Atleten en sporters wiens dopingschorsing dit jaar afloopt, mogen in 2021 meedoen aan de Olympische Spelen
NOS Sport

Flink aantal dopingzondaars profiteert van uitstel Spelen

Sporters die de Olympische Spelen dit jaar zouden missen vanwege een dopingschorsing, mogen in 2021 weer meedoen als ze hun straf hebben uitgezeten. Dat heeft Brett Clothier, hoofd van de integriteitsunit in de atletiek (AIU), laten weten aan persbureau Reuters.

De AIU houdt in een lijst op de website alle schorsingen van atleten bij. In bijna 200 gevallen loopt die schorsing dit jaar af, bij zo'n 130 sporters is dat in de loop van volgend jaar.

"De standaardstraf binnen de WADA-code voor doping is vier jaar", zegt Clothier. "Dat is in lijn met de olympisch cyclus. Maar door het uitstellen van de Spelen hebben we nu te maken met een afwijking. Daar zullen sommige atleten van profiteren."

"Een ongelukkige situatie, maar zo is nu eenmaal het wettelijke kader. De schorsing geldt voor een bepaalde periode en niet voor bepaalde evenementen", aldus Clothier.

Aan de andere kanten zullen sporters die na augustus worden betrapt, mogelijk twee Spelen aan hun neus voorbij zien gaan: die van 2021 in Tokio en 2024 in Parijs.

Dopingtests

Vanwege de coronacrisis is het momenteel heel lastig om dopingtests te doen. In landen die in een volledige 'lockdown' zitten, is dat zelfs helemaal niet mogelijk. Clothier: "Waar we kunnen, testen we nog steeds. Maar onze testactiviteiten zijn ernstig verstoord, dat is duidelijk."

"Alleen als er een vaccin is, kunnen de Spelen in 2021 doorgaan"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl