NOS NieuwsAangepast

Wat kunnen werkgevers en werknemers doen?

Moet je naar werk gaan?

Het korte antwoord is: als je vanuit huis kunt werken, doe dat dan. Het kabinet roept werknemers op om zo veel mogelijk thuis te werken en/of hun werktijden te spreiden.

Wat als je niet thuis kunt werken?

Natuurlijk heeft niet iedereen een baan die ook gemakkelijk vanuit huis uitgevoerd kan worden. Zorgminister Bruins noemde donderdag 12 maart bijvoorbeeld werknemers in de zorg en personeel in 'vitale processen', zoals de politie en elektriciteitsbedrijven. Zij kunnen pas thuisblijven als ze klachten hebben én koorts, zegt de minister.

"Overleg zo nodig met uw werkgever", aldus Bruins. "En reis niet naar het buitenland."

Mag je thuisblijven om op je kinderen te passen?

Nee. Iedereen wordt aangeraden om waar mogelijk thuis te werken. Kan dit niet, omdat je een beroep hebt als vrachtwagenchauffeur of schoonmaker, dan moet je aan het werk. Je mag dan niet thuisblijven omdat je kinderen ook thuis zijn, zegt arbeidsdeskundige Hermine Voûte.

"Thuisblijven voor je kinderen is werkweigering en dan heb je geen recht op loon", weet Voûte. Werknemers kunnen aanspraak maken op calamiteitenverlof: een regeling die bestaat voor als bijvoorbeeld je waterleiding knapt.

Calamiteitenverlof geeft werknemers de ruimte om binnen een paar uur tot maximaal vier dagen een oplossing te vinden en in dit geval dus oppas te regelen.

Wanneer heeft een werkgever recht op werktijdverkorting?

De mogelijkheden voor werkgevers om werktijdverkorting voor hun personeel aan te vragen worden fors verruimd en de uitkeringen gaan omhoog.

De overheid nam tot maximaal 75 procent van het salaris over, in de nieuwe regeling wordt dat maximaal 90 procent. Dat betekent dat werkgevers veel minder hoeven bij te betalen. De regeling geldt ook voor werknemers met een nul-uren-contract en oproepkrachten.

Wat moet een werkgever doen om het besmettingsgevaar op de werkvloer zo klein mogelijk te maken?

Werkgevers mogen geen bijeenkomsten meer organiseren voor meer dan 100 personen.

Ook moeten ze medewerkers informeren over hygiënevoorschriften en in het algemeen zorgen voor een veilige werkplek. Wat dat precies betekent, hangt af van de specifieke situatie. Veel werkgevers zorgen voor desinfecterende handgel. Anderen adviseren hun werknemers contact met elkaar te verminderen.

Wat zijn andere mogelijke maatregelen op de werkvloer?

Het RIVM heeft geen specifiek advies voor op de werkvloer. Arbodienstverlener HumanTotalCare adviseert daar wel over. Zij adviseren geen handen te schudden, met maximaal twee personen in de lift te stappen, met minder personen te vergaderen en flexibele lunchtijden in te stellen, zodat mensen minder dicht op elkaar zitten.

Wat moet een werkgever doen als een werknemer klachten heeft?

Thuis laten blijven en uitzieken. Pas als de klachten toenemen én de werknemer in een besmet gebied is geweest óf contact heeft gehad met een besmet persoon, adviseert het RIVM contact op te nemen met de huisarts.

Wat als vaststaat dat een medewerker het coronavirus heeft?

Als het virus ergens is vastgesteld, treedt er een protocol via de GGD in werking. Welke maatregelen er worden genomen, is afhankelijk van dat protocol. Sluiting van een kantoor of afdeling kan een maatregel zijn.

Krijg je doorbetaald als je in quarantaine of isolatie moet?

Ja, werkgevers zijn wettelijk verplicht om loon door te betalen als je in loondienst werkt. Een werkgever mag werknemers in loondienst niet verplichten om vakantiedagen op te nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl