Veel vraagtekens bij Brands en Everton vlak voor herstart: 'Nog hoop te doen'
Hoewel afgesproken is dat de Premier League op 17 juni hervat zal worden, leven de Engelse clubs nog steeds in grote onzekerheid. Marcel Brands weet als technisch directeur van Everton nauwelijks wat hem en zijn club de komende tijd te wachten staat.
"We weten de speeldagen", zegt Brands. Maar hoe alles wordt georganiseerd, is nog niet bekend. De details over het reizen, de voorbereiding van de wedstrijden. En zelfs over de speellocaties is nog een hoop te doen."
Everton zou op 20 juni thuis moeten aantreden tegen buurman Liverpool. Maar omdat de Merseyside-derby als risicoduel staat aangemerkt, wordt die waarschijnlijk op neutraal terrein afgewerkt.
Slag om de arm
"Daar wordt nog over gesproken", zegt Brands. "Maar het lijkt erop dat een tien- tot twaalftal wedstrijden, die onder een bepaald risico vallen, op een andere locatie worden gespeeld."
"Daar is Everton tegen Liverpool er een van. De stadions liggen naast elkaar, midden in een woonwijk. En Liverpool is dicht bij een kampioenschap, dat maakt de nodige emoties los."
Clubs in de Premier League mochten in drie fases stemmen over de hervatting van de sport. Eerst over de training in kleine groepen, daarna de volledige groepstraining en uiteindelijk de wedstrijden.
"Er werd unaniem voor gestemd", weet Brands. Toch opvallend, want de clubs onderin de Premier League leken aanvankelijk geen heil te zien in een herstart zonder publiek. "Met name de belangen onderin zijn enorm groot. Daar was wel wat weerstand in het begin."
Vanuit financieel oogpunt is het voor veel clubs belangrijk dat er weer gevoetbald wordt, ook al worden ze vanwege de lege tribunes gekort op de televisiegelden.
Sportieve belangen
"Maar er werd ook veel gediscussieerd over de sportieve belangen. Wie mogen de Champions League in? Welke clubs promoveren vanuit The Championship (tweede niveau in Engeland, red.)? Dat zijn enorme beslissingen die genomen moeten worden."
Als alles goed verloopt, is Brands met Everton op 26 juli klaar met het seizoen. Vijf dagen later lopen de eerste spelerscontracten al af.
"Het wordt een bijzondere zomer", omschrijft Brands de situatie waarin hij en zijn collega's zich nu bevinden. "Ik ben benieuwd hoeveel geld er gespendeerd gaat worden op de transfermarkt. Ik verwacht dat het wel anders gaat zijn dan in de voorgaande jaren."
Mogelijk wordt de transferdeadline wat naar achteren geschoven om de clubs wat meer tijd te geven. In andere Europese landen stuiten clubs op dezelfde problemen.
Definitief stopgezet
Nederland is een van de weinige landen waar de competitie definitief is stopgezet, ook al probeert FC Utrecht de KNVB te bewegen om in elk geval de bekerfinale met Feyenoord nog ergens in te plannen. Voorafgaand aan het nieuwe seizoen bijvoorbeeld.
Mocht Utrecht zijn zin krijgen, dan zal het slechts een strijd om de sportieve eer zijn, zo heeft de KNVB recent laten weten. De verdeling van de Europese tickets is door de KNVB immers al aan de Europese voetbalbond kenbaar gemaakt.
Verslaggever Jeroen Stekelenburg en analist Pierre van Hooijdonk bespreken de situatie op de Europese velden: