Wijnaldum viert een doelpunt voor Liverpool AFP
Sport en corona

Terwijl de Premier League-clubs nog altijd hopen dat het huidige voetbalseizoen uitgespeeld kan worden, kijken ze ook alvast vooruit naar het nieuwe seizoen. Ze bereiden zich voor op een compleet seizoen in lege stadions, meldt Sky Sports.

De Engelse clubs verwachten dat het voetbal pas weer terug naar 'normaal' gaat als er een vaccin is tegen het coronavirus. Veel experts verwachten dat die pas in de loop van 2021 zal zijn, waardoor de clubs al rekening houden met het scenario dat er gedurende het hele seizoen 2020/2021 geen publiek aanwezig kan zijn bij de wedstrijden.

Miljard verlies

Als het huidige Premier League-seizoen niet kan worden afgerond, verwachten de clubs een verlies van ongeveer 1 miljard pond (omgerekend ruim 1,1 miljard euro). En als er komend seizoen alleen maar 'spookwedstrijden' op het programma staan, zal het financiële effect nog veel dramatischer zijn.

Het grootste gedeelte van het inkomen van een Premier League-club bestaat uit de mediagelden. Daarnaast wordt er veel verdiend aan de thuiswedstrijden en commerciële deals. Volgens veel clubs is zo weinig mogelijk geld uitgeven tijdens de komende transferperiode een van de mogelijkheden om geld te besparen.

Voorlopig wordt 12 juni gezien als de datum voor een mogelijke herstart van de competitie in Engeland, maar de uiteindelijke beslissing zal door de regering genomen moeten worden en zal afhangen van de volgende stappen in de Engelse lockdown.

STER reclame