NOS Sport

Topsprinter Samuel: 'Belangrijk nieuwe doelen te blijven stellen, ook nu'

Schilderen brengt Samuel 'rust en ontspanning' in coronatijden

Terwijl atlete Jamile Samuel keihard aan het werk was om na de operatie aan haar achillespees op tijd fit te zijn voor de Olympische Spelen, werd het toernooi met een jaar uitgesteld vanwege de coronapandemie. Het betekende voor de topsprintster een lastige periode, maar onder andere dankzij haar hobby - schilderen - is het haar nu gelukt om nieuwe doelen te stellen.

"Schilderen brengt mij veel rust en ontspanning", aldus de 28-jarige Samuel. "Het is een soort therapie. Tussen het sporten door moet je ook kunnen ontspannen. Schilderen helpt mij daar heel erg bij."

Sprinter Samuel in actie op de EK voor landenteams 2019

Tijdens het interview werkt Samuel aan een schilderij met als onderwerp 'positivisme tijdens corona'. "In eerste instantie dacht ik aan iets met veel kleuren, want optimisme is iets vrolijks. Maar het heeft volgens mij vooral te maken met het stellen van nieuwe doelen en jezelf bezighouden."

Ook Samuel heeft door de coronacrisis nieuwe doelen moeten stellen. "Ik ben afgelopen oktober geopereerd aan mijn achillespees. Het was daarna een uitdaging om op tijd fit te zijn voor de Spelen, daar ging ik helemaal voor. Ik werkte aan mijn herstel en probeerde ervoor te zorgen dat ik klaar was voor de zomer. En toen was dat doel ineens weg."

Focus op trainen

Toch bleef de Amsterdamse trainen, want de Europese kampioenschappen stonden nog wel op de kalender. "Toen die ook werden afgelast, werd het toch wel lastig. Je moet wel fit blijven. De Spelen zijn namelijk niet weg, ze zijn verplaatst. Als je niet doortraint, betekent dat waarschijnlijk dat je komend seizoen niet goed presteert."

En dus is ze zich gaan focussen op dat trainen. "Maar het is wel moeilijk, want je bent als topsporter altijd heel doelbewust bezig. Je wil een persoonlijk record lopen of je leeft naar een bepaalde wedstrijd toe."

Toch ziet Samuel ook de voordelen van de verplaatsing van de Spelen. "Ik heb nu meer tijd om te herstellen van mijn blessure. Dus ik ben hopelijk nog fitter als ze volgend jaar wel zijn."

EK 2018: Samuel wint brons op de 200 meter

De Nederlandse atlete traint momenteel onder Sven Ootjers. Ze gaat op de motor naar de trainingen in Heiloo. "Motorrijden is cool, leuk en het geeft me een gevoel van vrijheid. Net als het schilderen, werkt motorrijden therapeutisch. Het ontspant. Ik kom daardoor met een blij gevoel aan bij de training."

Het mooiste moment in haar carrière tot nu toe beleefde Samuel onder coach Bart Bennema. "Dat was de bronzen medaille op de EK in Berlijn in 2018. Het was een goed jaar voor mij en de sfeer was goed in de groep."

Toch vertrok ze bij Bennema. "Er werden veel veranderingen doorgevoerd en dat werkte niet voor mij. Erg jammer, maar ik ben blij dat ik nu weer mijn plek gevonden heb. Eind goed, al goed."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl