Vorig jaar won Bianca Andreescu de US Open bij de vrouwen; het mannentoernooi was een prooi voor Rafael Nadal AFP
Sport en corona

De Amerikaanse tennisbond USTA neemt in juni een besluit over het al dan niet doorgaan of uitstellen van de US Open. De kans dat het grandslamtoernooi in New York zonder publiek wordt afgewerkt, is zeer klein. Dat heeft USTA-baas Mike Dowse gezegd in een videoconferentie met journalisten.

De US Open gaan - normaal gesproken - op 31 augustus van start en zouden daarmee na de Australian Open pas het tweede grandslamtoernooi van 2020 worden. Roland Garros werd uitgesteld naar 20 september en Wimbledon zelfs afgeblazen. De hele tenniswereld ligt sowieso tot medio juli stil.

"Op dit moment hebben we de tijd aan onze zijde", zei Dowse, die benadrukte dat de gezondheid van de tennissers en de tennisfans het allerbelangrijkste is.

Noodhospitaal

Momenteel is tennissen in New York sowieso nog ver weg. De stad is zwaar getroffen door het coronavirus en een deel van het US Open-complex is ingericht als noodhospitaal.

Een US Open voor lege tribunes noemt Dowse een zeer onwaarschijnlijk scenario. "Maar als de medische experts tegen die tijd zeggen dat een veilig toernooi alleen mogelijk is zonder fans, dan zouden we daar nog eens naar moeten kijken."

Bezuinigingen

De Amerikaanse tennisbond zou veel inkomsten mislopen als de US Open worden afgeblazen. De komende tijd zal de bond zo'n 20 miljoen dollar gaan besparen. Dat geld kan dan worden gebruikt om tennisverenigingen en -faciliteiten in de VS te ondersteunen in de coronacrisis.

Er wordt vooral bezuinigd op salarissen. USTA-voorzitter Dowse zelf ziet af van 20 procent van zijn inkomsten.

STER reclame