Frits van Amersfoort
NOS Sport

Nederlandse raceteams tussen hoop en vrees: 'Vuilnisbak zit vol proefballonnen'

  • Louis Dekker

    verslaggever F1

  • Louis Dekker

    verslaggever F1

Gesloten circuits en personeel dat niets meer te sleutelen heeft. De autosport ligt al weken stil door de coronacrisis en dat voelen de Nederlandse teams. Om te overleven moet er zo snel mogelijk weer geracet worden, maar tot nu toe zijn alle herstartplannen gesneuveld.

"Paniek? Nee, dat niet. We zijn hier sowieso van het halfvolle glas. Bovendien beseffen we dat ons probleem minder erg is dan de wereldproblematiek", zegt manager Sander Dorsman van MP Motorsport.

De renstal rijdt in het voorprogramma van de Formule 1, maar het schrappen van de eerste tien grands prix betekent dat hij is veroordeeld tot het MP-hoofdkwartier in Westmaas. "Ons pand is nog nooit zo schoon geweest. Elk hoekje is al drie keer gepoetst."

'Creativiteit en gezond verstand'

Ook de wereld van Frits van Amersfoort staat op z'n kop. Met zijn Formule 3-team Van Amersfoort Racing stoomde hij Max Verstappen en Charles Leclerc klaar voor het grote werk. Dit jaar doet de renstal mee in drie internationale raceklasses: Formule 4, Formule 3 Regional en de Euro Formula. Zijn coureurs hebben nog geen race gereden.

De agenda is leeg, maar de teambaas houdt hoop. "We zijn flexibeler dan de Formule 1. Wij hebben gelukkig niet zo'n propvolle kalender. Kijk, 22 GP-weekends is vragen om ellende. Wij draaien er acht à tien en kunnen ook best vier races in een weekend proppen. Met creativiteit en gezond verstand moet het lukken."

2018: een onderonsje tussen Frits van Amersfoort en Max Verstappen

Praktische problemen veroorzaakt door de coronapandemie zijn er legio, schetst Dorsman. "We missen nog vijf auto's. Die zijn al weken onderweg vanuit Bahrein. We waren daar vorige maand aan het testen voor de start van het seizoen. Toen werd de grand prix door corona geschrapt en daarmee sneuvelden ook onze races."

Inderhaast heeft Dorsman nog een 'inpakteam' naar Bahrein gestuurd om zijn bolides terug te halen. Maar tevergeefs. "Het vliegverkeer werd platgelegd. We wachten nu al weken op de container. Ik heb net een bevestiging binnen dat het schip 21 mei aankomt. In Engeland, dus we moeten ze nog ophalen ook."

Alles is als een kaartenhuis in elkaar gezakt.

Sander Dorsman

Ook Van Amersfoort kampt met zeldzame problemen. "Mijn coureur Alessandro Famularo komt uit Venezuela, maar zijn familie woont in Miami. Een dag voordat Donald Trump de grenzen sloot, ging Alessandro naar Amerika. Ik ben benieuwd wanneer ik hem weer zie."

Formule 4-rijder Francesco Pizzi zit gevangen in zijn huis in Italië. "Ondertussen probeer ik mijn mensen hier zo veel mogelijk aan het werk te houden. We willen een sociaal bedrijf zijn. Ik wil mijn werknemers niet kwijtraken."

'Hobbelen achter F1 aan'

Af en toe wordt Dorsman er een beetje moedeloos van. "Je bereidt je de hele winter voor, een logistieke megaklus. Alles is als een kaartenhuis in elkaar gezakt. Ontzettend frustrerend. Ik wacht met smart op nieuwe racedata. Er zijn al veel proefballonnen langsgekomen, maar de vuilnisbak zit vol. Ik kan niks plannen."

Dorsman heeft veel contact met het Formule 1-management. "Het is een gigantische klus om een nieuwe racekalender te maken. Ik zou niet graag in hun schoenen staan. Ze doen erg hun best en communiceren goed. Dat is belangrijk omdat wij het voorprogramma zijn, alle besluiten raken ons meteen. We hobbelen achter de Formule 1 aan."

Flexibiliteit heeft wel grenzen, beseft Van Amersfoort, en die grenzen worden door de coronacrisis opgerekt. "Een seizoen herstarten is gecompliceerd. Coureurs reizen bijna allemaal met het vliegtuig, dus daar ga je al. Met een auto kom je een heel eind in Europa, maar vliegend kom je bijna nergens."

Racen zonder publiek

De Formule 1 broedt intussen op plannen om zowel in Oostenrijk (begin juli) als Engeland twee races op rij te rijden zonder fans. Dorsman: "Als zo'n GP-weekend doorgaat, rijden wij ook. Het is van levensbelang dat er iets van het seizoen overblijft. Als overal een streep door gaat, hebben we echt een probleem. Iedereen."

De aanstaande nieuwe F1-conceptkalender is de kurk waar de hele autosport op drijft. "Maar dat lijkt me een koude bedoening. Daar geloof ik niet zo in", zucht Van Amersfoort. "Aan de andere kant: wij rijden al jaren voor lege tribunes." Dorsman is nuchter in zijn oordeel. "Racen is beter dan niet racen. Nood breekt wet."

Voor Van Amersfoort is het cruciaal dat de Formule 1 weer opstart. Hij is getergd door uitspraken van voormalig F1-opperhoofd Ecclestone. "Bernie heeft gezegd dat we het seizoen maar moeten afschrijven, maar ik neem hem niet serieus. Zijn tijd is geweest. Vanaf de zijlijn kritisch doen; lekker makkelijk!"

Van Amersfoort vindt Ecclestones uitspraken gevaarlijk. "Als er niet gereden wordt, gaat veel kapot. Sommige teams nemen de telefoon al niet meer op."

"We moeten racen om te overleven. Coureurs en hun sponsoren hebben daarvoor betaald. Als we niet kunnen rijden, hebben we een probleem."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl