Pescara wilde in maart al met mondkapjes spelen
NOS Voetbal

Belgische viroloog Van Ranst: 'Voetballen met mondkapjes een mogelijkheid'

Het is vanwege het coronavirus nog maar de vraag of het huidige voetbalseizoen afgemaakt kan worden, maar de Belgische viroloog Marc Van Ranst ziet wel mogelijkheden om in elk geval komend seizoen weer te kunnen voetballen. "Spelen met mondkapjes is een mogelijkheid."

Van Ranst, die eerder de Europese voetbalbond UEFA adviseerde de competities stop te zetten, doelt niet op specifieke chirurgische mondkapjes. "Er zijn ook kapjes die bijvoorbeeld door wielrenners of American Footballspelers onder bepaalde omstandigheden worden gedragen", aldus de viroloog in de Franse krant Le Soir. "Die zijn geschikt en makkelijker verkrijgbaar. Je vindt ze ook wel op internet."

Pescara in maart al met mondkapjes

De spelers van de Italiaanse club Pescara verschenen in maart al met mondkapjes op het veld. Scheidsrechter Antonio Rapuano verbood de Serie B-club echter om deze op te houden tijdens de wedstrijd. "Omdat we ons zorgen maakten over de gezondheid van onze spelers en die van de tegenstander, kwamen we met mondkapjes het veld op", verklaarde de club op Twitter.

De Jupiler Pro League, de hoogste klasse van het Belgische voetbal, hoopt het volgende seizoen gewoon te kunnen starten. Ook achter gesloten deuren spelen is een optie. "Het is echter nog te vroeg om over een tijdstip te praten", zegt Van Ranst. "Voetbal met publiek is pas mogelijk als het risico op besmetting tot een aanvaardbaar niveau is teruggebracht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl