Vreugde bij de spelers van Bayer Leverkusen na de goal van Leon Bailey AFP
Sport en corona

Nederlandse voetbalclubs zijn nog niet in grote problemen door de coronacrisis. In Duitsland is dat anders; het coronavirus heeft grote gevolgen voor de Duitse voetbalclubs.

Een derde deel van de clubs komt in financiële problemen. Maar liefst 13 van de 36 voetbalclubs uit de Bundesliga en Tweede Bundesliga dreigen failliet te gaan vanwege de coronacrisis. Dat meldt het toonaangevende voetbaltijdschrift Kicker op basis van cijfers die tijdens een videoconferentie tussen alle Duitse profclubs bekend zouden zijn gemaakt.

Vier clubs Bundesliga

Het zou gaan om vier clubs uit de Bundesliga en negen uit de Tweede Bundesliga. Het voetbaltijdschrift heeft geen namen. De financiële problemen in de Tweede Bundesliga zijn groot. Zeven clubs zouden eind mei al faillissement moeten aanvragen als de competitie dan nog niet is hervat. Dat zou vooral te maken hebben met misgelopen inkomsten uit televisierechten.

Eén club uit de Bundesliga zou nu al gevaar lopen. De bewuste vereniging zou eveneens slechts tot mei aan alle verplichtingen kunnen voldoen.

Erik Meijer, oud-voetballer en tegenwoordig voetbalanalist in Duitsland, is geschrokken van het bericht. "Ja, natuurlijk. Ik ben er altijd van uitgegaan dat de Duitse Bundesliga een enorme power en kracht heeft, natuurlijk ook financieel", zei hij vrijdagavond in Langs de Lijn En Omstreken.

Meijer heeft wel een verklaring voor de moeilijke situatie waarin Duitse clubs nu verkeren. "Tv-geld in Duitsland wordt verdeeld op basis van de ranglijst, van de nummer 1 tot en met 36. Hoe hoger je staat, hoe meer geld je krijgt. Daardoor worden ploegen die al jaren in het bovenste gedeelte zitten alleen maar sterker. De zwakkere broeders zakken juist steeds verder naar onderen."

"Bayern München heeft een eigen vermogen van zo'n 400 miljoen, maar de rest moet elk jaar opnieuw proberen de eindjes aan elkaar te knopen. Als er een sponsor afhaakt, wordt het heel moeilijk om erbij te blijven", aldus Meijer.

Vreugde bij de spelers van Wolfsburg AFP

Bayern München, Borussia Dortmund, RB Leipzig en Bayer Leverkusen beloofden vorige week 20 miljoen euro vrij te maken. De vier Duitse deelnemers aan de Champions League willen met dat geld clubs helpen die in de problemen dreigen te raken na de uitbraak van het coronavirus.

Bayern, Borussia, Leipzig en Leverkusen zien af van een aandeel van 12,5 miljoen euro uit de pot van mediagelden. Ze vullen dat bedrag gezamenlijk aan tot 20 miljoen euro.

STER reclame