Clubs als Barcelona lijden enorme verliezen door de coronapandemie
NOS Voetbal

'Coronapandemie kost Europese voetbalclubs 4 tot 7 miljard euro'

Clubs uit de Europese voetbalcompetities lijden dit en volgend seizoen minimaal 4 en maximaal 7 miljard euro verlies als gevolg van de coronapandemie. Die cijfers kwamen afgelopen week volgens de BBC naar voren tijdens een vergadering van direct betrokkenen.

Het verschil tussen het minimum- en maximumverlies zit 'm in de vraag of de vooraanstaande competities dit seizoen afgemaakt kunnen worden, of definitief moeten worden gestaakt, zoals in Nederland en Frankrijk al is gebeurd.

De mogelijke extra strop van 3 miljard euro verklaart direct waarom onder meer La Liga, de Serie A en de Premier League alles in het werk stellen om het huidige seizoen in respectievelijk Spanje, Italië en Engeland af te maken.

Voor de drie competities geldt dat zij hopen halverwege juni weer te kunnen starten. De Bundesliga in Duitsland is zaterdag al hervat, zonder publiek op de tribunes.

Fransen op neutraal terrein?

De Europese voetbalbond UEFA gaat er nog altijd vanuit dat het Europese seizoen in augustus kan worden beëindigd, inclusief de Champions League en de Europa League. Dat zal dan zonder publiek zijn.

UEFA-voorzitter Alexander Ceferin

"Het dagelijks bestuur moet de speeldata nog bevestigen, maar zoals de zaken er nu voor staan, kan het seizoen in augustus eindigen", benadrukte UEFA-voorzitter Alexander Ceferin nog maar eens tegenover beIN Sports. Vooralsnog zou de finale van de Champions League nog altijd gepland staan op 29 augustus, in Istanbul.

Ceferin ging ook in op de vreemde situatie voor Paris Saint-Germain en Olympique Lyonnais, die nog Europees in actie moeten komen, terwijl de competitie in Frankrijk dus al is beëindigd.

"Paris Saint-Germain en Lyon zullen wedstrijden moeten organiseren in Frankrijk. Als dat niet mogelijk is, zullen ze dat moeten doen op neutraal terrein. Ik zie geen reden waarom de Franse autoriteiten de clubs zullen verbieden een wedstrijd te organiseren zonder publiek, maar we gaan het zien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl