Baanwielrenner Lavreysen verovert WK-goud op onderdeel keirin Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Baanwielrenner Harrie Lavreysen heeft bij de wereldkampioenschappen in Berlijn de gouden medaille op het onderdeel keirin voor zich opgeëist. De 22-jarige Nederlander snelde in de finale met nog twee rondes te gaan buitenom en was niet meer te achterhalen.

Lavreysen liet zo een halfjaar voor de start van de Olympische Spelen zien in grootse vorm te verkeren; dit is al zijn tweede goud op deze WK. De specialist op de sprint reed woensdag met Roy van den Berg, Jeffrey Hoogland en Matthijs Büchli op fenomenale wijze naar de wereldtitel op de teamsprint.

Lavreysen, die in 2019 ook al Europees kampioen op de keirin werd, drong eerder op donderdag via een derde plaats in de eerste heat van de halve eindstrijd door tot de finale.

Bekijk de reacties van Lavreysen, Büchli en Hoogland:

Lavreysen stootte Büchli van de troon. De wereldkampioen op de keirin van vorig jaar kende een teleurstellende dag: hij strandde al in de halve finales en in de strijd om plaats zeven kwam hij hard ten val, waardoor hij het toernooi als twaalfde eindigde.

Büchli had in de halve finale veel last van Stefan Bötticher. Tot twee keer toe vochten beiden schouder aan schouder om een plaats bij de topdrie en de Duitser was net iets sneller dan de Nederlander.

Bekijk een samenvatting van de halve finales van de keirin:

Baanwielrenner Lavreysen naar WK-finale keirin, wereldkampioen Büchli strandt Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Op de keirin dong ook Jeffrey Hoogland om een finaleplaats, maar hij werd in de eerste heat van de halve finales laatste. Hij sloot het toernooi af als zevende.

Exit Van Riessen

Bij de vrouwen is Laurine van Riessen op het onderdeel sprint gestrand in de kwartfinales. De Leidse baanrenster verloor in twee heats van de Duitse Emma Hinze.

De 32-jarige Van Riessen maakte er in de eerste heat een lange sprint van, maar werd in de laatste meters gepasseerd door de pas 22-jarige Duitse. In de tweede heat sprintte Hinze vanaf de koppositie en moest Van Riessen zich gewonnen geven.

Eerder was Shanne Braspennincx al gestrand in de achtste finales. De Brabantse was het toernooi nog voortvarend begonnen met de derde tijd in de kwalificaties, waardoor ze tot de vier rensters behoorde die de eerste ronde konden overslaan. Maar de Russische Anastasia Vojnova stond een vervolg in de weg.

Eefting vijfde op scratch

Roy Eefting werd bij het onderdeel scratch vijfde. De winnaar van WK-zilver in 2019 zag de Wit-Rus Jevgeni Karaljok voor de tweede keer wereldkampioen worden.

Na afloop was Eefting verre van tevreden met zijn race. "Ik denk dat ik te voorzichtig was om een sprint te rijden. Het was een inschattingsfout, stom."

Eefting niet tevreden met 'voorzichtige' race: 'Een inschattingsfout, stom'

STER reclame