NOS Sport

Coronacrisis treft Keniaanse atleten: families onderhouden met nul inkomen

Coronacrisis treft Keniaanse atleten: families onderhouden met nul inkomen

Een huis in de Zeeuwse vestingstad Hulst zou normaal gesproken dezer dagen het domein zijn van een paar Keniaanse atleten, die zich voorbereiden op de Marathon van Rotterdam. Maar de woning is leeg. En blijft leeg.

De Nederlander Michel Boeting, getrouwd met een Keniaanse, is manager van zo'n dertig topatleten uit Kenia en geeft normaal gesproken een deel van hen onderdak rondom de Rotterdamse marathon. Maar vanwege de coronacrisis is alles anders.

De voorjaarsmarathon in Rotterdam, waar de laatste twintig jaar achttien keer een Keniaan won, is net als alle andere marathons uitgesteld naar het najaar. Op het moment zijn er vanwege het coronavirus geen grote hardloopwedstrijden.

Nul inkomen

Dat heeft voor de Keniaanse atleten flinke gevolgen, vertelt Boeting. "De meesten zijn erg afhankelijk van de startgelden en premies van wedstrijden. Ze hebben nu nul inkomen en kunnen nergens op terugvallen."

Volgens de manager geldt dat niet voor de grote jongens. Zij hebben vaak sponsorcontracten en zijn dus niet alleen afhankelijk van de wedstrijden. Maar het gros van de lopers dus wel.

Bernard Koech werd in 2014 tweede in Rotterdam en zou opnieuw starten, maar zit nu zonder inkomen

"Ik heb ze wel als groep toegesproken en gezegd dat ze even geen grote investeringen moesten doen en minder geld uitgeven aan luxe dingen, want het inkomen gaat even naar nul."

Een bijkomend probleem is dat in Kenia vaak de familie afhankelijk is van de inkomsten van de atleet. Boeting: "Ze onderhouden een zogenaamde uitgebreide familie. Ook mensen met wie een atleet is opgegroeid of naast wie hij woont, zijn afhankelijk van zijn geld."

'Overleven zit in ze'

In een jaar lopen atleten doorgaans twee marathons: één in het voorjaar en één in het najaar. Dat betekent dus tweemaal inkomsten. Nu alle voorjaarsmarathons naar het najaar zijn verplaatst, moeten ze kiezen en kunnen ze er nog maar één lopen.

Ze lopen letterlijk en figuurlijk geld mis. "Gelukkig zit het overleven in ze en gaat het aanpassen naar een eenvoudiger manier van leven wel goed", aldus Boeting, die zijn atleten in de tussentijd probeert te stimuleren.

"De crisis biedt ook kansen. Als jij gedisciplineerd genoeg bent om te trainen en jezelf goed te verzorgen, kun je ervoor zorgen dat je helemaal klaar bent op het moment dat er weer gelopen mag worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl