Ellen van Langen ANP
Sport en corona

Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden. In januari van dit jaar werden de wereldkampioenschappen indooratletiek in het Chinese Nanjing afgelast vanwege het coronavirus. Het bleek het startsein voor een hele reeks afgelastingen van (top)evenementen.

In januari was Ellen van Langen als atletenmanager nog druk bezig met het organiseren van de Diamond League in Shanghai, die gepland stond voor mei. Vermoeden van hoe groot de coronacrisis zou worden had ze toen nog niet. "Ik was toen gewoon nog in China", reageert Van Langen bij Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1.

"Pas toen ik terugkwam, ontplofte het daar. Ik was er dus al in een vroeg stadium mee bezig. Voor mij was het ook logisch dat het toernooi in Nanjing werd afgelast. Maar dat het zo groot zou worden, zeker in Europa en Amerika, had ik niet verwacht."

Dit verhaal liever luisteren?

Dat de kalender nu leeg is, zorgt voor problemen bij de atleten. Zij kunnen niet meer trainen en aan hun wedstrijden deelnemen. "De volksgezondheid staat natuurlijk boven alles", relativeert Van Langen. "Maar de meeste atleten hebben toch alleen hun carrière en dat ligt gewoon stil nu."

"Sommige atleten kunnen nu de deur niet uit. Je moet echt omschakelen. Je hebt je zo gefocust op dit seizoen en de Spelen en de gewoonte om twee keer te trainen. Dat kan niet meer."

Sifan Hassan win tijdens de laatse WK twee gouden medailles ANP

Van Langen, zelf olympisch kampioen op de 800 meter tijdens de Spelen van Barcelona in 1992, is als manager betrokken bij de organisatie van tal van atletiekevenementen, zoals de FBK Games in Hengelo en de Diamond League-wedstrijden in Nanjing, Shanghai en Doha. Op dit moment tracht Van Langen vooral uit te vogelen wanneer de wedstrijden weer hervat kunnen worden.

"In principe zou je het seizoen van de baanatletiek kunnen verlengen van september tot oktober. Maar je moet nog maar zien of dat gaat lukken. We dachten eerst dat we misschien in juli weer konden beginnen, maar dat lijkt nu alweer onmogelijk. We houden alle opties nog open."

"Voor de wegatletiek is het weer anders. Die hebben een voorseizoen en een naseizoen. Dat voorseizoen is nu helemaal weggevallen en alles is verschoven naar het naseizoen."

Kalender

Veel van de toernooien zijn dus uitgesteld, in de hoop dat ze later dit jaar alsnog gehouden kunnen worden. Vraag is echter hoeveel ruimte er nog is op de inmiddels overvolle kalender. "Voor 2020 is het nu sowieso wel heel vol. Maar dat geldt ook voor 2021", aldus Van Langen. "We hebben daar nu al een EK en WK indoor en nu ook nog de Spelen. De WK zijn dan wel uitgesteld, maar de EK moeten eigenlijk ook verplaatst worden."

Het is een hele kluif voor Van Langen, die nog vijftien Diamond League-wedstrijden in te plannen heeft en daarbij ook afhankelijk is van de organiserende steden.

"Als we dit jaar nog wat kunnen organiseren is het misschien relatief een kort seizoen, maar dan kunnen we de atleten tenminste nog wat bieden."

STER reclame