Wüst verovert zevende wereldtitel allround; brons voor De Jong Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Ireen Wüst heeft in het Noorse Hamar de zevende wereldtitel allround uit haar carrière veroverd. De 33-jarige Wüst wist in de slotrit van de 5.000 meter haar naaste concurrente Ivanie Blondin eenvoudig voor te blijven. Het brons op de WK ging, toch nog verrassend, naar Antoinette de Jong.

Na de eerste twee afstanden lag Blondin nog op de loer en dus moest Wüst op de 1.500 meter de marge vergroten om met een gerust hart aan de 5 kilometer te beginnen. En aldus geschiedde.

Wüst klopte Blondin, dook met 1.53,89 onder haar eigen baanrecord uit 2008 (1.54,65) en begon daardoor met 6,60 voorsprong aan de 5.000 meter. Op de door Martina Sábliková gewonnen 5 kilometer bleef een aanval van Blondin uit en werd Wüst tweede. Martina Sáblíková won de afsluitende afstand.

Wüst geniet volop

"Ongelooflijk, ik geniet volop", waren de eerste woorden van Wüst na haar wereldtitel. "Het was een heel spannend toernooi. Het was heel lang geleden dat ik een vijf kilometer had gereden, maar ik dacht: ik doe het gewoon. Het was een van mijn betere vijf kilometers. Een lekkere race."

Wüst na zevende wereldtitel: 'Ongelooflijk, ik geniet volop'

De Jong won voor de derde keer in haar carrière brons op een WK allround. Na drie afstanden stond Melissa Wijfje nog derde, maar ze stortte aan het einde van haar 5.000 meter volledig in en zakte naar plek vijf in het algemeen klassement.

Bekijk de reacties van Antoinette de Jong en Melissa Wijfje na de spannende strijd om het brons.

Wüst zegevierde eerder op de dag op de 1.500 meter. De 500 meter leverde een overwinning op voor de Poolse Karolina Bosiek, Martina Sáblíková was de sterkste op de 3.000 en de 5.000 meter.

Uitslagen WK allround (v)

STER reclame