NOS Wielrennen

Renners terug op de baan: 'Veiliger dan zonder remmen de weg op'

Baanwielrenners rijden hun rondjes weer in Apeldoorn

In het Omnisport in Apeldoorn hebben de baanwielrenners hun training op de baan hervat. Het nationale trainingscentrum was sinds 15 maart dicht vanwege het coronavirus, maar topsporters zijn vanaf donderdag weer welkom.

Sportkoepel NOC*NSF keurde de door wielerbond KNWU ingediende protocollen goed. Zo mogen er geen renners tegelijk in de baan rijden en is er maar één coach en één mecanicien toegestaan op het middenterrein, waar iedereen een eigen hokje heeft.

Zenuwachtige wereldtopper

"Ik was vanochtend gewoon een beetje zenuwachtig om hier weer naartoe te gaan. We hebben thuis en buiten zoveel mogelijk gedaan, maar het is een wereld van verschil met hier. Het was echt zwaar", laat meervoudig wereldkampioen Harrie Lavreysen weten.

Bekijk in de videocarrousel hieronder interviews met Harrie Lavreysen en bondscoach Hugo Haak.

Voor de baanwielrenners heeft de coronacrisis betrekkelijk weinig invloed gehad op hun programma. Ze werken toe naar een nieuw seizoen en de voorbereiding daarop was normaal gesproken pas twee weken geleden begonnen.

Het eerste serieuze evenement is de EK half oktober en het hoogtepunt moeten de Olympische Spelen in Tokio worden, volgend jaar. Daar kan Nederland met wereldtoppers als Lavreysen, Jeffrey Hoogland en Kirsten Wild hoge ogen gooien.

Omdat de wedstrijdkalender vooralsnog leeg blijft, denkt bondscoach Hugo Haak aan een wedstrijddag in het Omnisport. Zijn renners moeten dan om beurten een kilometer tijdrijden: "Ik wil ze toch een wedstrijdprikkel geven."

Hoogland ging met baanfiets de weg op

Ook Hoogland is dolblij weer terug te zijn op de baan. "Dat is toch een stuk veiliger. Een baanfiets heeft geen remmen, maar ik ben er toch mee de weg op gegaan."

Hij gaat verder: "Er waren bijna een paar crashes. Een automobilist verwacht natuurlijk niet dat een fietser met zestig per uur op zich afkomt zonder remmen. Maar ja, ik moest toch iets."

Hoogland ging met baanfiets (zonder remmen) de weg op: 'Moest toch iets'

De lijst met sportaccommodaties waar in totaal zo'n achthonderd erkende topsporters de trainingen mogen hervatten, groeit gestaag. Er zijn inmiddels ongeveer twintig locaties aangewezen die weer mogen worden gebruikt volgens de richtlijnen van het RIVM.

Daaronder zijn - naast het Omnisport en nationaal sportcentrum Papendal - schaatscentrum Thialf, het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven, het TT Circuit in Assen, het Epke Zonderland Turncentrum in Heerenveen en het Wagener hockeystadion in Amstelveen.

Advertentie via Ster.nl