In het overgrote deel van de stadions is het goed gegaan. Is dit ideaal voor de sport? Nee! Is dit leuk voor de sport? Is dit noodzakelijk? Ja!", zegt Paul Depla, burgemeester van Breda en woordvoerder namens de steden met een betaaldvoetbalclub.

"We wisten allemaal dat dit kon gebeuren. In de protocollen is sprake van verschillende niveaus. Daarin ga je stap voor stap naar weer een volledige bezetting van een stadion. Nu hebben we een stap terug gedaan. Als je het aantal sociale contacten wil beperken, is dit besluit begrijpelijk. Dit is ook geen veroordeling door het kabinet. We zijn ook niet terug bij de situatie van maart. Hopelijk is dit tijdelijk", aldus Depla.

'Zo snel mogelijk weer met publiek'

De KNVB klopte al voor financiële steun bij de overheid aan toen het vorige voetbalseizoen in maart moest worden afgebroken vanwege de coronacrisis. De clubs konden daardoor maandenlang niet voetballen en hadden ook geen inkomsten. Clubs deden een beroep op allerlei overheidsregelingen, maar het kabinet was toen (nog) niet van plan in de buidel te tasten ten faveure van het betaald voetbal.

De betrokken partijen gaven maandag aan dat het betaald voetbal niet lang zal kunnen overleven onder de verscherpte coronamaatregelen. "We gaan ervan uit dat als een ieder zich aan de nieuwe maatregelen houdt, wij weer zo snel mogelijk met publiek kunnen spelen. En weer direct op het niveau waar we nu ook op zitten. Anders is de schade voor het voetbal en de overige sport in Nederland niet te overzien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl