NOS
Sport en corona

Luuk de Jong heeft geen beste beurt gemaakt in Spanje. De 29-jarige spits van Sevilla FC vierde zaterdag samen met drie teamgenoten, hun partners en vrienden een feestje waarbij ze de coronaregels aan hun laars lapten.

De Spaanse regering en La Liga, de koepelorganisatie van de Spaanse competitie, hebben besloten dat met het oog op de herstart van de competitie voetballers in hun vrije tijd met niet meer dan tien personen bijeen mogen komen. Daarbij dienen ze onderling ook nog voldoende afstand te bewaren.

Excuses De Jong

De Jong toont zich op Instagram schuldbewust: "Ik wil iedereen die ik gekwetst heb mijn verontschuldigingen aanbieden. Het voorval zal niet herhaald worden. We hopen dat de competitie hervat wordt."

NOS

De Spaanse krant Marca pakt groot uit met de misstap van De Jong en zijn teamgenoten. "Een frontale aanval op de hervatting van La Liga", is de begeleidende tekst bij een foto van het gezelschap. Ook andere Spaanse media uiten stevige kritiek op het gedrag van de Sevilla-spelers.

Derby Real Betis-Sevilla op 11 juni?

La Liga kreeg zaterdag toestemming om vanaf 8 juni - net als in Duitsland - weer te voetballen in lege stadions. De derby tussen Real Betis en Sevilla is volgens voorzitter Javier Tebas van LaLiga de gedroomde wedstrijd waarmee de competitie op 11 juni wordt hervat.

Wat de consequenties van de Sevilla-barbecue zijn, moet nog blijken. De Jong hangt vrijwel zeker een straf boven het hoofd. "Officieel kunnen ze een boete krijgen van de overheid en sancties van La Liga", aldus Edwin Winkels, correspondent in Spanje.

Winkels over voetballen in Spanje en misstap van De Jong: 'Ligt gevoelig'

De Jong ging samen met Lucas Ocampos en Franco Vázquez in op een uitnodiging van hun teamgenoot Ever Banega. Samen met hun aanhang en nog wat mensen genoten ze van een etentje en daarvan zette Banega's vrouw twee foto's op Instagram. Die zijn inmiddels verwijderd.

"Het ligt nogal gevoelig, omdat juist de organisatie van de Spaanse competitie en de overheid strenge regels hebben opgesteld", legt Winkels uit. "Ze wilden spelers eerst zelfs in quarantaine zetten, maar dat wilden de spelers niet. Als je dan met dit beeld naar buiten komt, dan komt dat het klimaat niet ten goede."

STER reclame