NOS Voetbal

AZ steunt Cambuur en De Graafschap: 'Voorstander twintig clubs'

Eenhoorn: 'AZ voorstander eredivisie 20 clubs'

Algemeen directeur Robert Eenhoorn van AZ meldt in Studio Sport dat zijn club voor het uitbreiden van de eredivisie naar twintig clubs is. Hij steunt daarmee de wens van SC Cambuur en De Graafschap om alsnog te promoveren.

Tijdens de rondvraag van de KNVB deelde AZ die mening ook al met de bond. "Daar waren we voorstander van", zegt Eenhoorn . "Dan had je oog gehad voor de onderkant van de eredivisie en de bovenkant van de eerste divisie."

De KNVB besloot op 24 april om de eredivisie voor komend seizoen op achttien clubs te houden, ADO Den Haag en RKC Waalwijk niet te laten degraderen en SC Cambuur en De Graafschap niet te laten promoveren.

'Allemaal overvallen door beslissing KNVB'

AZ liet eerder al weten op voorhand niet akkoord te gaan met de verdeling van de Europese tickets (zie plaatje hieronder). Voorafgaand aan het KNVB-besluit deed de club de bond enkele voorstellen, maar daar kregen de Alkmaarders geen reactie op.

De verdeling van de Nederlandse tickets voor Europese toernooien

"We zijn allemaal overvallen door de beslissing van de KNVB", aldus Eenhoorn.

Cambuur en De Graafschap staan komende vrijdag in een kort geding tegenover de KNVB. De rechter in Utrecht mag bepalen of de voetbalbond terecht heeft besloten af te zien van promotie en degradatie, nu de voetbalcompetities vanwege het coronavirus voortijdig zijn beëindigd.

Beide clubs hopen verder dat de KNVB een buitengewone ledenvergadering wil uitschrijven. Dat kan al als vier clubs uit het betaalde voetbal daar om vragen. Als het aan de nummers één en twee van de eerste divisie ligt, komt die vergadering er eerder dan de zes of zeven weken die daarvoor gepland zijn.

'Nagenoeg onmogelijk is niet onmogelijk'

De burgemeesters van de voetbalsteden in Nederland zien een eredivisie met twintig clubs niet zitten. Paul Depla pleit zelfs voor een hoogste voetbalklasse van twaalf of veertien clubs, in plaats van het huidige aantal van achttien.

De burgemeester van Breda zit als woordvoerder van de burgervaders in een adviesgroep van de KNVB over openbare orde en veiligheid. Volgens Depla is een uitbreiding van de eredivisie vanwege het volle competitieschema en onzekerheden door de coronacrisis onverstandig.

Eenhoorn erkent de moeilijkheid, maar wil er toch voor gaan. "Natuurlijk is het lastig in het programma te verwerken", zegt Eenhoorn. "In de call (gesprek KNVB en clubs, red.) werd gezegd dat het nagenoeg onmogelijk was, maar dat betekent niet dat het onmogelijk is. Ik weet niet hoe ze het in de Premier League gaan doen? Daar spelen ze ook met 20 clubs."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl