Een Britse voetbalfan is al bezig met de Brexit
NOS Voetbal

Hoogleraar Maguire: 'Engelse topclubs gaan weinig merken van brexit, kleinere clubs wel'

Na ruim drie jaar gekonkel is het eindelijk zover. Het Verenigd Koninkrijk verlaat vanavond om 00.00 uur de Europese Unie. Wat dat voor het Britse voetbal betekent, is echter nog onduidelijk. Dat zal voor een groot deel afhangen van de onderhandelingen over een handelsverdrag dit jaar. Er is namelijk een overgangsfase tot 31 december afgesproken.

Hoogleraar Kieran Maguire, verbonden aan de Universiteit van Liverpool en specialist op financieel gebied met bijzondere aandacht voor de voetbalwereld, verwacht dat de Engelse topclubs voorlopig weinig zullen merken van het vertrek van de Britten uit de EU. In zijn ogen zullen vooral de kleinere clubs in de Premier League en de clubs uit de divisies daaronder straks getroffen worden door de brexit.

Binnen de EU geldt een vrij verkeer van personen en diensten. Een cruciale regel voor het voetbal in Europa en dan met name de EU. En die regel gaat, als er niets anders wordt vastgelegd, straks voor de Britten verdwijnen.

Hoogleraar Kieran Maguire

"Afhankelijk wat er uit de onderhandelingen dit jaar over een handelsverdrag gaat komen, zit er een donkere kant aan voor een groot deel van het Britse voetbal. Als het Verenigd Koninkrijk niet meer tot de EU behoort, zullen EU-spelers straks aan allerlei eisen moeten voldoen om een werkvergunning in Engeland te krijgen", zegt Maguire.

De financieel specialist neemt de deze week rondgekomen transfer van de Portugees Bruno Fernandes van Sporting Lissabon naar Manchester United als voorbeeld.

"United betaalt ongeveer 55 miljoen euro voor de middenvelder, een bedrag dat door bonussen nog veel hoger kan oplopen. Bruno Fernandes is een gearriveerde vedette, een vaste international bij Portugal en gaat een enorm salaris verdienen. United kan dat opbrengen en voldoet daarmee, ook als het Verenigd Koninkrijk uit de EU is, aan allerlei eisen die worden gesteld aan een werkvergunning", geeft Maguire aan.

Lager niveau

Voor clubs als Crystal Palace, Bournemouth en Watford en de clubs van een lager niveau ligt de zaak anders, stelt Maguire. "Zij moeten het hebben van spelers van een ander kaliber; spelers die minder van naam zijn, niet een bepaald aantal interlands achter hun naam hebben staan en geen miljoenensalaris ontvangen. Voor die clubs wordt het lastig aan de regels voor spelers van buiten het Verenigd Koninkrijk te voldoen."

De Portugees Bruno Fernandes eerder dit seizoen in de Europa League in actie tegen PSV

Waar de Britse clubs ook mee te maken krijgen is de regeling rond 16- en 17-jarige talenten. Nu is het door speciale FIFA-regels mogelijk dat spelers tussen de 16 en 18 jaar onder bepaalde voorwaarden een transfer kunnen maken van het ene EU-land naar het andere.

Dat recht vervalt als het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie heeft verlaten. Nederlandse topclubs raakten de afgelopen jaren aan de lopende band toptalenten in die leeftijdsklasse kwijt aan vermogende Engelse clubs.

Maguire ziet in het verdwijnen van het recht ook een voordeel voor het Britse voetbal. "Britse clubs zullen waarschijnlijk meer gaan investeren in hun eigen opleiding. Britse talenten zullen sneller kansen krijgen om op het hoogste niveau te spelen"', denkt hij.

Chelsea

"Kijk naar Chelsea, dat vorige zomer geen transfers mocht doen. Spelers als Mason Mount (die eerder verhuurd was aan Vitesse, red.) en Tammy Abraham maakten hun opwachting in de Premier League en zijn nu vaste waarden", aldus Maguire.

De brexit zorgt op dit moment in elk geval voor tweespalt tussen de Engelse voetbalbond (FA) en de Premier League-organisatie. Beide organisaties praten al tijden met elkaar om tot nieuwe regels te komen.

De Engelse voetbalbond ziet de brexit als mogelijkheid om de invloed van buitenlandse spelers tegen te gaan door een nieuw quotum in te stellen voor het aantal Britse spelers in een selectie; de Premier League vreest dat die wijziging de status van beste clubcompetitie flink zal aantasten en dat er minder succes voor de clubs in Europa zal zijn.

Maguire: "Veel zal afhangen van de onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU over verkeer van personen en diensten. Dat zal invloed hebben op de onderhandelingen tussen de FA en de Premier League."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl