Katie Ledecky doet met aan het dopingcontrole-experiment
NOS Sport

Zelf bloed en urine afnemen tegen doping zorgt voor 'trillende vingers'

Door de maatregelen tegen het coronavirus - niet reizen en anderhalve meter afstand houden - worden er bijna geen dopingtests meer uitgevoerd. Canada en Rusland hebben hun anti-dopingprogramma zelfs helemaal stilgelegd.

Het Amerikaans antidopingagentschap USADA gaat onderzoeken of sporters op afstand kunnen worden getest. Ze moeten thuis zelf bloed en urine afnemen, terwijl een controleur via een videoverbinding meekijkt.

Olympisch kampioenen als de zwemsters Katie Ledecky en Lilly King behoren net als atleet Noah Lyles, wereldkampioen op de 200 meter, tot de deelnemers aan het experiment dat vooralsnog op vrijwillige basis is.

Zorgwekkend

"Deze periode is geen vrijbrief", stelt Travis Tygart van USADA. "Toch moeten we realistisch zijn: er wordt minder getest. Dat is zorgwekkend, omdat er een paar mensen zijn die toch weer proberen om het systeem te omzeilen."

Minder dopingtests tijdens coronacrisis: 'Deze periode is geen vrijbrief'

Tygart gaat verder: "Het project is een proef. We willen het programma doorvoeren en onszelf in deze crisis opnieuw uitvinden. Hopelijk levert dit project op de lange termijn vooruitgang en kennis op en heeft het een positieve invloed op de toekomst van anti-doping."

'Rode oortjes en trillende vingers' in Nederland

Voorzitter Herman Ram van de Nederlandse dopingautoriteit volgt naar eigen zeggen met "rode oortjes en trillende vingers" het experiment van zijn collega's in de Verenigde Staten.

"Een uitstekend initiatief", zegt Ram. "Geweldig, ik ben er zeer geïnteresseerd in. Een belangrijke ontwikkeling. Maar er zitten wat ons betreft ook wel heel wat haken en ogen aan. Ik denk dus niet dat wij hier in Nederland volgende maand ook al zo te werk gaan."

Ram zet vraagtekens bij de privacy van het experiment ("het programma Zoom dat ze gebruiken is zo lek als een mandje") en bij het toezicht van een controleur op afstand. Tijdens het afnemen van het urinemonster gaat de camera namelijk even uit.

"En wat als iemand zegt dat z'n computer niet werkt? Of wat als de pakjes kwijtraken?", vervolgt Ram. "Stel dat wij hiermee ook aan de slag gaan, moet ik zekerheid hebben dat we de normale regels en procedures even opzijzetten. Want ik zit niet in een lab, maar in een echte wereld met echte sporters."

Volgende week vergaderen nationale dopingautoriteiten vanuit de hele wereld onder meer over het Amerikaanse experiment.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl