AFP
NOS Wielrennen

Teunissens tactiek voor virtuele Ronde van Vlaanderen? 'Meteen volle bak'

Mike Teunissen gaat tegenwoordig weer op tijd naar bed. "Ja, nu zeker, want zondag is het gewoon koers", zegt de renner van Jumbo-Visma lachend als hij in de avonduren Langs de Lijn En Omstreken te woord staat.

Teunissen is een van de dertien profrenners die zondagmiddag de Ronde van Vlaanderen mogen rijden - vanuit huis, dat wel. Omdat de wielerklassieker net als alle andere sportevenementen door de coronacrisis is afgelast, rijdt een select groepje renners de finale van Vlaanderens Mooiste virtueel tegen elkaar.

"Ik vind het wel mooi om een keer iets anders te doen", reageert Teunissen enthousiast. "En het is een mooi gebaar voor onze sponsoren, voor hen is het ook een andere tijd."

"Ik merk wel aan de reacties dat veel mensen het fijn vinden dat er een keer iets anders gebeurt, dat er iets van livesport is. Laten we hopen dat het een succes wordt."

De startlijst is in ieder geval veelbelovend. Teunissen somt op: "Sowieso mijn ploeggenoot Wout van Aert, maar ook Remco Evenepoel, Thomas De Gendt, Greg Van Avermaet, Michael Matthews, Oliver Naesen... alleen maar grote namen, ik schrok er wel een beetje van."

Terwijl de renners bij de traditionele Ronde normaal gesproken ruim 260 kilometer rijden, gaat de Ronde van Vlaanderen 'Lockdown edition' zondag over 32 kilometer. Dat is lang genoeg, vindt Teunissen. "Ik denk dat dit al zwaar genoeg gaat worden. Ik hoorde al van Thomas De Gendt dat hij zich voorbereidt op een tijdrit van 32 kilometer. Dat zal ik dan ook maar doen denk ik..."

Diezelfde De Gendt werd eerder deze week tijdens een race in het virtuele wielersimulatieprogramma Zwift gediskwalificeerd, omdat hij zulke hoge wattages trapte dat Zwift dacht dat hij vals speelde. "Ik hoop dat Bkool (het online wielerprogramma dat zondag gebruikt wordt, red.) mijn waardes wel aankan", grapte De Gendt vrijdag tijdens een heuse persconferentie.

Teunissen verwacht dus niet dat er veel tactiek bij de wedstrijd zal komen kijken. "Het mooiste zou zijn als je een beetje ploegenspel zou kunnen spelen. Maar ik ga ervan uit dat sommige jongens volle bak zullen vertrekken en een gat zullen slaan. En dan is het ieder voor zich. Dus dat zal ik dan ook maar doen."

Tour de France

Voor Teunissen is het zondag dus weer even 'koers'. Op 29 februari eindigde hij als zesde in Omloop Het Nieuwsblad, de enige wedstrijd die hij dit jaar reed. Vanwege de onzekere situatie rond het coronavirus is nog niet te zeggen wanneer het wielerpeloton weer de weg op kan.

ANP
Mike Teunissen reed dit jaar een koers: in Omloop Het Nieuwsblad werd hij zesde

In Frankrijk hoopt Tourdirecteur Christian Prudhomme nog altijd dat zijn koers op 27 juni van start kan gaan. Hoe denkt Teunissen, vorig jaar drager van de gele trui in de Tour de France, daarover?

"Een moeilijke discussie, waarbij ik me openlijk afvraag of alle factoren in dit geval meegenomen worden. Het is nog maar de vraag hoe de situatie tegen die tijd is. Ik vind het een optimistisch plan, maar ik weet niet of dit nu wel het beste is."

Het kan toch niet zo zijn dat wij met 180 man daar gaan rijden?

Mike Teunissen over de Tour de France

"Het zou mooi zijn als we ook dan voor iets van verlichting zouden kunnen zorgen, maar de ziekenhuizen daar lopen tegen die tijd waarschijnlijk ook op hun laatste benen. Dan kan het toch niet zo zijn dat wij met 180 man daar gaan rijden? Want de kans dat daar iets gebeurt is ook gewoon aanwezig. Is die zorg dan wel gewaarborgd? En zo zijn er nog tig factoren die dan afgevinkt moeten worden."

Teleurstelling

"Ik ben heel benieuwd of dat wel kan. Ik denk eerlijk gezegd van niet", zegt Teunissen, die zich ondertussen niet al te druk probeert te maken over zijn planning. "Dat was vooral in de eerste dagen lastig, omdat je iedere dag een teleurstelling had van koersen die werden afgelast. Maar de laatste weken is het vooral relativeren."

"Als je nu kijkt naar de ellende die overal is, hoe hard er in Nederland gewerkt wordt om de zorg op gang te houden, dan vind ik dat het niet op z'n plaats is om mezelf druk te maken over wanneer ik weer ga koersen. Dat is van later zorg."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl