1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS NieuwsAangepast

Elizabeth Warren trekt zich terug als kandidaat

De Democratische senator Elizabeth Warren trekt zich terug uit de Democratische voorverkiezingen. Ze heeft haar campagne-staf van haar beslissing op de hoogte gebracht.

Ondanks onder meer een succesvol debat van Warren met miljardair Michael Bloomberg, lukte het haar op Super Tuesday niet om meer stemmen te krijgen dan de kandidaten Bernie Sanders en Joe Biden, die de grote winnaar werd van de voorverkiezingen die dinsdag werden gehouden. Zelfs haar thuisstaat Massachusetts wist ze niet te winnen.

Ze richtte haar campagne onder meer tegen corruptie en de invloed van het grote geld op de politiek. Zo zei ze dat bij belangrijke onderwerpen als klimaatverandering, gezondheidszorg en wapenbeleid, de macht van miljardairs en de lobby van grote bedrijven elke belangrijke verandering in de weg staat.

Een ander voorstel van Warren was een extra belasting voor huishoudens met een vermogen boven de 50 miljoen dollar. Daarmee wilde ze haar plannen financieren voor onder meer een ziekenfonds voor iedereen, algemene kinderopvang en haar plannen voor een groener milieubeleid.

Wie krijgt haar steun?

De grote vraag is nu wie de senator uit Massachusetts gaat steunen: Biden, Sanders of geen van beiden. Gisteren trok Michael Bloomberg zich terug. Hij schaarde zich achter Joe Biden.

Het terugtrekken van Warren zou een steun in de rug kunnen zijn voor Sanders, die ideologisch gezien het dichtst bij haar staat, hoewel kiezers niet per se de ideologische lijnen volgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl