NOS Sport

Een rondleiding door 'coronaproof' nationaal sportcentrum Papendal

'100 tot 120 sporters met A-status beginnen komende dagen weer met trainen'

Sportcentrum Papendal is sinds vandaag weer een beetje open. Een selecte groep individuele topsporters is welkom om "in kleine, gecontroleerde groepen en onder strikte naleving van de RIVM-richtlijnen te gaan trainen".

"Wij als Papendal zijn klaar om mensen te ontvangen, al gaat dat beetje bij beetje", licht directeur Jochem Schellens toe. "Ik denk dat mensen wel begrijpen dat er bijvoorbeeld een verschil is tussen het uitoefenen van handboogschieten en judo op dit moment."

Per locatie wordt er een protocol opgesteld en opgestuurd naar het NOC*NSF en de gemeente. Als die wordt goedgekeurd, kan er op die locatie in Arnhem weer van de faciliteiten gebruikt worden gemaakt.

Hoewel Papendal weer toegankelijk is voor sporters, bleef het vandaag rustig. Vanaf donderdag verwacht Schellens meer sporters op het aangepaste trainingscentrum. "Dat zijn mensen met de A-status. Ik verwacht dat 100 tot 120 sporters de komende dagen weer gaan trainen."

Sportcentrum Papendal

Zo is de capaciteit van het krachthonk gehalveerd, zijn er fitnessapparaten weggehaald en wordt er na iedere sessie een schoonmaak gehouden. Het restaurant op Papendal blijft voorlopig gesloten.

Baanwielrenners en hockeyers

De baanwielrenners (in Apeldoorn) en BMX'ers kunnen ook weer gebruikmaken van hun vertrouwde trainingslocaties. Dat is een gevolg van de goedkeuring door NOC*NSF van de door de wielerbond KNWU ingediende protocollen.

Ook de trainingslocatie van de nationale hockeyploegen mogen, na aanpassing van de noodverordening, weer worden gebruikt. Het gaat om Stadion en Sportcomplex AH&BC en het Wagener Stadion, beide in Amstelveen. Het gebruik van andere topsportlocaties moet nog worden goedgekeurd.

Sportkoepel NOC*NSF deed de afgelopen tijd een beroep op de overheid om topsporters onder strenge regels weer te laten trainen. Op 15 maart besloot technisch directeur Maurits Hendriks van NOC*NSF alle topsportlocaties te adviseren te sluiten in verband met coronavirus.

Hendriks vertelde op 21 april dat hij blij is met de verruiming, maar voelt ook de grote verantwoordelijkheid tijdens de coronacrisis:

Hendriks: 'NOC*NSF vindt het belangrijk dat RIVM meekijkt bij trainingen'

De Nederlandse sportwereld lag door de maatregelen van het kabinet tot en met 28 april stil. Vorige week kreeg NOC*NSF te horen dat sportbonden onder strikte regels weer gebruik mogen gaan maken van goedgekeurde topsportlocaties in Nederland. Daarvoor moesten ze wel uitgebreide veiligheidsprotocollen opstellen.

Eigen zwembad

Niet elke sportbond hield zich overigens aan de overheidsverordeningen. Zwembond KNZB maakte in de periode dat de sportaccommodaties gesloten waren, gebruik van het eigen zwembad op het sportcomplex van de KNVB in Zeist.

Toen sportkoepel NOC*NSF daarachter kwam, werd de KNZB gesommeerd het bad te sluiten. De KNZB reageerde op de eigen website: "We zijn op het incidenteel gebruik van het eigen zwembad in Zeist aangesproken door NOC*NSF. Daaropvolgend is het zwembad gesloten."

De zwemmers hopen deze week, als hun protocol voor een veilige trainingsomgeving is goedgekeurd, waar aan de slag te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl